Conform studiului recent efectuat de către Gartner, 68% din respondenți susțin că firmele în care lucrează, își propun schimbări majore pentru 2021 pe partea de HR. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 800 de specialiști HR cu putere decizională în cadrul companiei. Conform studiului, ajustarea abordărilor și strategiilor HR este la același nivel de importanță cu optimizarea costurilor și îmbunătățirea proceselor operaționale.
Ajustarea direcțiilor, strategiilor și tehnicilor HR nu este un scop nou pentru managerii de afaceri. Totodată, până în prezent, majoritatea companiilor nu au calificat acest aspect drept aspect cu importanță primordială. Este un lucru firesc – companiile tind să investească mai mult timp și resurse în aspectele vitale pentru activitatea continuă a companiei. De cele mai multe ori, aceste aspecte țin de organizarea proceselor operaționale. Circumstanțele din prezent, însă, au schimbat regulile jocului și-au modificat abordările standarde pe care le aveau managerii. Pandemia COVID-19 a evidențiat valoarea și importanța adevărată a departamentului de HR și a proceselor din interiorul acestuia. Astfel, pandemia a impus managerii de afaceri să includă dezvoltarea departamentelor de HR în top-ul obiectivelor strategice. Totodată, această modificare de percepție și abordare determină apariția unor tendințe noi, sau evidențierea tendințelor deja existente. În continuare descriem principalele tendințe HR pentru 2021, sperăm ca acestă descriere să-ți fie utilă în procesul de elaborare a strategiei HR pentru anul următor.
1. Lucru și învățarea la distanța – provocare actuală pentru departamentul HR și în 2021.
Conform studiului U.S. Census Bureau, 98% dintre angajați optează pentru posibilitatea de a lucra la distanță măcar câteva zile per săptămână. Totodată, conform aceluiași studiu, 88% din managerii de echipe întâmpină dificultăți în organizarea lucrului la distanță, monitorizarea și motivarea echipelor. Astfel, cel mai curând, 2021 pentru HR va fi despre găsirea unui compromis dintre munca la distanță și eficiența angajaților remote. Departamentele HR vor continua să aplice soluții care ar facilita lucrul la distanță fără pierderi de eficiență.
Recomandări.
Pune-ți întrebarea: “Dacă nu pot aduce angajații la oficiu, care sunt cele mai bune modalități de externalizare a sarcinilor la domiciliile acestora?”. Răspunsul, de cele mai multe ori, va ține de partea tehnică a lucrurilor. În primul rând, ai nevoie de un sistem de evidență a orelor de lucru și a performanței înregistrate de către angajații remote. Softurile de time tracking se descurcă de minune cu această misiune. Al doilea must have important – oferă angajaților remote canale eficiente de comunicare. Comunicare eficientă dintre membrii echipei a devenit o adevărată provocare în 2020 și, cel mai curând, acest lucru va rămâne valabil și pentru 2021.
2. Bunăstarea emoțională a angajaților.
Conform studiului realizat de către Vitality, prezentismul și absenteismul au reprezentat 14,5% de ore de muncă pierdute în anul 2019. În circumstanțele nefavorabile din 2020 acest indicator, efectiv, a crescut și mai mult. Dat fiind faptul că sănătatea emoțională a angajaților determină nivelul de productivitate a acestora, în 2021 angajatorii vor atrage atenție sporită acestui aspect.
Recomandări.
O tehnică neobișnuită cu ajutorul căreia ai putea urmări starea emoțională a angajaților tăi ar fi crearea unui sistem de raportate personalizat, de tipul unei agende. Fiecare angajat al tău ar avea o agendă / jurnal digital unde ar raporta zilnic emoțiile și sentimentele pe care le trăiește atât în timpul job-ului, cât și în afara acestuia. Evident, jurnal fiecărui angajat nu va putea fi accesat de către alți angajați. Accesul va fi oferit doar unei persoane / unui grup restrâns de persoane de încredere din departamentul HR. Totodată, rămân eficiente metodele tradiționale precum: ședințe separate cu fiecare angajat, ieșirile nonformale cu echipa, sondaje regulate în rândul angajaților.
