Care afaceri sunt obligate să instaleze terminale POS
terminale POS cover

Care afaceri sunt obligate să instaleze terminale POS

31.05.2022

Știai că 4 din 5 locuitori ai RM au un card de plată? Potrivit studiilor, numai în 2020, numărul plăților fără numerar făcute cu cardurile emise în RM a constituit 73,2% din numărul total al operațiunilor efectuate. Valoarea acestora a fost de 21,8 miliarde de lei. Gândește-te, dacă aveai instalat un terminal POS, acești bani ar fi putut ajunge la tine. Bine, nu toți, dar o bună parte ar fi ajuns cu siguranță. Azi venim cu un articol despre afacerile care sunt obligate să instaleze terminale POS.

Terminale POS – ce reprezintă?

Ai achitat vreodată cu cardul? Iată cutia ceea mică, cu ecran și tastatură, în care introduci cardul pentru a plăti un serviciu sau un produs este un terminal POS.

Dacă însă e să intrăm în detalii, un terminal de plăți electronice sau un POS (din engl. Point of Sale) este un dispozitiv electronic care preia, stochează și transmite informații despre plățile cu cardul. Acest instrument permite, într-un mediu securizat, citirea informațiilor de pe banda magnetică sau de pe  microprocesorul încorporat în cardul bancar. 

Totuși, un terminal POS nu înseamnă doar un simplu echipament fiscal, ci și sistemul software utilizat pentru tranzacțiile bancare. Astfel, dispozitivul care se află la agenții economici și care este conectat la bancă printr-un telefon sau printr-o tabletă asigură transferul de bani din contul cumpărătorului în contul vânzătorului. 

Ce tipuri de terminale POS există?

  • POS fix

După cum poate fi dedus din denumire, acest tip de terminal transportabil. Pentru a plăti, clienții trebuie să se apropie de dispozitiv. Deocamdată, se pare că este cel mai utilizat și, probabil, l-ai văzut la market, la farmacie sau prin cabinetele medicale.

  • POS fără fir

Spre deosebire de terminalul fix, acesta poate fi mutat dintr-un loc în altul, odată ce conversația dintre bază și terminal are loc printr-o conexiune bluetooth, și nu printr-un fir. Este potrivit, în special, pentru restaurante, cafenele, baruri, stații de benzinărie etc.

  • POS GSM/GPRS

Acest tip de terminal mai este numit adesea și mobil și este utilizat mai ales de comercianții care au nevoie de mobilitate (șoferii de taxi, curierii, vânzătorii ambulanți, meșteșugarii care lucrează la domiciliul clientului (instalatori etc.) sau pentru companiile care participă la expoziții și târguri.

  • POS mobil

Este o versiune actualizată a ceea ce înseamnă POS GSM/GPRS. Acesta funcționează pe baterii, iar bonul fiscal poate fi trimis printr-un e-mail sau SMS.

  • POS virtual

Asta înseamnă că nu mai e nevoie de un dispozitiv special. Un telefon sau un laptop pot prelua funcția terminalului. Datorită telefonului mobil echipat cu NFC poți introduce suma tranzacției, iar clientul poate achita contactless. Totuși, în cazul în care clientul nu dispune de această tehnologie pe telefonul său, va trebui să introducă informațiile cardului său de credit în mod clasic.

Care agenți economici sunt obligați să instaleze terminale POS

Pentru că în ultimii ani tot mai mulți oameni preferă să-și achite cumpărăturile și serviciile cu cardul, Guvernul le-a venit în întâmpinare. Cum? Cu o lege prin care anumiți agenți economici sunt obligați să instaleze terminale POS.

Și aici haideți să fim atenți, pentru că legea a suferit niște modificări. Până la 1 ianuarie 2021, agenții economici erau obligați să instaleze terminale POS numai dacă volumul de vânzări din comerțul cu ridicata și/sau cu amănuntul și/sau din prestarea de servicii depășea 2 milioane de lei pe parcursul anului calendaristic precedent. În aceste situații, până la 01.07 a anului imediat următor, ei trebuiau să instaleze terminale POS în subdiviziunile (cu excepția rețelelor de comerț ambulant) în care, în aceeași perioadă, volumul de vânzări a depășit suma de 500 000 de lei. Până aici e clar?

Din 2021 însă lucrurile s-au schimbat, mai exact, legea a fost modificată. Astfel, din 01.01.2021, NU contează venitul din vânzări la nivel de entitate, ci NUMAI venitul din vânzări la nivel de subdiviziune. Astfel, agenții economici sunt obligați să instaleze terminalele POS în toate subdiviziunile unde vânzările sunt mai mari de 500 000 de lei, chiar și în companiile care au un volum total de vânzări mai mic de 2 milioane de lei.

Citește și: Optimizarea fiscală în 2024 – ce soluții ai?

