Unde recrutezi talente de TOP în 2021? - DAD Human Capital

Unde recrutezi talente de TOP în 2021?

28.06.2021
  1. Abordarea comunităților mai mici / comunităților mai specifice
  2. Platforme remote work și freelancing
  3. Recrutarea pe Social Media
  4. Recruiting outsourcing

În condițiile luptei pentru talente tot mai aprige, canalele de recrutare tradiționale devin tot mai încărcate și, totodată, mai puțin eficiente. Dacă ar fi să analizăm activitățile de recrutare la nivel local, putem observa că majoritatea angajatorilor caută talente prin intermediul platformelor tradiționale de anunțuri de angajare. Conform studiului SHRM, în mediu este nevoie de 36 de zile lucrătoare pentru a recruta un angajat pentru o poziție vacantă. În contextul în care poți avea mai multe posturi vacante, efectiv, poate dura și până la câteva luni până vei reuși să găsești candidatul potrivit. Din acest motiv, este important să abordezi canale de recrutare cât mai variate, dar și relevante în 2021. În continuare descriem câteva canale de recrutare mai puțin utilizate de către companiile și recrutorii locali.

Abordarea comunităților mai mici / comunităților mai specifice

De obicei, anume în comunitățile mai mici dar suficient de active se regăsesc talente unice cu specializări foarte specifice. De ce acești profesioniști sunt predispuși să prefere comunitățile mici în favoarea celor mari? Asemenea comunități, indiferent dacă sunt online sau offline, reprezintă o eficientă modalitate de comunicare și o sursă potențială de informații și experiențe utile. În contextul pandemiei s-a urmărit o creștere a numărului de comunități de acest fel. Astfel, unii recrutori abordează asemenea comunități cu scopul de a identifica și a atrage talentele potrivite. Totodată, asemenea comunități, pe lângă talentele propriu-zise pot furniza recrutorilor și anumite recomandări relevante.

Unde poți găsi asemenea comunități? În prezent majoritatea comunităților de acest fel se regăsesc în mediul online prin intermediul grupurilor tematice pe LinkedIn, Facebook, etc. Astfel, te poți abona la aceste comunități pentru a urmări subiecte și candidați relevanți. Deși numărul de candidați furnizați de aceste comunități va fi unul mai mic, totodată, cu mult mai mare este probabilitatea că un candidat recrutat se va potrivi cerințelor postului. Astfel, excluzi abundența unui mare volum de solicitări și aplicări nepotrivite și, totodată, abordezi un canal de recrutare mai puțin popular în rândul altor recrutori sau a altor companii care sunt în proces de recrutare a talentelor.

Platforme remote work și freelancing

Companiile care recrutează pentru poziții full-time abordează într-o măsură mai mică asemenea platforme. Motivul de bază constă în faptul că platformele care fac conexiunea dintre freelanceri, remote workers și potențialii angajați sunt privite mai mult ca platforme care furnizează talente disponibile să se implice per proiect sau part-time. Totodată, această abordare este cel puțin dubioasă din considerentul că o mare parte din freelanceri și remote workers nu exclud posibilitatea de a lucra full-time și analizează ofertele companiilor în acest sens. Astfel, nu este exclus și, chiar cu atât mai mult – destul de posibil că anume compania ta va putea deveni acel angajator care va determina un freelancer să se orienteze spre o angajare in-house.

Totodată, angajând pe asemenea platforme îți recomandăm să implementezi un proces de recrutare virtual. Talentele care se regăsesc într-un asemenea mediu apreciază foarte mult digitalizarea. Astfel, interviurile online ar putea reprezenta nu doar un instrument comod, dar și un mare avantaj pentru compania ta din perspectiva unui freelancer sau a unui remote worker.

Vezi și: Totul despre scutirile de impozit

Recrutarea pe Social Media

De ceva timp, Social Media nu mai este considerat un moft al departamentului de marketing sau PR.  În timp ce platformele și procesele pot continua să evolueze, social media a devenit forța motrice a comunicării interumane. Acest lucru este relevant și în cazul comunicării cu potențialele talente. Până la urmă, pentru a recruta un talent de top trebuie să fii acolo unde se află și acesta într-un anumit moment. În acest sens, Social Media este locul unde probabilitatea de a “prinde” un talent este destul de mare.

Astfel, Social Media este un canal de comunicare prin care angajatorii nu doar își formează brandul de angajator, dar și recrutează. Statisticile în acest sens vorbesc de la sine: 70% dintre recrutori spun că au folosit cu succes rețelele sociale pentru a angaja noi angajați. Totodată, pentru a implementa o recrutare eficientă prin intermediul Social Media ar trebui să atragi atenție la mai multe aspecte vitale. Iată câteva recomandări care te vor ajuta să crești eficiența eforturilor de recrutare pe Social Media:

  • Implementează Ads în format video – astfel vei reuși să captezi atenția chiar și a celor mai pasivi sau selectivi candidați;
  • Implicarea angajaților în partajarea postărilor pe social media – ai putea sugera în mod prietenesc angajaților să distribuie postările companiei de pe Social Media. Faptul că angajații partajează postările companieii crește nivelul de încredere a potențialilor angajați față de compania ta;
  • Creează content calitativ și util – după ce vor interacționa cu anunțurile pe care le promovezi, talentele interesate vor analiza conținutul pe care îl postezi pe Social Media. Astfel, publicând și promovând content calitativ și util vei reuși să creezi un brand de angajator bazat pe profesionalism – un brand cu care ar dori să se asocieze chiar și talentele de top;
  • Menținerea potențialilor candidați implicați – pentru a avea o comunitate în creștere este foarte important să interacționezi cu urmăritorii tăi (printre care se regăsesc și talentele pe care dorești să le atragi).

Recruiting outsourcing

Deși nu pare a fi un canal de comunicare sau o platformă unde poți găsi talente, outsourcingul de recrutare, însuși, reprezintă o sursă considerabilă de talente de valoare. Apelând la o companie de outsourcing profesionistă vei reuși să parcurgi automat și implicit toate canalele de recrutare descrise mai sus. Compania de recrutare aplică cele mai relevante instrumente pentru a asigura o comunicare eficientă cu potențialii candidați.  Astfel, externalizând complet procesul reușești să obții talente fără a te implica în vreo etapă a procesului de recrutare.

Totodată, externalizarea de recrutare și HR presupune și alte beneficii pentru o companie precum reducerea costurilor interne, focusarea pe procese mai importante și vitale decât recrutarea. Echipa de experți în Recrutare și HR a DAD Human Capital îți oferă suportul necesar în procesul de recrutare și selectare a talentelor de top din nișa în care activezi.

Apelează cu încredere la DAD Human Capital, iar noi revenim cu o consultație individualizată și absolut gratuită!

Vezi pagina de contacte.