Personalitatea vs. Abilitatea angajatului: ce alegi în 2021? -

Personalitatea vs. Abilitatea angajatului: ce alegi în 2021?

22.02.2021

Conform studiului Leadership, angajatorii susțin că în 89% din cazuri, angajarea eșuează din cauza personalității nepotrivite a angajatului, iar în 11% din cazuri – abilitățile nepotrivite. Totodată, doar 56% dintre directorii de resurse umane susțin că angajații recrutați au o personalitate care se potrivește cu mediul intern și specificul companiei.

Precum observi, statisticile sunt înclinate spre faptul că personalitatea angajatului determină în mare parte compatibilitatea acestuia cu mediul companiei. Acest lucru este determinat de faptul că majoritatea pozițiilor necesită un anumit nivel de contact cu colegii, șefii și / sau clienții. Reieșind din aceasta, unii experți HR consideră că atitudinea și personalitatea  este factorul decisiv în succesul angajatului.

Totodată, cert este faptul că personalitatea, atitudinea și comportamentul angajatului nu pot înlocui abilitățile acestuia. În acest articol descriem de ce este important să identifici un raport optim dintre personalitatea și abilitățile candidatului și cum să recrutezi candidați care se potrivesc balanței identificate.

Instrumente utile în testarea personalității și aptitudinilor candidatului

Aproximativ 80% din companiile Fortune 500 folosesc teste de personalitate, cum ar fi Myers-Briggs Type Indicator, pentru a-și evalua angajații în scopul antrenării, dezvoltării și formării echipelor. În continuare găsești câteva tipuri de evaluări pe care le poți aplica în procesul de recrutare a candidaților. Aceste instrumente fac parte din inventarul recrutorului modern și s-au dovedit a fi eficiente în stabilirea balanței personalitate versus abilitate. 

  • Teste comportamentale / de personalitate – cu ajutorul acestor teste poți evalua dacă un candidat prezintă anumite trăsături comportamentale. Cu ajutorul acestor teste, de exemplu, poți determina dacă candidatul analizat manifestă un comportament optimist, orientat spre rezultat și bazat pe determinarea soluțiilor, nu doar a problemelor. Totodată, cu ajutorul acestor teste ai putea prognoza, parțial, modul în care se va comporta candidatul în anumite situații specifice.
  • Inteligență emoțională / teste psihologice. Un test de inteligență emoțională te poate ajuta la determinarea capacității unei persoane de a-și înțelege și controla propriile emoții. Cu ajutorul acestor teste poți determina în ce măsură candidatul evaluat este predispus să sufere de burnout, rezistența acestuia la stres, etc.
  • Teste cognitive. Testele cognitive te ajută să evaluezi gradul de inteligență al candidatului, cum ar fi: raționamentul, memoria, gândirea critică, capacitatea de învățare continuă.
  • Teste bazate pe abilități. Testele bazate pe abilități sunt axate pe determinarea deținerii sau absenței abilităților specifice necesare pentru a îndeplini o anumită activitate.

Importanța, popularitatea și eficiența instrumentelor descrise este determinată de faptul că recrutarea talentelor potrivite devine din ce în ce mai dificilă. Deși companiile alocă bugete de recrutare tot mai mari, deseori se dovedește că talentele recrutate nu se potrivesc cu specificul companiei. În continuare găsești câteva recomandări care te vor ajuta să organizezi un proces de intervievare capabil să-ți ofere informații relevante în ceea ce privește raportul personalitate-abilitate a fiecărui candidat.