Vezi dacă nu cumva ești o excepție

Așa cum toate regulile se confirmă prin excepții, și această lege nu este universal valabilă. Agenții economici ale căror venituri din vânzări aferent comerțului cu ridicata și/sau cu amănuntul și/sau din prestarea de servicii a depășit suma de 500 000 de lei pe parcursul anului calendaristic precedent NU sunt obligați să instaleze terminale POS în cazul în care:

  • achitarea plăților a fost efectuată exclusiv fără numerar, cu excepția celor efectuate de băncile comerciale;
  • își desfășoară activitatea în sate (comune), cu excepția localităților aflate în componența municipiilor și a orașelor.

Ce faci cu terminalele POS dacă în următorii ani scad vânzările

Chiar dacă suntem optimiști, admitem totuși scenariul în care o afacere poate să nu meargă, iar vânzările să scadă semnificativ. Ce faci dacă ți-ai instalat un terminal POS, iar în aul următor vânzările tale sunt mai mici de 500 000 de lei? Simplu. În acest caz ai dreptul să refuzi utilizarea terminalului POS instalat anterior.

Ce avantaje au agenții economici care utilizează terminalele POS

Creșterea vânzărilor

Studiile au arătat că persoanele care achită cu cardul sunt predispuse să cheltuie cu aproximativ 24% mai mult decât oamenii care achită cu numerar. De ce? În primul rând pentru că nu sunt limitați la banii pe care îi au la moment în portmoneu.

În al doilea rând, atunci când nu scoți bani din buzunar, ci doar introduci un cod PIN sau lipești cardul de un terminal, nu percepi atât de bine cheltuielile.

În al treilea rând, pare mult mai simplu să-ți gestionezi banii de pe card decât pe cei din portmoneu. Îți explicăm. Clientul nu va mai trebui să-și bată capul că are doar bancnote de 200, iar cumpărătura e de 10 lei sau că nu va avea bănuți etc. Pare un detaliu nesemnificativ, dar crede-ne, pentru clienți, contează mult.

Mai mulți clienți

Pentru că în ultimii ani mai toți oamenii primesc salariul pe card, tot mai mulți dintre ei preferă să-și achite cumpărăturile tot cu cardul. Iată de ce atunci când optezi pentru instalarea unui terminal POS, la tine vor veni toți cei cărora le place să achite doar cu cardul și care până acum te evitau anume din acest motiv.

În plus, turiștii străini, care nu au reușit să-și schimbe valuta, vor putea cumpăra de la tine cu cardul, fără a mai avea nevoie să treacă pe la bancomat sau pe la bancă.

Siguranță

Utilizarea terminalelor POS exclude riscul de a încasa bancnote false tot așa cum exclude și riscul furturilor din aparatul de casă.

Fără cheltuieli în plus

Instalarea POS-urilor și achiziționarea consumabilelor este, de obicei, gratuită. Costurile legate de achiziție, transport și instalare sunt suportate de bancă. Drept urmare, tu nu cheltui niciun leu în plus.

Comoditate

Pe lângă avantajele enumerate mai sus, terminalele POS sunt și comode atât pentru cumpărători, cât și pentru tine. Acestea permit achitările cu cele mai moderne instrumente de plată: carduri, ceasuri, smartphone-uri, brățări etc., deci nu vei mai fi nevoit să refuzi clienții.

Totodată, mijloacele bănești pentru operațiunile efectuate vor fi transferate în contul tău în următoarea zi lucrătoare. În plus, vei primi rapoarte detaliate cu privire la tranzacțiile efectuate zilnic, săptămânal, lunar și vei beneficia de suport specializat 24/7.

Citește și: Ce regim de impozitare să alegi 4% sau 12% ?

terminale POS fotografie simbol

Care sunt dezavantajele utilizării terminalelor POS

Principalele dezavantaje ale utilizării terminalelor POS țin de costurile de închiriere și întreținere ale echipamentelor (dacă sunt), dar și de tarifele percepute de bancă (comisioane fixe, comisioane și taxe aferente abonamentului (telefon, ADSL, 3G).

Chiar dacă dispozitivele POS sunt sigure și rezistente, acestea pot cădea și se pot deteriora, ceea ce va implica niște cheltuieli suplimentare.

Ce riști dacă nu instalezi terminale POS?

Din anumite motive, unii agenți economici pot încerca să ignore legea și să nu instaleze terminale POS chiar dacă au vânzări mai mari de 500 000 de lei per subdiviziune. Orice încălcare a legii însă presupune și anumite urmări. De aceea e important să știi că pentru nerespectarea prevederilor art. 71 alin. 1) din Lege, vei fi sancționat cu o amendă de 6 000 de lei. Dacă te încăpățânezi și nu te conformezi prevederilor art. 71 în termen de 30 de zile de la data aplicării amenzii, vei mai primi o amendă, doar că de data aceasta va fi în mărime de 18 000 de lei. 

