Lecția 1 - Management Financiar - Introducere - DAD Management

Lecția 1 – Management Financiar – Introducere

26.07.2022

DISCLAIMER. Acest seminar online este destinat strict antreprenorilor care doresc să se inițieze în domeniul managementului financiar și să-și dezvolte compania cu ajutorul acestui instrument.

Cursul nu este pentru contabili, pentru economiști sau pentru auditori financiari. Este strict pentru antreprenori. Cursul este despre ce studiază Managementul Financiar, despre aspectele de bază, despre cum funcționează Managementul Financiar, despre obiectivele Managementului Financiar și care este rolul unui director financiar în compania ta.

Vezi în descriere este linkul de unde poți descărca absolut gratuit prezentarea la curs și excel-uri care îți pot ajuta compania să accelereze.

Managementul Financiar ajută la luarea deciziilor.
Pe cine ajută? Îi ajută pe fondatorii companiei, pe manageri, pe utilizatorii de informații, și anume îi ajută cu luarea deciziilor importante despre obținerea finanțărilor în companie și despre alocarea finanțărilor în companie.

Orice afacere are tranzacții zilnice de cumpărare, de vânzare, de prestare de servicii, de producere etc. Fiecare dintre aceste tranzacții implică și niște decizii financiare, precum alocarea unor sume de bani. Deci, pe parcursul zilei, fondatorul sau administratorul companiei urmează să ia multe, multe decizii complicate și care nu-i permite să ia decizii greșite cu privire la alocarea mijloacelor financiare, și anume Managementul Financiar permite luarea unei decizii corecte administratorului sau managerului companiei.

De asemenea, pentru alocarea acestor surse financiare, în organizație avem nevoie de intrări de mijloace financiare și iată mereu este nevoie de identificarea acestor intrări. Fie că-i din sursele proprii, din vânzările efectuate, fie că-i dintr-un împrumut din partea companiei, din partea fondatorului, fie că e un împrumut din partea instituțiilor financiare și tot așa mai departe.

Managementul Financiar studiază unde corect se alocă și ce sumă corect se alocă de resurse financiare în cadrul organizației pentru tranzacții corecte și tranzacții pe termen lung pentru nevoi pe termen lung și crearea acestei structuri de finanțare, de unde obține compania finanțări.

Cum funcționează Managementul Financiar?

În fond, în urma tranzacțiilor zilnice, lunare, anuale și tot așa mai departe ale companiei, aceste tranzacții sunt înregistrate în contabilitatea companiei. Împreună cu activitatea de management financiar, activitatea contabilă creează însăși magia informațională în baza căreia pot fi analizate ce s-a întâmplat până acum și pot fi efectuate previziuni în viitor. În fond, magia asta presupune formarea bilanțului companiei, situații de profit și pierderi, și situația fluxului de numerar, care-s super importante pentru managementul financiar, pentru a vedea concret ce a avut loc în companie și pentru a face previziuni și bugete ulterioare.

Managementul financiar are două obiective:

  • Maximizarea profitului;
  • Maximizarea averii fondatorului.

Maximizarea profitului este o definiție un pic mai vagă și implică riscuri mai înalte, însă impune compania să înregistreze profituri mai mari pe termen scurt. Iar maximizarea averii presupune creșterea valorii companiei în termen lung și urmărește ca fondatorul să obțină profituri constante, previzibile și pentru o perioadă cât mai îndelungată. Deci managementul financiar urmează să jongleze între aceste două obiective ale sale ținând cont de specificațiile sale și de necesitățile fondatorului.

Care este rolul unui director financiar în compania ta?

Dacă directorul general se gândește la expansiunea, la creșterea, la dezvoltarea companiei, la ce va fi în viitor, directorul financiar urmează să întărească poziția companiei, urmează să diminueze riscurile, ce a fost agonisit până acum, și creează previziuni pentru viitorul companiei. În fond, rolul unui director financiar se rezumă în informația expusă în acest slide, și anume:

  • analiza financiară și planificarea pentru viitor;
  • administrarea resurselor financiare;
  • urmărirea profitabilității companiei;
  • bugetarea;
  • prognoză;
  • administrarea riscurilor companiei;
  • administrarea activităților în out-source pe care le oferă compania;
  • decizii privind structura finanțărilor și respectarea reglementărilor legale.

Vezi următoarea lecție: