De ce să contractezi un Expert HR și cum să îl alegi

De ce să contractezi un Expert HR și cum să îl alegi

23.12.2020

Contractarea unui expert HR reprezintă o formă de outsourcing complet sau parțial, prin care îți externalizezi activitatea departamentului HR. Conform statisticilor, aceasta este o practică răspândită la nivel mondial. Conform cercetării  realizate de către Everest Group, la momentul actual, piața serviciilor de externalizare HR depășește valoarea de 5 miliarde de dolari. Totodată, conform prognozei Everest Group, industria va crește în continuare cu un ritm de 6-8% anual. Astfel, putem observa că piața serviciilor de outsourcing HR este în continuă creștere. Acest lucru se datorează, în primul rând, cererii la serviciile de outsourcing HR. În acest articol descriem principalele motive, care determină managerii de afaceri să ia o decizie în favoarea contractarii unui expert HR.

Conform studiului global realizat de către Deloitte, 35% din respondenții care au contractat un expert HR din exterior, au reușit să valorifice avantajele acestei decizii. În același timp, alți 32% din respondenți anticipează că în anul următor vor valorifica la maxim beneficiile unei asemenea colaborări. Astfel, observăm că externalizarea totală sau parțială a activităților de HR presupune un șir de avantaje imediate pentru companii. În continuare descriem principalele beneficii de care poate profita compania ta în cazul în care decizi să colaborezi cu un expert HR.

5 motive esențiale de ce ai nevoie de un expert HR

 • Expertiză de nivel superior.
  Spre deosebire de angajarea unui simplu specialist în departamentul HR, angajând un expert HR, beneficiezi imediat de servicii calitative și profesioniste, bazate pe experiență și expertiză. În majoritatea cazurilor, expertul HR nu are nevoie de o perioadă de adaptare la specificul companiei tale. Datorită experienței și expertizei diversificate, un expert HR este familiarizat cu toate domeniile de afaceri.
 • Partea legală și procedurală: angajând un expert HR asiguri derularea proceselor în corespundere cu toate cerințele de conformitate.
  Expertul HR sau compania de outsourcing HR se concentrează imediat asupra standardelor de conformitate și a problemelor care ar putea apărea în acest sens. Astfel, expertul reduce la minim riscul de încălcare de către compania ta a standardelor de conformitate. În acest sens, obiectivul principal al expertului este de a oferi companiei tale strategii corecte, capabile să înlocuiască orice alte politici potențial dăunătoare. Totodată, expertul HR va revizui politicile și regulamentele companiei tale în mod regulat, în conformitate cu actualizările legii.
 • Angajarea unui expert HR este mai benefică din punct de vedere financiar.
  Pentru a sesiza acest beneficiu, ai putea să estimezi costurile pe care le suportă compania ta pentru întreținerea departamentului HR. Raportând aceste costuri la prețul mediu al serviciilor de externalizare HR, vei observa o diferență de cheltuieli în favoarea externalizării. Plus la aceasta, experții HR oferă, de obicei, servicii la o plată fixă, pe care ai putea să o negociezi reieșind din specificul activității tale.
 • Consolidarea metodelor de recrutare și aplicarea celor mai eficiente.
  În condițiile luptei pentru talente, companiile apelează la metode de recrutare mai agresive. În acest sens, contractarea unui expert HR devine tot mai populară.
  O mare parte din departamentele de resurse umane nu dispun de toate resursele necesare pentru a atrage talente de top. Totodată, experții HR dispun de toate resursele și strategiile necesare pentru a recruta candidați de valoare. Astfel, contractând un expert HR, companiile obțin avantaje competitive, datorită cărora își măresc propriile șanse în lupta pentru talente.

Contractând un expert HR, vei reuși să valorifici o mare parte din beneficiile enumerate. Totodată, vei putea face acest lucru doar în cazul în care vei angaja expertul potrivit. Mai jos găsești câteva recomandări care te vor ajuta să alegi expertul potrivit și să construiești cu acesta relații profesionale de lungă durată.

Citește și: 6 cele mai grave erori comise de Angajator în gestionarea personalului

Cum să alegi expertul HR potrivit?

