Pentru cine lucrează contabilitatea? - DAD Accountant

Pentru cine lucrează contabilitatea?

21.11.2022

Te-ai întrebat vreodată pentru ce-ți trebuie contabilitatea? Și dacă nu cumva aceasta lucrează mai mult pentru stat decât pentru tine? Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Contabilitatea muncește și pentru tine, și pentru stat.

Partea bună e că în ultimii ani, tot mai multe procese au fost digitalizate. Iar asta îi permite unui contabil să dedice mai mult timp companiei pentru care lucrează.

Dacă în 2018, pentru prezentarea dărilor de seamă, un contabil trebuia să stea ore în șir la coadă, acum asta poate fi făcut online.

 Raportări către stat                          70%
În trecut 
 Raportări către administrator          30%
 Raportări către stat                           50%
În prezent 
 Raportări către administrator            50%
 Raportări către stat                           20%
În viitor 
 Raportări către administrator            80%

Cum are loc un control fiscal în regim online

  1. Primești lista cu actele solicitate pentru verificare;
  2. Pregătești actele, le scanezi și le semnezi electronic;
  3. Le trimiți pe e-mail.

Practic, inspectorul fiscal poate să vină la birou doar ca să se asigure că firma într-adevăr există, dacă ai depozite înregistrate, dacă e vorba de agricultură, să verifice dacă există livada etc. și să facă cunoștință cu persoana responsabilă de ținerea evidenței contabile.

Concluzie: Contabilitatea lucrează atât pentru stat, cât și pentru antreprenori. Dacă în trecut, raportările către stat constituiau 70% din munca unui contabil, în timp ce raportările către administratorul companiei erau de doar 30%, lucrurile se schimbă destul de repede. Iar în viitor, presupunem că raportările la stat vor constitui 20%, în timp ce raportările către administratorul companiei vor fi de 80%.