Ce trebuie să știi despre mediul de business din Republica Moldova | Victor Voluță | KPMG

Ce trebuie să știi despre mediul de business din Republica Moldova | Victor Voluță | KPMG

19.06.2023

Pentru că ne-am propus să-ți livrăm regulat informații utile din surse sigure, ne-am gândit să nu te facem să aștepți prea mult și am venit cu un nou episod de DAD Podcast. De această dată, invitatul nostru a fost Victor Voluță, Directorul KPMG Moldova.

Am discutat despre mediul de afaceri din Republica Moldova, despre problemele cu care se confruntă oamenii de afaceri de la noi, dar și despre procesul de listare la bursă. Și fiindcă nu ne place să vorbim doar teorie, venim și cu exemple concrete. De data asta am analizat cazul Purcari.

Victor Voluță – despre principalele provocări din mediul de afaceri

Fiind întrebat despre principalele provocări cu care se confruntă antreprenorii moldoveni, Victor a menționat lipsa forței de muncă, dificultățile de a atrage investiții, birocrația și, nu în ultimul rând, inflația.

Se pare că emigrările din ultimele decenii și-au pus amprenta pe piața muncii, iar acum ne confruntăm cu un deficit de talente. Nici legislația nu e tocmai în favoarea antreprenorilor. Adesea toate procesele ce țin de deschiderea și gestionarea unei afaceri sunt atât de complicate și presupun atât de multă birocrație, încât oamenii de afaceri, în loc să se concentreze pe dezvoltarea unor produse de calitate, trebuie să se axeze pe procesele administrative.

Lucrurile însă nu stau atât de rău cum ar părea. Chiar dacă ne aflăm la un moment de cotitură, într-o criză economică și geopolitică, putem încerca să transformăm dificultățile în oportunități.

Am vorbit și despre avantajele pe care le are mediul de afaceri de la noi în comparație cu alte medii de afaceri.

Listarea la bursă

De asemenea, Victor ne-a explicat ce presupune listarea la bursă, cât de complicat e acest proces și de ce companiile aleg să se listeze la bursă. Directorul KPMG Moldova a explicat că sunt două tipuri de listări la bursă. Primul tip – listarea primară, când companiile se listează la bursă cu scopul de a atrage capital. Și al doilea tip – listare secundară, atunci când acționarii existenți își listează acțiunile la bursă cu scopul de a le vinde.

Vizionează interviul integral și află cât de greu e să te listezi la bursă, dar și ce oportunități îți poate aduce asta. De asemenea, vezi ce părere are Directorul KPMG Moldova, Victor Voluță, despre situația economică a Republicii Moldova și despre ce ar trebui să întreprindă companiile locale pentru a depăși situația de criză.