 • Un expert HR poate oferi echipei tale instruire, dezvoltare și creștere.
  Instruirea angajaților ar trebui să se facă în mod regulat, atât pentru noii angajați, cât și pentru vechii angajați. Majoritatea experților HR sunt specializați care oferă inclusiv și servicii de training. Astfel, o asemenea abordare ar putea deveni o alternativă bună creării propriei academii.
 • Asigură-te că expertul are politici și proceduri up to date.
  Este important ca expertul să-și desfășoare activitatea în corespundere cu prevederile legislative și cele ale eticii corporative. Acest lucru te-ar asigura că soluțiile pe care le va oferi expertul vor fi nu doar eficiente, dar și corecte din punct de vedere legislativ.
 • Asigură-te că expertul HR pe care ai dori să-l contractezi dispune de toate resursele și instrumentele necesare.
  Contractarea unui expert HR trebuie să aducă rezultate și performanțe. Un expert poate fi eficient doar atunci când dispune de instrumentele și resursele necesare pentru a-și atinge scopurile. Astfel, acest aspect determină direct cât de productivă va fi colaborarea cu expertul pe care îl vei angaja.
 • Solicită expertului să enumere avantajele concrete de care va beneficia compania ta.
  Este important să ai o percepție clară despre modul în care expertiza profesională va influența afacerea ta. În cazul în care expertul îți comunică drept avantaj doar posibilitatea de a economisi bani, este recomandat să cauți un alt expert. Acesta este un avantaj firesc pe care îl oferă majoritatea companiilor de outsourcing.
 • Începe cu o perioadă de probă.
  Contractarea unui expert HR pentru afacerea ta este o decizie importantă, de aceea, este important să te asiguri că contractezi un partener de încredere. Prin urmare, ar fi bine să începi colaborarea cu expertul HR cu o perioadă de probă. În această perioadă atât tu, cât și expertul HR veți percepe mai bine nivelul compatibilității corporative dintre voi. Astfel, vei înțelege dacă expertul HR pe care l-ai ales corespunde cerințelor tale și dacă el este anume acel partener pe care l-ai căutat.
 • Stabilește fiecare detaliu și aplică tehnica “pași de bebeluș”. Contractarea unui expert HR reprezintă un proces complex. În cadrul acestui proces, compania ta oferă informații, iar expertul recepționează informațiile oferite. În majoritatea cazurilor este vorba despre fluxuri mari de informație. Astfel, este important să stabilești și să discuți cu expertul sau compania de outsourcing fiecare detaliu. Totodată, este foarte important ca acest proces de predare-primire să nu fie efectuat în condiții de grabă. În acest sens este recomandat să aplici tehnica “pași de bebeluș”. Conform acestei abordări, etapa de inițiere a colaborării cu expertul HR va decurge într-un ritm liniștit, fără presiune de timp și cu o abordare foarte minuțioasă a fiecărui detaliu. Exact ca primii pași ai unui bebeluș. Imediat după ce veți parcurge această etapă, lucrurile vor merge cu o viteză mai sporită. Totodată, datorită abordării corecte pe care ai aplicat-o la etapa de inițiere, vei reduce semnificativ riscul unor erori pe parcursul colaborării.
 • Comunică deschis și eficient.
  După perioada de probă și etapa de inițiere, pe măsură ce colaborarea ta cu expertul HR va evolua, nu ezita să-i oferi feedback-uri regulate. Totodată, este binevenit să soliciți feedback reciproc. Acest lucru te-ar ajuta atât să-ți optimizezi procesele din companie, cât și să ușurezi viața expertului în unele cazuri. Comunicarea deschisă, eficientă și regulată reprezintă condiția indispensabilă a unei colaborări productive.

Contractând un expert HR investești în afacerea ta. Modul în care funcționează procedurile HR, abordările, strategiile de recrutare – toate acestea formează, într-un final, calitatea angajaților tăi. Valorificând avantajele contractării unui expert HR vei reuși să adaugi valoare propriei companii, angajaților actuali și a celor din viitor.

Începe să investești în valoarea companiei tale chiar acum:
Contactează-ne și obține o consultație gratuită de la experții DAD Human Capital!