Cine este responsabil pentru evidența contabilă la tine în companie

Cine se face responsabil pentru evidența contabilă la tine în afacere?

21.11.2022

Te-ai întrebat vreodată cine poartă responsabilitatea pentru ținerea evidenței contabile în firma ta? Hai să reformulăm un pic întrebarea. Să presupunem că în anumite rapoarte ce urmează să fie prezentate la fisc s-au strecurat niște erori sau anumite date au fost incluse greșit. Cine va răspunde pentru asta?

Poate că te gândești că Departamentul de contabilitate sau contabilul ori poate contabilul-șef? Până la urmă ar trebui să răspundă cel ce a comis greșeala.

Totuși, lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Iar persoana care răspunde de evidența contabilă este nimeni altul decât administratorul companiei. Da, da, ai citit bine, tu răspunzi de tot ce se întâmplă în firma ta. Indiferent de înțelegerea pe care o ai cu contabilul tău angajat, potrivit legii, responsabilitatea e pe umerii tăi. Iată de ce e foarte important să încredințezi contabilitatea afacerii tale unei persoane sau unei companii de încredere.

Concluzie: Chiar dacă mulți cred că responsabilitatea pentru ținerea evidenței contabile îi revine contabilului sau contabilului-șef, acest lucru nu e adevărat. Administratorul este responsabil pentru ținerea evidenței contabile.