Din fericire, odată ce ești aici, îți place să fii informat și deci, vei evita astfel de situații neplăcute.

Ce tarife au băncile pentru deservirea tranzacțiilor cu POS terminal

Comisionul perceput de Victoriabank pentru tranzacțiile efectuate:

  • procesarea tranzacțiilor pentru cardurile emise de Victoriabank – 1,5%;
  • procesarea tranzacțiilor pentru cardurile emise de alte bănci din Moldova – 2%;
  • procesarea tranzacțiilor pentru cardurile băncilor emise în străinătate – 2,5%.

Instalarea POS-urilor și achiziționarea consumabilelor este gratuită (echipamentul reprezintă proprietatea Băncii și se transmite în folosință pe perioada contractuală, iar toate cheltuielile sunt suportate de Victoriabank). Dacă întâmpini anumite probleme tehnice, beneficiezi de asistență gratuită.

Comisionul perceput de Moldinconbank pentru tranzacțiile efectuate:

  • cu utilizarea cardului emis în Republica Moldova – 1,8% din sumă;
  • cu utilizarea cardului emis în străinătate – 2,8% din sumă;
  • instalarea POS – gratuit.

Taxa lunară pentru conectarea terminalului POS la sistemul de autorizare a tranzacţiilor:

  • POS care funcționează prin linia telefonică fixă sau rețea Ethernet – 150 MDL;
  • POS care funcționează prin linia telefonică mobilă GPRS – 240 MDL.

* Pot fi aplicate condiții speciale.

Comisionul perceput de Moldova-Agoindbank pentru tranzacțiile efectuate:

  • pentru cardurile Visa/Mastercard emise de maib – 1,5%*;
  • pentru cardurile Visa/Mastercard emise de alte bănci din R. Moldova – 2,0%;
  • pentru cardurile Visa/Mastercard emise de bănci peste hotarele R. Moldova – 2,5%;
  • pentru cardurile American Express – 3,5%;
  • comision minim lunar (se aplică în cazul când valoarea lunară a comisioanelor stipulate în pct. 1- 4 este mai mică de comisionul minimum lunar) – 200 lei/POS staționar/integrat 250 lei/POS mobil.

* în cadrul programului de loialitate și cashback = 5% și LiberCard.

Acceptarea cardurilor prin POS terminale încorporate

  • pentru cardurile Visa/Mastercard emise de maib – 1,5%;
  • pentru cardurile Visa/Mastercard emise de alte bănci din R. Moldova – 2,0%;
  • pentru cardurile Visa/Mastercard emise de bănci peste hotarele R. Moldova – 2,5%;
  • pentru cardurile American Express – 3,5%;
  • taxa de autorizare – 1 leu/per trx;
  • comision lunar pentru POS terminal încorporat sau procurarea POS terminalului încorporat de către comerciant – costul bilanțier a POS terminalului încorporat prin 6/9/12 rate (conform solicitării comerciantului.

Comisionul perceput de Eximbank pentru tranzacțiile efectuate:

Tarife de instalare POS terminal

  • instalarea POS-terminalului – gratis;
  • instruirea personalului privind efectuarea tranzacțiilor prin intermediul POS terminalului – gratis.

Tarife de tranzacționare

  • comision de acceptare spre plată a cardurilor emise de bănci moldoveneşti (% din suma cererii de autorizare) – 2%;
  • comision de acceptare spre plată a cardurilor emise de bănci străine (% din suma cererii de autorizare) – 2,90% (min. 0,50 USD);
  • suma minima a comisionului spre achitare lunar per POS terminal staţionar (dial-up, ethernet, imprinter) – 180 MDL;
  • suma minimă a comisionului spre achitare lunar per POS terminal portabil (GPRS, WiFi) – 300 MDL.

Penalităţi

  • comision de pierdere, furt sau ieșire din funcțiune a echipamentului,  deteriorări vizibile mecanice, chimice sau altă natură, exploatare necorespunzătoare a echipamentului (POS staţionar dial-up, ethernet, imprinter) – 350 EUR;
  • comision de pierdere, furt sau ieșire din funcțiune a echipamentului,  deteriorări vizibile mecanice, chimice sau altă natură, exploatare necorespunzătoare a echipamentului (POS portabil GPRS, WiFi) – 500 EUR.

Acum, n-ar mai trebui să ai vreo neclaritate cu privire la terminalele POS. Așa că, dacă în cadrul unei subdiviziuni, ai venituri mai mari de 500 000 de lei, grăbește-te să te informezi și să hotărăști cât mai repede ce tip de terminal POS ți se potrivește și cu ce oferte vin băncile de la noi. Dacă însă nu ești sigur că, în compania ta, evidența contabilă se face ca la carte, contactează-ne. La DAD Accountant facem tot posibilul și chiar un pic mai mult pentru ca totul să fie în conformitate cu legea, iar tu să nu ai bătăi de cap. Contactează-ne acum!