- Agricultură
- Altele
Andrei Crigan de la Gateway&Partners | DAD Podcast
- 2022-05-30
O nouă lună – un nou episod de DAD Podcast. Dan Dima nu încetează să ne surprindă cu invitați interesanți....
Mai multDin experiența noastră de lucru cu afacerile, îndeosebi cele din agricultură, de multe ori apar întrebări cine sunt zilierii, cum are loc angajarea lor, remunerarea muncii si achitarea impozitelor aferente.
Astfel am decis ca să facem puțină claritate prin acest articol.
Zilierii sunt lucrători necalificați ocazionali, care activează contra unei remunerări. Preponderent necesitatea acestor persoane apare în agricultură împreună cu începerea sezonului de însămânțare, creștere și recoltare.
Pentru a angaja un zilier nu este nevoie de a semna un contract individual de muncă. E suficientă să fie o înțelegere de comun acord a părtilor (zilier și angajator). Se pot angaja ca zilieri și persoane în vârsta de 15 ani. Asta însă e posibil numai cu acordul în scris al părinților sau al reprezentanților săi legali, dacă lucrările pe care le vor efectua nu le va afecta sănătatea, dezvoltarea, instruirea și pregătirea profesională.
În funcție de vârsta zilierilor, diferă și durata zilei de muncă.
Durata zilei de muncă nu poate depăși:
Un aspect importantant este că nu se poate angaja pe una și aceeasi persoană în calitate de zilier pe o durata mai mare de 120 de zile pe parcursul anului calendaristic. Angajarea zilierilor, de asemenea, presupune crearea condițiilor de muncă corespunzătoare cerințelor de Securitate și Sănătate în muncă, asigurarea cu utilaj și instrumente, documentație tehnică și alte mijloace necesare pentru desfăsurarea activității. Este obligatorie instruirea în domeniul securității și sănătății în muncă, să oferi gratuit echipamentul individual de protecție, asta deja în funcție de natura și specificul activității desfășurate.
Zilierul se obligă să semneze în Registrul de evidență după achitarea remunerațiilor convenite, să-și exercite activitatea convenită cu antreprenorul, să manifeste atitudine grijulie față de bunurile beneficiarului, să însușească și să respecte măsurile de securitate și protectie stabilite de antreprenor.
Fiecare zilier trebuie să fie înregistrat în Registrul de evidență extrasul din care se prezintă inspecției teritoriale de muncă pînă la data de 15 a fiecărei luni.
Remunerarea pentru o zi de lucru se stabilește prin înțelegere cu angajatorul. Totuși, nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului pe o ora în sectorul real. Pentru anul 2024, salariul minim garantat este de 29,58 lei pe oră (236,64 de lei pentru 8 ore). Fiecare zilier trebuie să fie remunerat la sfârșitul zilei de lucru înainte de semnarea în Registrul de evidență de către zilier și angajator. Remunerarea zilierilor se poate face și la diferite intervale de timp, doar cu acordul în scris al zilierului și angajatorului, de exemplu la sfârșitul săptămânei de lucru. Dovada remunerației zilierului este semnatura aplicată în Registrul de evidență.
Citește și: Digitalizarea afacerilor agricole – contabilitatea
În momentul achitării salariilor zilierilor din suma calculată se reține numai impozitul pe venit în mărime de 12%. Ceea ce înseamnă 28,4 de lei pentru 8 ore lucrate. Această sumă urmează să fie transferată în bugetul teritorial de către angajator până pe data de 25 a lunii următoare lunii în care a avut loc achitarea. Din veniturile de zilier nu se rețin primile de asigurare de asistență medicală în forma de contribuție procentuală și nu se calculează contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii. Salariul net minim asigurat pentru fiecare zi de 8 ore de lucru constituie 208,24 lei. *Pentru anul 2024.
În RM, în munca sezonieră sunt încadrați circa 30% din populație, dintre care ccirca 70% în lucrări agricole. Conform unui studiu efectuat de către USAID domeniul de producere a fructelor are nevoie de cei mai mulți zilieri. Necesarul de zilieri numai pentru sectoarele de fructe, bacifere și struguri de masă constituie 7991,2 mii om/zile. Respectiv cele mai solicitante luni ale anului sunt iunie – septembrie, când au loc activități de recoltare a fructelor și strugurilor. Cele mai solicitante activități sau operațiuni tehnologice pentru sectorul de fructe sunt recoltarea, care necesită 25,5% din totalul de muncitori, și tăierea în uscat, pentru care ar fi necesar de implicat 22,8% din totalul de muncitori.
Citește și: Optimizarea fiscală în 2024 – ce soluții ai?
Dacă ai nevoie de servicii de contabilitate, contactează-ne! Îți oferim toate informațiile necesare pentru a înțelege dacă serviciile DAD Accountant sunt sau nu potrivite pentru compania ta. Între timp, aici poți vedea prețul aproximativ pentru serviciile noastre.