Cum obții credit pentru afacerea ta? - DAD Accountant

Cum obții credit pentru afacerea ta?

12.10.2020

2 621 100 lei – aceasta este valoarea totală a creditelor acordate de către organizațiile financiare bancare și nebancare pe parcursul lunii august 2020! Conform aceluiași raport prezentat de către BNM, circa 54% din aceste credite au fost oferite persoanelor juridice. Respectiv, este vorba despre o valoare a creditelor corporative mai mare de un 1,3 miliarde de lei doar pentru luna august. Deși cifrele pot să pară impresionante, accesul la finanțare, în continuare, reprezintă o constrângere pentru mediul de afaceri din Moldova. În acest articol descriem avantajele creditului ca instrument investițional și enumerăm cele mai răspândite greșeli comise de către antreprenori în procesul de contractare a creditului. Totodată, îți oferim câteva recomandări care îți vor fi utile în procesul de obținere a creditului pentru afacerea ta.

Credit pentru afacerea ta – investiție sau risc?

Conform PwC AmCham Survey Report, 18% din companiile din Moldova sunt predispuse să contracteze credite în perioada apropiată. Astfel, practic fiecare a 5-a companie analizează oportunitatea de creditare drept instrument investițional și/sau instrument de reducere a impactului pandemiei.

În cazul în care analizezi opțiunea de contractare a unui credit bancar sau nebancar, mai jos descriem câteva din fricile principale pe care le sesizează majoritatea antreprenorilor în timp ce iau decizia referitor la a contracta sau nu un credit. Analizăm cât sunt de justificate și cum ar putea afecta afacerea ta.

Mit sau realitate?

Mit #1. Este dificil și anevoios să obții un credit pentru afacerea ta.

Este important să înțelegi că banca sau organizația de creditare nu este interesată ca procesul de acordare a împrumutului să dureze prea mult timp sau să fie anevoios. Astfel, în cazul în care ai un istoric de credit personal și corporativ bun, plus toate actele pregătite, procedura de analiză și aprobare a dosarului tău va decurge destul de rapid.

Mit #2. Cu cât mai mare este instituția de creditare, cu atât mai oportun este să contractezi un credit anume acolo.

Nu elimina din listă instituțiile de creditare mai mici, dar care oferă condiții de creditare convenabile. În plus, organizațiile de creditare mai mici sau noii jucători recent apăruți pe piață ar putea să ofere o rată a dobânzii mai mică sau un proces mai simplu și rapid de acordare a împrumutului. Cel mai bine ar fi să analizezi toate ofertele disponibile, indiferent de dimensiunea și vechimea instituțiilor pe piața financiară. Doar în așa mod poți alege o ofertă cu adevărat rentabilă.

Mit #3. Nu lua credite, investește în afacere propriile resurse.

Resursele personale ar trebui delimitate de cele corporative. Este destul de riscant să-ți investești banii personali în afacere. În cazul în care ceva nu merge, riști să-ți pierzi nu doar afacerea, dar și economiile personale.

Mit #4. La împrumuturile nebancare apelează doar antreprenorii refuzați de către bancă.

Deși este adevărat că mulți împrumutați care sunt refuzați la bancă pot fi acceptați de către organizațiile nebancare, există și alți factori care motivează antreprenorii să se adreseze la instituții nebancare. De exemplu, procesul de aprobare a creditului bancar durează până la câteva săptămâni. În același timp, organizațiile creditare nebancare pot aproba împrumutul mult mai rapid. Astfel, antreprenorii care au nevoie de resurse și sunt limitați în timp, apelează adesea la creditori nebancari, deoarece pot avea acces la fonduri într-un timp foarte scurt.

Vrei să obții un credit pentru compania ta, dar nu știi cu ce începi?Apelează Acum

Credit pentru afacere în Moldova: Cum îl contractezi?

Am analizat procesul de creditare a instituțiilor financiare din Republica Moldova. Majoritatea băncilor oferă împrumuturi atât afacerilor deja existente de ceva timp, cât și afacerilor recent înființate. Creditele pot fi obținute atât cu scopul de majorare a capitalului, cât și cu scop investițional. Pentru a obține un credit corporativ pentru afacerea ta, va trebui să parcurgi următorii pașii descriși.

 1. Alege creditorul.
  Analizează atât instituțiile bancare, cât și cele nebancare. Atrage atenția asupra criteriilor de eligibilitate pentru a afla la care instituție ai putea obține creditul de care ai nevoie. Totodată, analizează suma și perioada maximă a împrumutului pentru a stabili care instituție ar putea acoperi necesitatea ta. Nu în ultimu rând – compară ratele dobânzii și alege instituția cu cea mai mică  rată.
 2. Odată ce ai luat decizia referitor la instituția creditară cu care vei colabora, află care este setul de acte pe care acesta îl solicită pentru a-ți elibera împrumutul.
  Pregătind toate actele preventiv te asiguri că procesul de analiză a cererii tale va decurge fără rețineri cauzate de lipsa anumitor acte. Tot la această etapă ar fi bine să întocmești un business plan al afacerii tale.
 3. Asigură-te că ai putea oferi ceva în gaj.
  Deseori, instituțiile financiare solicită gaj pentru împrumutul solicitat. Drept gaj ai putea oferi imobil, automobil, titlu de proprietate sau oricare alt obiect cu o anumită valoare.
 4. Depune o cerere de credit.
  După ce ai pregătit setul necesar  de acte, reieșind din situația actuală, o mare parte din instituțiile financiare oferă posibilitatea de a completa cererea la distanță. În cazul în care creditorul pe care l-ai ales oferă această opțiune, ar fi bine să beneficiezi de ea. Până la urmă, nu este nici o diferență dintre cererea depusă fizic la oficiu sau completată și expediată în mod online.
 5. Analizează și semnează contractul de creditare.
  Contractul stipulează toți termenii și condițiile raportului dintre afacerea ta și organizația financiară. Înainte de a semna contractul, asigură-te că l-ai citit în întregime. Ai putea solicita de la instituția financiară un draft al contractului pe care urmează să-l semnezi. Astfel, ai putea să-l analizez exact atât timp, de cât ai nevoie.

Ce faci pentru a primi aprobare la creditul solicitat?

Contractând un credit pentru afacerea ta, în mod normal, te aștepți la aprobarea acestuia. Totodată, nu toate solicitările de creditare corporativă se finalizează cu statulul ,,Aprobat”. Mai jos am pregătit câteva sfaturi, care te vor ajuta să mărești probabilitatea aprobării creditului pe care ai decis să-l contractezi.

Ai grijă de numărul creditelor deschise

Instituțiile financiare, de obicei, analizează creditele pe care le are momentan întreprinderea ta. În majoritatea cazurilor, numărul și valoarea creditelor deja contractate afectează fie decizia de a acorda creditul, fie mărimea  sumei aprobate.

Achită ratele de credit la timp.

Un lucru care afectează istoricul creditului și probabilitatea aprobării creditelor viitoare este achitarea ratelor fără întârzieri. Pentru a crește scorul de credit al afacerii tale este recomandat, fie să achiți ratele la timp, fie să le achiți în avans.

Separă creditele personale de creditele de afaceri.

Pentru a exclude impactul unei categorii asupra celeilalte, este recomandat să le separi. Astfel, dacă întâmpini o dificultate pe plan personal, nu ar trebui să o rezolvi prin contractarea unui credit pentru afacerea ta. La fel, este recomandat să nu finanțezi afacerea ta prin contractarea creditelor pentru consum personal.

Cu ajutorul unui credit corporativ îți poți crește sau chiar salva afacerea. Creditul pentru afacerea ta este mult mai accesibil decât pare. În prezent, instituțiile financiare sunt flexibile și maxim orientate spre clienții lor. Astfel, perioada de analiză a cererilor este relativ scurtă, iar setul de acte cuprinde doar actele strict necesare. Astfel, în cazul în care afacerea ta satisface cerințele de eligibilitate a instituției financiare și, totodată aplici un management eficient al creditelor deja contractate, cel mai curând cererea ta va fi aprobată. Ulterior, cu un credit de afaceri convenabil, poți oferi cu ușurință un boost suplimentar afacerii tale.