Personalitate sau abilitate? Recomandări generale pentru a-ți determina conceptul abordării

  • Ia în considerare specificul companiei tale și specificul postului pentru care recrutezi. În cazul în care poziția presupune lucru direct cu clienții, ar fi bine să analizezi minuțios personalitatea și tipul comportamental al candidatului. În cazul în care poziția presupune lucru independent, orientat spre rezultat și eficiență, atunci abilitățile candidatului ar trebui să reprezinte argumentul principal. Astfel, analizând mediul din compania ta și specificul poziției vei reuși să identifici echilibrul delicat dintre personalitatea și abilitățile candidatului potrivit.
  • Nu oferi prioritate definitivă unui aspect, ignorând în totalitate celălalt aspect. Este recomandat să angajezi candidați reieșind din echilibrul armonios dintre personalitate și abilitate, care se potrivește anume companiei tale. Companiile din sectorul tehnologic, de exemplu, nu angajează candidați doar datorită abilităților pe care le prezintă aceștia. Angajatul, pe lângă abilitățile pe care le are, ar trebui să aibă și o personalitate care s-ar potrivi cu mediul companiei și care i-ar permite să se dezvolte în continuare.
  • Luați-vă în serios interviurile. Scopul interviului este de a identifica și selecta un candidat al cărui set de competențe ți se potrivește cel mai bine. În acest sens, un proces de intervievare eficient furnizează informații valoroase și exacte atât pentru tine, cât și pentru candidat. Aceste informații te vor ajuta să iei o decizie obiectivă cu privire la acceptarea candidatului.

Vezi și: Motivează-ți angajații prin comunicare eficientă în 2021

Personalitate vs Abilitate: Recomandări pentru un interviu eficient

  • Implementează 2 etape de intervievare – prima ar fi de analiză a abilităților, iar a doua de “aliniere” cu personalitatea și tipul comportamental al angajatului. Totodată, ai putea să schimbi ordinea acestor etape reieșind din specificul companiei tale. Această abordare îți permite să analizezi atât abilitățile, cât și personalitatea angajatului prin prisma echilibrului pe care ți-l propui.
  • O soluție alternativă celei descrise mai sus ar fi implicarea unui intervievator suplimentar. Acest lucru îți permite să divizezi rolul intervievatorilor în următorul mod: un intervievator va analiza abilitățile candidatului, iar celălalt – personalitatea candidatului.
  • Nu grăbi procesul. Intervievarea corectă necesită timp. Nu există o soluție 100% rapidă care ți-ar permite să recrutezi candidatul care reprezintă o combinație perfectă dintre abilități și personalitate. O recrutare corectă și eficientă necesită investiții de timp și resurse. Totodată, un candidat potrivit îți va permite să îți răscumperi investiția într-o perioadă restrânsă de timp.

Cum determini balanța optimă dintre personalitate și abilitate?

Pentru a identifica o balanță optimă pe care o vei folosi drept reper în procesul de recrutare, este important să stabilești 2 lucruri:

Care este tipul companiei tale?

  • Tip #1: o companie cu mentorat / management puternic, predispusă să investească timp și resurse în învățarea și dezvoltarea angajaților.
  • Tip #2: o companie cu ritm rapid care are nevoie de noi angajați capabili să se implice imediat și eficient în procesul operațional.

Care este tipul poziției vacante?

  • Tip #1: poziție orientată către clienți / poziție care presupune multă comunicare și interacțiune.
  • Tip #2: Relațiile sunt mai puțin importante, în schimb, punându-se accent pe calitate și eficiența muncii.

Dacă ai ales Tip #1 în ambele cazuri, atunci balanța ar trebui să se încline spre personalitate și atitudine. O afacere de Tip #1 depinde în mod direct de calitatea serviciului clienți, iar angajații devin o parte vitală din brandul companiei. Totodată, o companie de Tip #1 este predispusă să-și învețe angajații și astfel reduce eventualul dificil de abilități deja dobândite.

Dacă ai ales în ambele cazuri Tip #2, ar trebui să atragi mai multă atenție la abilitățile candidaților. Se pare că ai nevoie de rezultat imediat, iar relațiile nu sunt atât de importante precum eficiența angajaților.

Când vine vorba de angajare, scopul principal al recrutorului este să găsească un echilibru dintre abilitățile și personalitatea candidatului. Astfel, recrutorul va putea construi o echipă puternică și productivă. Experții DAD Human Capital îți oferă suportul necesar în recrutarea candidaților care vor corespunde echilibrului personalitate-abilitate optim pentru compania ta.

Apelează cu încredere, iar echipa noastră va investi cunoștințele și experiența acumulată în formarea unei echipe puternice și productive pentru compania ta!