De ce contabilitatea nu poate înlocui managementul financiar
contabilitatea managementul financiar cover

De ce contabilitatea nu poate înlocui managementul financiar

06.09.2023

Mulți antreprenori nu înțeleg de ce ar avea nevoie de un departament de management financiar dacă au deja unul de contabilitate. Până la urmă, rapoartele elaborate de contabilitate includ toate informațiile necesare despre o afacere – cheltuieli, încasări, datorii, stocuri și veniturile. Atunci de ce mai e nevoie și de alt fel de rapoarte? Pentru a răspunde la această întrebare, venim cu un articol special în care explicăm în detalii de ce contabilitatea nu poate înlocui managementul financiar. Ești gata? Să începem.

Contabilitatea nu înlocuiește managementul financiar

Contabilitatea nu poate să înlocuiască managementul financiar pentru că aceste două direcții se ocupă de lucruri diferite. Bineînțeles că poți săi încredințezi contabilului tău și elaborarea rapoartelor ce țin de managementul financiar. Nimeni nu-ți interzice. Doar că, cel mai probabil, calitatea muncii va fi departe de așteptările tale. Nu pentru că nu ai avea un contabil bun. Ci pentru că aceste două direcții sunt extrem de complexe și nu prea pot fi combinate.

Contabilitatea vs managementul financiar

În primul rând, e esențial să înțelegem că managementul financiar și contabilitatea sunt două lucruri absolut diferite. Iar o afacere are nevoie de ambele în egală măsură. Contabilitatea va avea grijă de aspectele legale, asigurând o comunicare eficientă cu instituțiile statului. Această comunicare se realizează prin intermediul unor raportări lunare, semestriale sau anuale. 

Managementul financiar, la rândul său, ajută compania să se dezvolte, să-și optimizeze cheltuielile și să-și crească profitul. Cum? Tot prin intermediul unor rapoarte. Doar că rapoartele elaborate de departamentul de management financiar nu sunt destinate autorităților statului, ci administratorului. Drept urmare, includ informații relevante pentru aceștia. Astfel, administrația companiei poate să identifice ce procese generează mai multe cheltuieli, cum să le optimizeze, dar și în ce mod ar putea să mărească profitul companiei. Dar hai să le luăm pe rând!

Ce face contabilitatea și nu face managementul financiar

Contabilitatea se ocupă de înregistrarea, prelucrarea și generalizarea informațiilor ce țin de existența și mișcarea activelor, a datoriilor, a veniturilor și a cheltuielilor unei afaceri. Scopul contabilității este să întocmească situațiile financiare pe care le va prezenta la fisc. Aici vorbim despre bilanțul lunar, semestrial sau anual pe care contabilii îl prezintă reprezentanților Serviciului Fiscal de Stat.

Rolul contabilității este să documenteze activitatea financiară și să asigure transparența și o comunicare eficientă cu instituțiile statului.

În concluzie, rapoartele elaborate de contabilitate sunt niște rapoarte de uz extern, destinate instituțiilor statului.

Ce nu face contabilitatea

Contabilitatea nu prognozează. Contabilitatea poate să constate niște acțiuni care au avut loc în trecut. În schimb, nu le poate servi administratorilor la planificarea unor acțiuni, nu le poate arăta anumite soluții pentru problemele cu care se confruntă afacerea.

Ce face managementul financiar și care e rolul acestuia în companie

Managementul financiar se ocupă de înregistrarea, prelucrarea și transmiterea informației pentru planificarea, controlul și analiza activității unei afaceri. Scopul managementului financiar este să elaboreze rapoarte interne, care să-l ajute pe administratorul companiei să ia anumite decizii manageriale.

Cu alte cuvinte, rolul managementului financiar este să-i livreze administratorului toate informațiile necesare pentru ca acesta să-și poată crea o viziune cât mai obiectivă despre activitatea companiei. Spre deosebire de rapoartele contabile, care trebuie să fie întocmite conform unor cerințe prestabilite, informațiile furnizate de managementul financiar pot avea o formă liberă și e de dorit să fie prezentate într-un limbaj cât mai accesibil. Pentru că, până la urmă, scopul lor este să-l ajute pe administrator să ia niște decizii corecte.

În concluzie, managementul financiar se ocupă de elaborarea rapoartelor pentru uz intern, destinate, în special, administratorului. Acesta va folosi datele furnizate de managementul financiar pentru a-și crea o imagine de ansamblu despre cum merge afacerea, despre metodele de a optimiza cheltuielile și a crește profitul.

