Importanța contabilității în administrarea afacerii - DAD Accountant

Importanța contabilității în administrarea afacerii

17.11.2022

Companiile pot fi clasificate în: startup-uri, companii mici, companii mijlocii și companii mari. Astăzi vom vorbi doar despre primele 3 categorii, pentru că, în cazul companiilor mari, e nevoie de o altfel de abordare.

  • Startup – o companie abia înființată. Aceasta poate fi considerată startup până la 2 ani;
  • Companie mică – o companie de la 2 ani;
  • Companie mijlocie – o companie de la 2 ani + un volum mai mare de lucru.

În orice companie, e nevoie de câteva departamente de bază:

  • Vânzări;
  • Marketing;
  • Operațional;
  • Director;
  • HR;
  • Contabilitatea.

Dacă la început de cale, tu, ca administrator al afacerii, îți poți asuma mai multe responsabilități și să te ocupi atât de vânzări și marketing, cât și de angajarea personalului etc., când este vorba de contabilitate, vrei, nu vrei, ai nevoie de un contabil.

Poți face plățile, poți emite facturi, poți duce anumite evidențe, dar neapărat îți trebuie un contabil care să prezinte dările de seamă către stat.

Dacă ești administratorul unei companii mici, poți delega mai multe responsabilități. Poți angaja o persoană care să se ocupe de marketing. De asemenea, vei avea nevoie de un om în Departamentul Operațional și în Departamentul HR. La această etapă, poți să nu te mai implici deloc în contabilitate. Contabilul tău se va ocupa de toate singur.

Companiile mijlocii au un volum de muncă mai mare, drept urmare, are nevoie de mai mulți angajați. Ca administrator, vei mai angaja persoane în anumite departamente (Operațional, HR). În ceea ce ține de contabilitate, aceasta rămâne în grija contabilului. Acesta se va ocupa atât de prezentarea dărilor de seamă către stat, cât și de plăți și emiterea facturilor. Totodată, îți va prezenta anumite rapoarte și informații în baza cărora vei putea lua decizii care să ducă la dezvoltarea companiei.

Concluzie: Orice companie are nevoie de un contabil bun. Fie că e vorba de un startup, o companie mică sau una mijlocie, o să-ți trebuiască o persoană competentă care să ducă evidența contabilă ca la carte. Dacă de unele lucruri precum vânzările, marketingul sau HR, la început, te poți ocupa singur, în cazul contabilității, vrei, nu vrei, ai nevoie de un specialist.