3. Promovarea culturii organizaționale bazată pe scopuri exacte.
Potrivit PwC, 79% dintre liderii de afaceri consideră că scopul este cheia succesului. Orientarea bazată pe scopuri exacte poate servi drept remediu pentru multe dintre provocările de motivație cu care se pot confrunta angajații tăi.
În condiții de incertitudine cel mai bine se descurcă companiile care își aduc scopul la baza organizării lor. Aceasta înseamnă că deciziile, conversațiile și comportamentul de la toate nivelurile trebuie integrate cu acest scop. Un exemplu excelent este Barry-Wehmiller, un furnizor global de tehnologie și servicii de fabricație, condus de Bob Chapman. Principiul de conducere al companiei este „măsurăm succesul prin modul în care “atingem” viața clienților noștri”. Din perspectiva angajaților, compania se concentrează pe învățare, ascultare, construirea empatiei și lucrează activ pentru a crea o cultură organizațională bazată pe îndeplinirea scopurilor.
Recomandări:
În 2021 recrutează candidați reieșind din compatibilitatea acestora cu scopul global al companiei tale. Investește în dezvoltarea leadership-ului, instruirea angajaților și în îmbunătățirea managementului de performanțe. Departamentul HR joacă un rol în integrarea acestor practici și în consolidarea lor continuă.
4. Perennials: dincolo de generații.
În ultimul deceniu, HR s-a concentrat foarte mult pe deosebirile dintre generații. Milenialii, generațiile X, Y și Z au fost analizate, decodate și descrise în detaliu. Totodată, cercetările arată din ce în ce mai mult că diferențele dintre generațiile legate de opiniile oamenilor despre muncă și viață nu sunt atât de mari. Ceea ce își doresc angajații – scop, lideri buni și creștere profesională – nu diferă atât de mult de la o generație la alta. Astfel, în 2021 specialiștii HR, cel mai curând, se vor orienta spre o adordare universală, prin care ar putea atrage candidați din diferite generații.
Recomandări.
Privește dincolo de diferențele de grup și colectează informații despre interesele, valorile și aspirațiile angajaților potențiali și cei actuali. Acest lucru îți va permite să personalizezi modul în care abordezi diferite grupuri de angajați și candidați. Astfel, vei putea reține angajații actuali și atrage un număr mai mare de talente.
5. HR bazat pe analiza datelor.
Deciziile corecte sunt deciziile bazate pe date. În 2021 un rol aparte va reveni analizei datelor aferente proceselor HR: de la recrutarea noilor candidați, până la gestiunea eficientă a angajaților actuali.
Recomandări.
Măsoară datele care contează cu adevărat. Cel mai curând, departamentul HR din compania ta urmărește o mulțime de date. Astfel, de multe ori există un decalaj între datele care adaugă cea mai mare valoare și restul datelor. Analizează, în mod special, datele ce țin de instruirea și dezvoltarea angajaților și managementul performanței.
În cazul în care observi că datele de care dispui sunt insuficiente, modifică sistemul de colectare și evidență date. Este important să măsori toate aspectele care pot fi măsurabile. Doar în acest mod poți obține o imagine clară referitor la performanțe și probleme.
În circumstanțe de incertitudine abordările, strategiile și tendințele în afaceri se modifică instantaneu. Unica modalitate de a face față acestor circumstanțe este de a te orienta către tendințele actuale, care, cu siguranță, se vor reflecta și în viitor. Este important să-ți creezi o înțelegere reală a ceea ce se întâmplă acum și a modului în care evenimentele și tendințele actuale afectează și vor afecta compania ta. Cert este faptul că în 2021 departementul HR din compania ta va deveni și mai valoros decât în acest an, în care a luptat în linia din față. Aplicând procesele și tehnologia necesară, vei putea prognoza cu ușurință tendințele din domeniul HR, și cu aceeași ușurință vei putea să te adaptezi la ele.