- Agricultură
- Altele
Andrei Crigan de la Gateway&Partners | DAD Podcast
- 2022-05-30
O nouă lună – un nou episod de DAD Podcast. Dan Dima nu încetează să ne surprindă cu invitați interesanți....
Mai multConform datelor Biroului Național de Statistică (BNM), circa 70% din terenurile agricole din Republica Moldova sunt arabile. Acest lucru denotă perspectiva teritorială pe care o are domeniul agriculturii. Totodată, conform studiului sectorial al Sectorului Agroalimentar realizat de către ODIMM, 50% din produsele exportate de către Republica Moldova revine domeniul agroalimentar. Astfel, deducem importanța sectorului pentru economia națională – fapt care determină dezvoltarea domeniului agriculturii prin investiții regulate. Drept urmare, să lansezi o afacere în agricultură este o idee cât se poate de bună.
Conform prognozei efectuate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, sectorul va înregistra o creștere treptată cu 2,6 – 3,6% anual. Deși principalul risc al afacerilor din sectorul respectiv îl reprezintă condițiile climatice instabile, se prognozează că deja în următorii ani impactul acestui risc va fi minimizat prin implementarea tehnologiilor moderne.
Lansarea unei afaceri în domeniul agricol este o idee bună, deoarece:
Plus la aceasta, lansând un start-up în domeniul agricol ai posibilitatea de a beneficia de subvenții, granturi și alte mijloace de finanțare. Precum am menționat mai sus, valoarea investițiilor în acest domeniu crește din an în an. Statul contribuie la dezvoltarea afacerilor din domeniu prin acordarea subvențiilor și a granturilor atât rambursabile, cât și nerambursabile. Astfel, prin intermediul unor programe de finanțare poți obține investiții de până la 90% din valoare utilajului de care ai nevoie pentru afacerea ta.
Pentru a beneficia de subvenţii în agricultură urmează următoarele etape:
Mai jos găsești câteva organizații care oferă programe de finanțare pentru start-upurile din domeniul agricol:
O idee grozavă nu înseamnă și o idee automat profitabilă. Studiază în special zona în care planifici să-ți desfășori activitatea și cât de bine ideea pe care o ai se combină cu zona respectivă.
Analizează datele statistice pe regiuni de dezvoltare și raioane. Totodată, prognozează și modalitățile de distribuție a produselor tale. Cel mai curând, în primii ani de activitate va trebui să asiguri acest proces de sine stătător, de aceea ar fi bine să-l planifici din timp.
Ceea ce vei cultiva va trebui să corespundă cu condițiile climatice din zonă. În cazul în care nu ești specializat în agricultură, va trebui să studiezi în profunzime procesul de cultivare pe care urmează să-l lansezi. O alternativă eficientă ar fi să angajezi un specialist gata format care îți va oferi sprijinul necesar în acest sens.
Nu cultiva ceea ce cultivează majoritatea agricultorilor din zona ta. Nu uita regula de regula cererii și ofertei – dacă oferta de cultura X din regiunea ta va depăși cererea la ea, riști să rămâi cu cantități mari de produse agricole în depozit, sau, în cel mai bun caz, să întâmpini dificultăți considerabile în procesul de realizare a roadei.
Nu ezita să contactezi organizațiile agricole regionale sau incubatoarele de afaceri. Mai sus am menționat câteva organizații la care te poți adresa pentru a obține consultația unui specialist. În așa mod poți obține noi conexiuni cu antreprenori care activează în același domeniu cu tine.
Studiază reglementările de stat în ceea ce privește cultura pe care ai decis să o crești. Atrage atenția în special la restricțiile de zonare. Unele activități agricole pot fi interzise în anumite zone sau pot necesita autorizații și inspecții costisitoare. Studiază partea birocratică a lucrurilor, astfel încât să o poți include și descrie lucrul în planul afaceri.
Citește și: Servicii de contabilitate pentru afacerile din industria de producere
Aici vei include toate resursele de care ai nevoie pentru a-ți lansa afacerea și modul în care acestea vor fi gestionate pentru a obține rezultatul dorit. Planul de afaceri are o importanță majoră pentru următoarea etapă pe care o vei parcurge – obținerea de subvenții și finanțări.
În funcție de locul în care ai decis să activezi și culturile pe care ai decis să le cultivi, este posibil să fii eligibil pentru subvenții și finanțări guvernamentale. În Republica Moldova, destul de multe afaceri în domeniul agricol au fost lansate pe baza resurselor obținute prin acest mod. Mai sus am descris procedura de aplicare la asemenea subvenții și principalele organizații la care te poți adresa în acest sens.
Domeniul agriculturii în Republica Moldova are o perspectivă bine pronunțată care poate fi și trebuie valorificată de către antreprenorii locali. Astfel, în circumstanțele în care domeniul este subvenționat și poți obține anumite investiții, iar baza informațională aferentă domeniul este în continuă dezvoltare, lansarea unei afaceri în agricultură este o oportunitate reală. Tehnologiile contemporane permit reducerea factorilor de risc și creșterea rentabilității prin reducerea cheltuielilor. Astfel, o afacere în agricultură poate deveni o afacere prosperă și profitabilă.
Vrei să lansezi o afacere, dar nu știi cu ce să începi? Contactează-ne cu încredere pentru suport!