Oficializarea tranzacțiilor – de ce este necesară? - DAD Accountant

Oficializarea tranzacțiilor – de ce este necesară?

21.11.2022

Atunci când administrezi un startup și ești implicat în toate procesele de lucru, vezi lucrurile retroactiv. Altfel spus, te întrebi ce s-a întâmplat în companie?

La această întrebare îți răspund anumite rapoarte (Raportul debitori/creditori; rezultatul financiar etc.)

Pe măsură ce compania ta se dezvoltă, îți apar ale întrebări. De ce s-a întâmplat așa? Ca să înțelegem de ce un anumit proces a decurs într-un mod anume, e nevoie să analizăm alte rapoarte mai complexe (P&L-ul, Raportul fluxului de numerar etc.) Informațiile furnizate de aceste rapoarte ne ajută să înțelegem cum cresc vânzările, cu cât s-au micșorat cheltuielile etc.

Următoarea întrebare pe care și-o pun administratorii companiilor în plină dezvoltare este: Ce se va întâmpla în viitor? Ca să-ți răspunzi la această întrebare, ai nevoie de Rapoartele pe bugetare. Adică, la fârșitul anului curent, îți planifici bugetele pentru anul viitor.

Următoarea etapă a creșterii – ce trebuie să fac ca să fie așa cum eu doresc să fie? Aici deja e vorba de prognoză.

La început, tu, ca administrator, poți urmări rapoartele de sine stătător. Cu timpul însă va fi nevoie să mai implici pe cineva care să le urmărească în locul tău.

Ca toate aceste rapoarte să funcționeze, ar trebui să oficializezi toate tranzacțiile.

Concluzie:  Pe măsură ce compania ta se dezvoltă, vei avea nevoie de un control tot mai riguros al proceselor de muncă. Dacă la început te vei concentra pe ce s-a întâmplat în companie, ulterior, vei dori să afli de ce lucrurile se întâmplă într-un fel anume și cum poți să faci ca ele să iasă așa cum vrei tu. Pentru asta, vei avea nevoie ca rapoartele financiare să fie întocmite corect și la timp și ca toate tranzacțiile companiei să fie oficializate.