Genuri de activitate licențiate în RM. Care sunt acestea
genuri de activitate licențiate cover

Genuri de activitate licențiate în RM. Care sunt acestea

23.08.2022

Ți-am spus nu demult despre actele de care ai nevoie atunci când desfășori o activitate antreprenorială. Printre documente se număra și licența. Uite că de licență nu ai nevoie mereu, ci doar atunci când practici anumite genuri de activitate licențiate. Află care sunt acestea și în ce constă procedura de licențiere.

Genuri de activitate licențiate

Genuri de activitate lincețiate în RM. Ce este o licență?

Licența este un act permisiv, care îți oferă dreptul să desfășori un anumit gen de activitate. Acest document include următoarele informații:

  • denumirea autorității de licențiere;
  • seria, numărul și data eliberării sau a prelungirii licenței;
  • în cazul persoanelor juridice, denumirea, forma juridică de organizare și adresa juridică;
  • în cazul persoanelor fizice – numele, prenumele și adresa;
  • data adoptării deciziei de înregistrare a întreprinderii sau a organizației, IDNO-ul întreprinderii sau al organizației ori seria și numărul buletinului de identitate, IDNP-ul persoanei fizice;
  • genul de activitate, integral sau parțial, pentru a cărui desfășurare se eliberează licența;
  • termenul de valabilitate a licenței;
  • semnătura conducătorului autorității de licențiere sau a adjunctului acestuia autentificată prin aplicarea ștampilei acestei autorități.

Licența prevede anumite condiții în care să activezi. Totodată, aceasta are un termen de valabilitate, după care va trebui să soliciți prelungirea licenței. Termenul de valabilitate diferă de la caz la caz și depinde de domeniul în care activezi.

Genuri de activitate licențiate – care sunt ele

După cum ți-am spus, în Republica Moldova nu orice gen de activitate este supus reglementării prin licențiere. Astfel, vei avea nevoie de o licență numai dacă intenționezi să desfășori un gen de activitate care fie implică utilizarea resurselor limitate ale statului, fie serviciile pe care le prestezi sau bunurile pe care le produci sau le vinzi prezintă un pericol sporit și supravegherea eficientă a activității în cauză necesită stabilirea unor condiții și a unor cerințe speciale de activitate.

Ce genuri de activitate sunt supuse reglementării prin licențiere

genuri de activitate licențiate tabel 1
Genuri de activitate licențiate tabel 2
 Genuri de activitate licențiate tabel 3
 tabel 4
 tabel 5
 tabel 6
 tabel 7
tabel 7
 tabel 8

Citește și: Genuri de activitate antreprenorială

fotografie simbol

Genuri de activitate lincețiate – în ce constă procedura de licențiere

Mai sus ți-am zis care sunt acele genuri de activitate licențiate. În continuare, îi explicăm în ce anume constră procedura de licențiere.

Ca să ți se elibereze licența, trebuie să depui la autoritatea emitentă o cerere în care să menționezi:

a) denumirea, forma juridică de organizare, sediul, IDNO-ul întreprinderii sau al organizației ori numele, prenumele, adresa și IDNP-ul persoanei fizice ce practică activitatea de întreprinzător;

b) genul de activitate, integral sau parțial, pentru a cărui desfășurare solicitantul de licență intenționează să obțină licență ori să o prelungească;

c) declarația pe propria răspundere a solicitantului de licență privind asumarea respectării condițiilor de licențiere la desfășurarea genului de activitate pentru care se solicită licență și privind autenticitatea documentelor prezentate;

d) lista documentelor care se anexează la cererea (declarația) de eliberare/prelungire a licenței.

La această cerere, vei anexa documentele suplimentare în conformitate cu prevederile actelor legislative ce reglementează activitatea licențiată pentru care se solicită licența.

Pentru mai multe informații despre ce genurile de activitate licețiate există, despre deschiderea unei companii sau despre setarea ulterioară a proceselor operaționale și contabile, contactează-ne.