Exemplu: Despre salarii

Ion are o companie și vrea să-și optimizeze cheltuielile legate de salarii. În raportul realizat de contabilitate, salariile angajaților sunt incluse într-un singur fond, așa-numitul fond salarial. Asta înseamnă că Ion nu va ști câți bani se cheltuie pentru achitarea salariilor managerilor și câți bani se cheltuie pentru achitarea salariilor personalului din departamentul de producție.

În raportul realizat de managementul financiar, salariile angajaților sunt împărțite pe categorii: salariile departamentului administrativ, salariile departamentului de producție etc. Drept urmare, Ion poate să vadă dacă fondul salarial al departamentului de producțiile depășește fondul salarial al departamentului administrativ ori invers și să ia anumite decizii.

Cele 3 rapoarte de bază ale managementului financiar

1. Raportul privind fluxul mijloacelor bănești

Raportul privind fluxul mijloacelor bănești îți arată de unde vin bani în companie, unde se duc banii companiei și câți bani ai în cont la momentul de față. Cu ajutorul Raportului privind fluxul mijloacelor bănești, poate fi monitorizat bugetul, poți reduce cheltuielile și poți înțelege dacă profitul este sau nu acoperit de bani.

2. Raportul privind profitul și pierderile companiei sau P&L

P&L-ul se referă la sintetizarea informațiilor ce țin de veniturile, costurile și cheltuielile înregistrate în decursul unei anumite perioade. Acesta se elaborează o dată în lună, semestrial sau anual și te ajută să evaluezi performanța și să înțelegi de ce compania ta se confruntă cu anumite probleme financiare (dacă se confruntă). Cu alte cuvinte, îți arată câți bani aduce afacerea ta.

3. Bilanțul

Bilanțul este un document în care sunt arătate toate bunurile (activele) și toate sursele de finanțare (pasivele) ale unei companii la un anumit moment. Bilanțul te ajută să înțelegi două lucruri: unde sunt banii companiei și cât de bogată este compania ta.

Citește și: De ce contabilul tău nu poate să fie, în același timp, și director financiar

contabilitatea managementul financiar bonus

Prin ce se deosebește contabilitatea de managementul financiar

De ce compania are nevoie de contabilitateDe ce compania are nevoie de management financiar
Înregistrează tranzacțiile și operațiunile, rezultatele financiare și fluxul de numerarAre drept scop analiza operațională, determinarea stării lucrurilor de facto și planificarea acțiunilor ulterioare
Se elaborează pentru organele de control  Se elaborează pentru administrator
Se elaborează după rigorile stabilite de autoritățiFiecare companie poate alege în ce formă să elaboreze rapoartele managementului financiar
Datele pot fi prelucrate astfel, încât compania să nu fie amendatăSe includ doar cifre reale, care reflectă situația de facto
Rapoartele au caracter obligatoriu. Toate companiile, fie mare ori mică, sunt obligate să prezinte situațiile financiareFiecare companie hotărăște când și dacă să elaboreze aceste rapoarte

Recomandările noastre

Odată ce am stabilit că managementul financiar nu poate fi înlocuit de contabilitate, ai câteva opțiuni:

  • Dacă ai resursele necesare, poți să înființezi în cadrul companiei tale un departament de management financiar. Asta pe lângă contabilitate. Astfel, departamentul de management financiar se va ocupa de pregătirea rapoartelor de management financiar și te vor ajuta să ai o imagine de ansamblu despre afacerea ta și să ți-o dezvolți.

Unica problemă în acest caz ar ține de cheltuieli. Înființarea unui departament generează cheltuieli. Trebuie să ai un oficiu, să cumperi calculatoare și alte gadgeturi, să achiți servicii de mentenanță, salarii, impozite, indemnizații etc.

  • Altă soluție e să apelezi la servicii în regim outsourcing. Asta înseamnă să semnezi un contract de colaborare cu o companie care prestează servicii de management financiar, de exemplu – DAD Management:). Vom munci la distanță și îți vom livra în termenii stabiliți de comun acord toate informațiile de care ai nevoie.

Pentru mai multe detalii, contactează-ne! De asemenea, poți consulta site-ul nostru unde găsești mai multe articole utile pentru businessul tău.