- management

Managementul financiar – important pentru orice afacere | DAD Expert
-
2023-09-18
Cine nu-și dorește o afacere prosperă care să aducă cât mai mulți bani? Dar câți dintre antreprenori sunt dispuși să-și...
Mai multCompartimentul acesta se numește Bugetarea veniturilor și cheltuielilor.
Pentru o experiență mai bună și pentru utilitate maximă, descarcă gratis de mai jos prezentarea seminarului dat și excel-uri utile care pot să-ți ajute compania să accelereze prin managementul financiar.
Acest curs este destinat antreprenorilor care doresc să se inițieze în managementul financiar, să inițieze activitate de educație financiară și care doresc să utilizeze acest instrument pentru accelerarea dezvoltării companiei.
Acest seminar nu este pentru contabili, nu este pentru economiști, nu este pentru auditori financiari. Este strict pentru antreprenori.
Bugetul permite organizației să se dezvolte într-o manieră sănătoasă, în care să creeze o disciplină confortabilă pentru activitatea antreprenorială, prin care se setează limitele minime pentru vânzări și limitele maxime pentru cheltuieli pentru o anumită perioadă de timp. De obicei, pentru un an înainte. Pentru doi, trei, patru, cinci și tot așa mai departe. Crearea bugetului ne permite să creăm și o infrastructură necesară în care noi putem să luăm o decizie, în care noi cunoaștem peste o anumită perioadă de timp vom reuși sau nu vom reuși și de pe acum să acționăm. Și oferă un nivel minim de control calitativ în cadrul companiei.
O noțiune importantă la crearea bugetului reprezintă pragul de rentabilitate. Sau în literatura științifică puteți să mai găsiți ca și break-even point.
Pragul de rentabilitate este acel nivel în care compania nu înregistrează nici profit, nici pierdere, în care venitul companiei este egal cu cheltuielile companiei. Dacă este să transpunem pragul de rentabilitate într-o formulă, pragul de rentabilitate este reprezentat prin:
Și foarte important este să cunoaștem că cheltuielile companiei se clasifică în două elemente super importante: cheltuieli fixe și cheltuieli variabile.
Cheltuielile fixe sunt acele cheltuieli care nu depind de volumul vânzărilor. Iar cheltuielile variabile sunt acelea care depind de volumul vânzărilor. De exemplu, vinde compania sau nu vinde, ea oricum va înregistra cheltuieli salariale, ea oricum va înregistra cheltuieli privind arenda, utilități și tot așa mai departe.
Aceste cheltuieli care au fost înregistrate și ele nu depind de volumul vânzărilor sunt cheltuielile fixe. Iar exemplul de cheltuieli care depind de volumul vânzărilor reprezintă un comision pentru departamentul de vânzări, pentru vânzarea efectuată, sau însuși costul mărfii vândute și alte exemple. Iar pentru a înțelege mai bine pragul de rentabilitate și cum el se utilizează, vă îndemn să facem împreună un exercițiu:
În prezentarea care o puteți descărca mai jos sunt sunt și alte exemple care ar putea să vă ajute în înțelegerea mai amănunțită a profitului dorit precum și a pragului de rentabilitate pe care vă îndemn să le treceți de sine stătător în cadrul acestei prezentări.
Formarea bugetului se împarte în următorii pași și, în primul rând, trebuie să stabilim ambițiile de profitabilitate, marja comercială și cheltuielile fixe.
Ambițiile de profitabilitate țin de însăși companie, de misiunea fondatorului, de misiunea companiei, unde dorește să ajungă cu această companie pe viitor, poate dorește să fie vândută peste 5 ani cu o anumită sumă și noi trebuie să calculăm care trebuie să fie profitul minim pe care trebuie să-l înregistreze compania. Sau pur și simplu trebuie să ofere un profit minim confortabil pentru fondator și tot așa mai departe.
Trebuie să stabilim care sunt ambițiile de profitabilitate a companiei. De asemenea, este important să discutăm, să identificăm care este marja comercială pe care urmează s-o utilizăm în vânzările noastre. Și iarăși în funcție de business modelul pe care îl aveți, identificarea marjei comerciale poate fi atât simplă, cât poate fi super complicată. În cazul în care aveți un exemplu simplu de un business model simplu, de vânzare-cumpărare în retail sau wholesale și tot așa mai departe, marja comercială e simplu de identificat, în cazul în care avem un tip de produs sau dacă utilizăm aceeași marjă pentru toate tipurile de produse. Iar dacă avem o ambianță cu produse multe, cu diferite marginalități, este nevoie de aplicat, formule mai complexe și identificarea cheltuielilor fixe care, de obicei, e simplă, doar că partea cea mai șmecheră în cazul dat este să nu ne scape o cheltuială fixă. De obicei, în practică se utilizează informația precedentă, se colectează informația precedentă de cheltuieli fixe și se face o previziune pe viitor, ce cheltuieli urmează să efectuăm.
Al doilea pas pentru întocmirea primului buget al companiei reprezintă efectuarea calculelor de venit minim, de vânzări minime, pe care compania trebuie să le efectueze pentru a atinge profitul dorit. Și calculele acestea se efectuează conform exemplelor din această prezentare pe care vă îndemn să le parcurgeți de sine stătător.
După ce am aflat venitul minim anual pe care noi trebuie să-l efectuăm pentru a atinge profitul minim dorit. Acest venit urmează să fie descompus pentru o perioadă de 1 an și în cazul nostru pentru fiecare lună separată. Și partea cea mai complexă în cazul dat este clasificarea sau identificarea unei sezonalități în cadrul companiei în cazul în care businessul este sezonier sau în cazul în care businessul nu este sezonier și este pe bază de subscrieri lunare sau altfel trebuie de identificat metoda corectă de a descompune aceste venituri pentru fiecare lună separat. Și foarte important, după ce am descompus aceste venituri și am completat tot bugetul nostru de venituri și cheltuieli, cheltuieli fixe, de marjă, cu costuri variabile și tot așa mai departe, foarte importantă este urmărirea veniturilor și cheltuielilor în fiecare lună separat pentru a identifica dacă suntem pe calea cea dreaptă, compania urmează să efectueze un alt buget sau urmează să depunem mai mult efort sau să ne concentrăm în altă parte. Și astfel, compania ia decizii corecte pentru îmbunătățirea situației financiare a companiei sale. Precum am mai spus, în linkul din descriere, puteți găsi prezentarea, dar și excel-uri utile cu model de buget și de urmărire a bugetului pe care puteți să le utilizați și să vă antrenați în cadrul companiei dumneavoastră. Iar dacă aveți întrebări, nu ezitați, în comentarii vom reveni cu răspunsuri. În continuare vă îndemn să urmăriți următorul compartiment al cursului nostru, și anume în care veți descoperi cum se utilizează cash-flow-ul și cum se efectuează o prognoză de cash-flow.