- Recrutare

De ce unii candidați se retrag în procesul de recrutare
-
2023-11-02
Una dintre problemele cu care ne confruntăm cel mai des în procesul de recrutare este că unii candidați se retrag...
Mai multLupta pentru talente este în plină desfășurare și nu există premise că aceasta o să se amelioreze în viitor. Conform datelor prezentate de către Biroul Național de Statistică, rata medie de șomaj este de doar 5,1%. În acest sens, devine și mai important ca angajatorii să-și mențină angajații și să reducă rata de fluctuație a personalului. Mai jos am atașat câteva statistici despre rata de fluctuație care denotă actualitatea problemei și efectele acesteia asupra echipei și performanței afacerii per general.
Pentru a evita efectele negative ale unei fluctuații pronunțate, se recomandă să calculezi, să urmărești și să gestionezi rata fluctuației. În continuare descriem cum poți calcula rata fluctuației.
Pentru a calcula rata de fluctuație lunară a angajaților, ai nevoie de doar 3 indicatori:
Pentru început este nevoie să calculezi numărul mediu de angajați pentru luna respectivă. Poți aplica media aritmetică simplă dintre indicatorul A și B:
Numărul mediu de angajați (D) = (A+B) / 2
Acum ai toți indicatorii necesari pentru a calcula rata fluctuației. Poți face acest lucru aplicând următoarea formulă:
Rata de fluctuație = C (nr. angajați care au plecat) / D (nr. mediu de ang.) * 100.
În baza acestui exemplu am determinat cum se calculează rata de fluctuație lunară. Totodată, se consideră că mai utile sunt calculele ratei de fluctuație trimestriale sau anuale. Pentru a determina o rată de fluctuație anuală poți folosi exact același algoritm, doar că drept valori de referință vei utiliza numărul angajaților la în
În baza acestui exemplu am determinat cum se calculează rata de fluctuație lunară. Totodată, se consideră că mai utile sunt calculele ratei de fluctuație trimestriale sau anuale. Pentru a determina o rată de fluctuație anuală poți folosi exact același algoritm, doar că drept valori de referință vei utiliza numărul angajaților la început și sfârșit de an.
Odată ce ai reușit că calculezi rata de șomaj, este important să cunoști cum ai putea să o interpretezi. O modalitate de analiză a ratei de fluctuație este compararea ei cu rata medie de fluctuație din domeniul de activitate. Odată ce vei face această comparație, vei putea înțelege dacă rata de fluctuație actuală este una admisibilă sau nu. Reieșind din aceasta, poți formula și primele concluzii. Dacă, de exemplu, rata de fluctuație este mai mare decât media din industrie, înseamnă că există anumiți factori care influențează negativ mediul intern al companiei tale.
Până acum am descris o metodă de a cerceta rata de fluctuație pe baza unui benchmarking extern. În afară de benchmarking-ul extern, poți efectua propriile cercetări privind rata de fluctuație internă. Pentru a cunoaște mai bine tendințele acestei rate, poți colecta date din diferite perioade de timp, de la departamente diferite și de la toate nivelurile manageriale.
Citește și: Cum motivezi angajații în 2021 pentru a atrage mai multe talente?
Deși managerii și angajatorii tind spre o rată de fluctuație cât mai mică, este imposibil să obții o valoare nulă pentru această rată. Angajații vor pleca inevitabil la un moment dat, indiferent cât de ideale nu ar fi condițiile de muncă pe care i le oferi.
Deși nu poți atinge o rată nulă, cel puțin, poți atinge o rată de fluctuație “sănătoasă”, care nu va depăși rata medie din industrie sau per tip de angajat. Linkedin a prezentat un studiu prin care a estimat o rată de șomaj medie la nivel mondial de 11%. Totodată, în acest studiu au fost prezentate și pozițiile cu cea mai mare rată a fluctuației. Prezentăm aceste date mai jos și le poți folosi drept reper de comparație cu ratele de fluctuație din compania ta.
O rată de fluctuație înaltă este considerată rata de fluctuație care depășește indicatorii medii per industrie sau poziție. O asemenea rată ar însemna că angajații tăi au fost predispuși să părăsească compania din anumite motive. Acest lucru determină costuri directe și indirecte pentru compania ta, de aceea este foarte important să întreprinzi acțiunile corespunzătoare în timp util. Mai jos găsești câteva recomandări cu ajutorul cărora poți reduce rata de fluctuație din compania ta.
O rată de fluctuație redusă ridică moralul și productivitatea angajaților, calitatea produselor și serviciilor oferite de către compania ta, etc. În acest sens, managerii de afaceri se orientează spre reducerea maximă a acestei rate. Mai jos am descris câteva recomandări care îți pot fi utile în ceea ce privește implementarea unei strategii îndreptate spre micșorarea ratei de fluctuație a personalului tău.
Rata de fluctuație înaltă are un impact considerabil atât asupra angajaților, cât și asupra afacerii tale per general. În condițiile în care rata de fluctuație niciodată nu va fi egală cu 0, este important să ții mâna pe puls, să controlezi această rată și să încerci s-o reduci.
Experții Dad Human Capital sunt mereu disponibili să-și aplice vasta expertiză oferindu-ți suport în calculul, analiza și gestiunea ratei de fluctuație. Obține o consultație gratuită apelând chiar acum! Contacte.