Când nu ai nevoie de management financiar - Servicii de contabilitate

Când nu ai nevoie de management financiar

20.12.2022

Orice antreprenor care își dorește o afacere de succes are nevoie de un management financiar bun. Managementul financiar te ajută să știi exact câți bani ai, ce vânzări faci, cât cheltui și unde ar fi mai profitabil să investești.

Ca să înțelegi cât de important este managementul financiar, hai să facem un exercițiu de imaginație. Închipuie-ți că ești în Las Vegas. Un necunoscut îți dă o valiză cu bani ca să joci poker. Câștigul va fi al tău. Problema e că tu habar nu ai câți bani sunt în valiză și dacă acolo, în genere, sunt bani. Și nici nu o poți deschide ca să verifici, așa că ai juca orbește. Cam tot așa e să faci business fără un management financiar bine pus la punct.

Ce este managementul financiar

Managementul financiar reprezintă un ansamblu de principii, metode, tehnici și instrumente care asigură utilizarea optimă a resurselor financiare dintr-o companie.

Ce-i drept, acest serviciu costă. Și, de multe ori, nu costă deloc ieftin. Dar rezultatul merită fiecare bănuț investit.

Ca să economisești, poți să te ocupi chiar tu de managementul financiar. Numai că nu știm cât vei economisi, pentru că asta necesită mult timp și mult efort. Așa că, dacă te apuci de asta, nu vei mai avea timp să-ți gestioneze afacerea. Va trebui să angajezi un administrator, să-i achiți salariu și alte indemnizații, deci e puțin probabil să economisești.

Ca să nu te ocupi tu de managementul financiar, ai putea angaja un director financiar. Numai că, iarăși, nu știm cât vei economisi, pentru că vei avea de plătit un salariu (deloc mic), plus impozite indemnizații etc.

O altă soluție, cea mai rezonabilă, credem noi, e să externalizezi acest serviciu. Adică să apelezi la serviciile unui director financiar în regim outsourcing. Apropo, la DAD Accountant, poți beneficia și de acest serviciu. Vezi aici mai multe detalii.

Citește și: Cum să eviți dubla impunere sau cum să nu plătești impozite de două ori

când-nu-ai-nevoie-de-management-financiar_DAD-Accountant-2

Când nu ai nevoie de management financiar

Există însă și situații când nu ai nevoie de management financiar. Anume despre astfel de situații o să-ți povestim în rândurile ce urmează:

1. Încă nu ți-ai deschis o afacere, dar planifici să o faci

Dacă nu ai nicio afacere, atunci nu ai nevoie nici de management financiar. Dacă totuși intenționezi să deschizi una în curând, ar fi cazul să te gândești și la acest aspect, pentru că la sigur vei avea nevoie să înțelegi ce preț să pui la produsele și serviciile tale și să înțelegi ce vânzări să faci ca să reușești să obții profitul pe care ți-l propui.

2. Ai o afacere mică

E posibil să ai o afacere mică, dar care îți aduce profitul de care ai nevoie. În acest caz, pentru tine nu este primordial să ai rapoarte financiare, să urmărești cash flow-ul etc, fiindcă ai puține tranzacții și reușești să înțelegi ce se întâmplă. Totuși, dacă planifici să-ți extinzi compania, e bine să te gândești din timp cine se va ocupa de managementul resurselor financiare.

3. Ai o companie mare, plus ai și cunoștințe pentru a controla finanțele

Ai fondat o companie și, pentru că ai cunoștințele și experiența necesară, ai grijă de finanțele afacerii tale? Perfect! Nici în acest caz nu ai nevoie de un specialist sau o companie care să te ajute să-ți gestionezi banii. Fii atent însă să nu-ți asumi prea multe responsabilități. Dacă, pe lângă sarcinile unui director financiar, te mai ocupi și de chestii administrative, ai putea să nu le reușești pe toate.

Dacă însă niciunul dintre scenariile de mai sus nu ți se potrivesc, la sigur ai nevoie de management financiar.

Ce presupune serviciul de director financiar la DAD Accountant

  • Planificare financiară și analiză;
  • Raportare financiară și managerială;
  • Audit intern.

Pentru mai multe informații, contactează-ne!

când-nu-ai-nevoie-de-management-financiar_DAD-Accountant-3