Team building-urile una din cele mai reușite investiții în echipă

Team building-urile una din cele mai reușite investiții în echipă

05.10.2020

Companiile care organizează team building-uri câștigă de 2,5 ori mai mult decât companiile care nu fac acest lucru! Totodată, conform aceluiași studiu (Forbes 2000 Survey), 75% din angajați consideră că colaborarea eficientă în cadrul echipei este un factor esențial  pentru job-ul pe care îl au. Dacă ar fi să corelăm aceste date, înțelegem cât de important este ca ,,team building-urile regulate” să reprezinte mai mult decât o sintagmă atractivă din anunțul de angajare a companiei.

            Team building-ul, în primul rând, este un instrument eficient de motivare și consolidare a echipei tale. Angajații motivați sunt predispuși să rămână în companie pentru o perioadă mai îndelungată. Acest lucru este susținut și prin date statistice: 87% din angajații care consideră că sunt motivați și au parte de o colaborare eficientă cu colegii nu sunt predispuși să plece în altă companie și nici nu analizează ofertele altor angajatori.

            Necesitatea team building-urilor regulate poate fi sesizată mai bine dacă ar fi să analizăm părerea angajaților referitor la nivelul de eficiență a colaborării în echipa din care fac parte. Conform studiului, 86% din angajați consideră că membrii echipei lor nu colaborează suficient de mult sau suficient de bine. Aici se include și eficiența comunicării în echipă. Dacă ar fi să transpunem aceste date, înțelegem că în majoritatea companiilor, munca de echipă poate fi și trebuie îmbunătățită.

            Organizarea team building-urilor presupune o serie de avantaje pentru companiile care le organizează. Este vorba despre îmbunătățirea productivității, creșterea motivației, încurajarea colaborării, cultivarea încrederii și respectului reciproc în rândul angajaților. În mod ideal, exercițiile de consolidare a echipei ar trebui să aibă loc în afara biroului și să ofere angajaților un motiv pentru a interacționa unii cu alții într-un mediu care nu este legat de muncă. Însă, circumstanțele actuale nu permit acest lucru. O soluție eficientă în acest sens sunt team building-urile virtuale. În acest articol o să descriem acest tip de activitate, atașând și un set de recomandări pentru o desfășurare suficient de interactivă a unui team building virtual.

Team building-ul – cea mai reușită investiție în echipă

Este foarte important ca team building-ul să fie privit ca investiție nu doar în angajați, dar și în companie. E un lucru demonstrat (și statistic inclusiv) – companiile cu angajați motivați care lucrează și comunică eficient în echipă, câștigă mai mult. Dacă ar fi să privim strict partea financiară a acestui lucru, companiile, la nivel mondial, pierd în jur de $450 – $550 miliarde din cauza angajaților care, fie s-au demotivat, fie nu au reușit să se încadreze în echipă. Cu alte cuvinte, mai rentabil pentru o companie ar fi să investească astăzi o sumă X în motivarea angajaților și consolidarea echipei, decât să suporte ulterior cheltuieli directe sau/și indirecte (recrutare, instruire, adaptare).

Dacă ar fi să vorbim despre eficiență, conform datelor statistice, companiile care reușesc să ,,conecteze” între ei membrii echipei, înregistrează o creștere de randament cu 25%. Datorită team building-urilor, fiecare angajat primește acel boost necesar de energie, cunoaște echipa într-un mod ,,altfel”, devine mai fericit și, respectiv, mai productiv. Astfel, creșterea randamentului este justificată și într-o oarecare măsură, firească.

Team building-urile virtuale în pandemie: abordări și sfaturi pentru o activitate online reușită

În circumstanțele actuale, companiile tind să ofere angajaților, în măsura posibilităților, oportunitatea de a lucra remote. În acest sens, deseori, membrii echipelor sunt divizați, comunică și se întâlnesc foarte rar sau deloc. Acest lucru cauzează reducerea productivității, deoarece este foarte greu să menții o echipă motivată și productivă la distanță. Organizarea team building-urilor virtuale este un instrument potrivit și eficient în acest caz. Mai jos găsiți câteva sfaturi despre cum să organizați un team building virtual și să păstrați echipa implicată și interesată în activitate, chiar dacă membrii echipei sunt la distanță.

  • Explică angajaților din start care este formatul întâlnirii online. Este foarte important ca activitatea de team building să nu fie confundată cu orice alt tip de activitate (ședință, brainstorming, etc). Poți descrie pe scurt planul de activități, dar nu oferi prea multe detalii. Intriga este condiția indispensabilă a interactivității.
  • Team building tematic. Alege împreună cu angajații un subiect vestimentar. De exemplu, puteți stabili ca fiecare angajat să se îmbrace ca un personaj dintr-un film/serial. Astfel, activitatea va avea un subiect prestabilit și un nivel de interactivitate by default. Puteți începe team building-ul cu activitate de ,,ghicire” a fiecărui personaj. Subiectul vestimentar al team building-ului tematic poate fi foarte variat. De exemplu, poate fi o tematică retro (toți angajații se vor îmbrăca conform modei dintr-o anumită perioadă prestabilită) sau tematică muzicală. La fel puteți stabili reguli vestimentare de genul ,,îmbraci cea mai non-conformistă haină din garderoba ta”. O astfel de abordare presupune mult fun, contribuie la crearea unei atmosferi non-formale și permite angajaților să se cunoască mai bine ,,dincolo de oficiu”.
  • Îndeplinește dorința fiecărui angajat de a simți apartenența la echipă. Cu toții ne dorim să facem parte din ceva, mai ales în perioadele de stres. Asigură-te că creezi un mediu care permite participarea egală a tuturor membrilor echipei.
  • Fii multimodal. Comunicarea nu se limitează doar la cuvinte. Nu ezita să încurajezi limbajul non-verbal. Apelând la cea mai largă varietate de stiluri de învățare, oferi participanților mai multe șanse de a rămâne implicați.
  • Folosește elementul jocului. Simpla adăugare a unui element de joc la o activitate, fie punctarea sau concurența adaugă interactivitate evenimentului virtual. Chiar și câteva minute rezervate la începutul sau sfârșitul activității pot avea un impact profund pozitiv. Sunt binevenite jocurile digitale online. În prezent există jocuri online predestinate activităților de team building la distanță. O platformă utilă în acest sens este teambuilding.com. Aici puteți găsi o listă de jocuri digitale cu ajutorul cărora puteți crește nivelul de interactivitate a team building-ului virtual. Diversitatea jocurilor de acest tip vă permite să alegi ceva personalizat pentru echipa ta. Ai posibilitatea de a alege începând de la jocurile de masă clasice transpuse în format digital, și până la jocuri de echipă complexe cu story telling.

Team building-urile virtuale sunt excelente pentru îmbunătățirea comunicării, consolidarea încrederii în cadrul echipei, creșterea creativității, reducerea conflictelor. Totodată, team building-urile virtuale reprezintă o modalitate excelentă de a obișnui echipa cu întâlnirile la distanță.

Prin organizarea regulată a acestei activități, oferi membrilor echipei tale o posibilitate de a interacționa într-un mod distractiv. Totodată, prin intermediul team building-urilor virtuale angajații se cunosc mai bine, devin mai motivați și mai predispuși să colaboreze eficient. Toate acestea, în ansamblu, aduc beneficii și companiei tale.