- Altele
Ce tipuri de servicii contabile pot fi externalizate
- 2024-10-01
Mulți antreprenori la început de cale aleg să se ocupe de toate procesele ce țin de afacerea lor. Inclusiv de...
Mai multFiecare antreprenor se confruntă cu diferite neclarități privind obligațiunea calculării și achitării impozitelor, fie ele din salariu, fie din activitatea de intreprinzător. Deseori apare momentul cînd antreprenorii indiferent la ce etapă se află în afacere, antreprenori cu experiență, antreprenori care încep calea antreprenorială și au decis să înfiiențeze o afacere și-au pus întrebarea ,,Să achit impozite sau să le ascund?”. În articolul de azi Achităm impozitele sau le „ascundem”. Beneficii și riscuri vom încerca să facem claritate în ceea ce reprezintă impozitele și care e semnificația lor funcțională.
Impozitele reprezintă principala sursă de venit a statului și a municipalităților. Semnificația lor funcțională constă în sprijinul financiar al politicii interne și externe implementate de stat, asigurând viața eficientă a societății.
Cu toții ne dorim drumuri, spitale, școli, păduri și multe altele, pe care le putem avea doar datorită bugetului nostru comun, care este utilizat pentru gestionarea economiei comune. Totodată dacă vorbim despre domeniul de afaceri, când apar situații dificile, statul încearcă să ajute antreprenorii în măsura impozitelor achitate de către acestea. Deaceea este foarte important ca fiecare activitatea antreprenorială, indiferent de forma juridică pe care o are, indiferent de genul de activitate, ar trebui să contribuie la acumularea bugetului de stat. Aceasta ar fi singura modalitate echitabilă de a dezvolta și asigura un nivel înalt de viață.
Actualmente în Republica Moldova cele mai principale impozite percepute de la mediul antreprenorial sunt:
Modalitatea de calculare și de achitare a impozitelor sunt prevăzute în Codul Fiscal al Republicii Moldova.
În perioada 15 martie 2020 – 28 aprilie 2021 dat fiind faptul instaurării stării exceptionale în sănătate publică legată de COVID-19 Inspectoratul Fiscal a lansat Programul de subvenționare a dobânzilor la creditare și Programul de rambursare a TVA. În cadrul acestora persoanele juridice care au beneficiat de programe de rambursare a TVA, programe de subvenționare a dobînzilor la credite, deciziile de aprobare au depins în mare măsură de mărimea impozitelor achitate din salariu. Deasemenea, companiile care au investit în investit în utilaje, mijloace fixe sau clădiri (utilizate doar în scop de producere) au beneficiat de rambursare de TVA.
Citește și: Ce trebuie să cunoști când externalizezi Contabilitatea?
Achitarea salariilor în plicuri duce, pe de o parte, la o scădere a cuantumului impozitelor plătite și, pe de altă parte, la o scădere a cuantumului total al cheltuielilor companiei. Ca urmare, aceasta duce la o creștere a venitului impozabil și la achitarea unui impozit pe venit ridicat. În același timp, afacerea va fi nevoită să intre în afacerea ,,umbră”, iar acesta implică o nesiguranță îndreptată către antreprenor. Ce e mai important că afacerile care nu achită impozite, pot primi sancțiuni fiscale (amenzi și majorări de întirziere achitării, care se calculează pentru fiecare zi de neachitare).
Conform Codului Contravențional sancțiunile se aplică nu numai pentru persoana juridică dar și pentru persoana responsabilă pentru calcularea si achitarea impozitelor (administratorul sau/și contabil-șef). Amenda este o sancţiune bănească, care se aplică în cazurile şi în limitele prevăzute de Codul Convențional. Amenda se stabileşte în unităţi convenţionale. La moment o unitate convenţională este egală cu 50 de lei. Amenda se aplică persoanelor fizice de la una la 500 de unităţi convenţionale, iar persoanelor cu funcţie de răspundere – de la 10 la 1500 de unităţi convenţionale.
Conform Codului Fiscal, eschivarea de la calculul şi de la plata impozitelor, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, stabilite în cotă procentuală, se sancţionează cu o amendă de la 80% la 100% din suma impozitelor, a taxelor, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii nedeclarate, stabilite în cotă procentuală.
Fiecare persoană, fiecare afacere are misiunea să plătească impozite pentru a asigura prosperitatea pe plan social și economic a țării. Numai cu un nivel ridicat de disciplină fiscală, statul își va putea îndeplini funcțiile.
Citește și: Ce regim de impozitare să alegi pentru firma ta 4% sau 12%?
Dacă ai nevoie de servicii de contabilitate, contactează-ne! Îți oferim toate informațiile necesare pentru a înțelege dacă serviciile DAD Accountant sunt sau nu potrivite pentru compania ta. Între timp, aici poți vedea prețul aproximativ pentru serviciile noastre.