- Evidența documentației HR

Cunoaște specialistul DAD în administrarea actelor HR
-
2023-08-03
Cele mai importante resurse ale unei companii sunt oamenii care muncesc acolo. Iată de ce ne-am gândit să-ți facem cunoștință...
Mai multMunca la distanță este un trend relativ nou în Republica Moldova, dar este adoptat de tot mai multe companii atât străine cît și autohtone.
Beneficiul preferat de angajații și angajatorii din Republica Moldova, în contextul stabilirii stării de urgență în sanătate publică, este faptul că pot să combine munca de la birou și munca de acasă.
Cele importante domenii în care munca la distanță a fost adoptată și implimentată sunt:
Pentru mulți oameni pandemia de coronavirus a însemnat mutarea biroului acasă. La început era o soluție temporară, dar s-a dovedit una de durată și în legislația muncii au fost întroduse modificări privind cerințele legislative a muncii la distanță.
La 26 mai 2020, pe fundalul unei treceri comune la autoizolare, prin Legea 69/2020 a fost întrodus în Codul Muncii din Republica Moldova un capitol nou „Muncă la distanță” care reglementează organizarea lucrului la distanță.
Salariații ce prestează munca la distanță (1) Munca la distanță reprezintă forma de organizare a muncii în domeniile de activitate, prin care salariatul își îndeplinește atribuțiile specifice ocupației, funcției sau meseriei pe care o deține în alt loc decât cel organizat de angajator, folosind inclusiv mijloace din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. (2) Salariații cu munca la distanță sunt salariații care au încheiat un contract individual de muncă sau un acord suplimentar la contractul existent, care conțin clauze de muncă la distanță. Principiile organizării muncii la distanță (1) Salariatul cu munca la distanță se bucură de toate drepturile și garanțiile prevăzute de lege, de contractul colectiv de muncă, de contractul individual de muncă sau de alt act normativ la nivel de unitate aplicabil salariaților al căror loc de muncă este organizat de angajator. (2) Particularitățile privind munca la distanță pot fi prevăzute în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern al unităţii ori în alt act normativ la nivel de unitate. Încheierea, modificarea și conținutul contractului individual de muncă care prevede clauze de muncă la distanță (1) Contractul individual de muncă privind munca la distanță se încheie şi se modifică în condițiile prevăzute de prezentul cod, inclusiv prin schimbul de documente electronice cu utilizarea semnăturii electronice avansate calificate. (2) Contractul individual de muncă privind munca la distanță trebuie să conțină, în afara clauzelor prevăzute la art. 49, clauze privind: a) condițiile de prestare a muncii la distanță; b) programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului și privind modalitatea de realizare a controlului; c) modalitatea de evidență a orelor de muncă prestate de salariatul cu munca la distanță; d) condițiile privind suportarea cheltuielilor aferente activității în regim de muncă la distanță; e) alte condiții convenite de părți. Organizarea securității și sănătății în muncă pentru salariații cu munca la distanță Angajatorul organizează securitatea şi sănătatea în muncă a salariaților cu munca la distanță în conformitate cu prevederile Legii securității și sănătății în muncă nr. 186/2008, precum şi ale altor acte normative din domeniul securității și sănătății în muncă. Încetarea contractului individual de muncă privind munca la distanță Încetarea contractului individual de muncă privind munca la distanță are loc în condițiile generale prevăzute de prezentul cod, inclusiv prin schimbul de documente electronice cu utilizarea semnăturii electronice avansate calificate.” |
Munca la distanță reprezintă forma de organizare a muncii în domeniile de activitate, prin care salariatul își îndeplinește atribuțiile specifice ocupației, funcției sau meseriei pe care o deține în alt loc decât cel organizat de angajator, folosind inclusiv mijloace din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Această formă de lucru se prevede în Contractul individual de muncă sau într-un acord suplimentar la contractual existent.
Salariații care prestează munca la distanță, potrivit prevederilor Codului Muncii au posibilitatea încheierii și încetării contractului individual de muncă prin schimbul de documente electronice cu utilizarea semnăturii electronice avansate calificate.
Potrivit prevedilor legislației, salariații cu munca la distanță sunt cei care au încheiat un contract individual de muncă, care prevede clauze de muncă la distanță sau au prevăzut această posibilitate printr-un acord suplimentar la contractul existent.
Un model de înscriere a clauzei muncii la distanță, ar fi:
1. Salariatul îndeplineşte munca specificată în prezentul Сontractul individual de muncă în afara locaţiei angajatorului (la distanţă). 2. Locul de muncă este locul desemnat de Salariat, reprezentând domiciliul / reședința / locul în care acesta locuiește în fapt (dacă acesta nu corespunde cu domiciliul ori reședința declarate legal), fiind localizat la adresa: mun. Chișinău, str. Igor Vieru 15/3 (exemplu). |
Contractul individual de muncă privind munca la distanță poate conține, suplimentar, programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului și modalitatea de realizare a controlului, precum și modalitatea de evidență a orelor de muncă, dar și condițiile privind suportarea cheltuielilor aferente activității în regim de muncă la distanță.
1. Salariatul furnizează angajatorului zilnic şi săptămânal un raport privind activitatea de muncă. 2. Rapoartele zilnice şi săptămânale sunt furnizate electronic la adresa: office@dad.md (exemplu). 3. Raportul zilnic este furnizat în zilele lucrătoare ale salariatului până la ora 18:00. 4. Raportul săptămânal este transmis până la 17:00 în ultima zi lucrătoare a săptămânii. |
Permanentă – când un salariat lucrează de la distanță tot timpul, nu are zile lucrătoare la birou și nici un loc de muncă staționar. De exemplu, în statele de personal al unui magazin există un contabil care nu are birou iar procesarea documentelor, raportarea, efectuarea plăților se execută online de la domiciliu.
Temporară – atunci când un salariat de birou este transferat la muncă acasă pe o perioadă determinată. În acest moment, nu are nicio obligație să meargă la birou. De exemplu, o companie IT transferă salariații să execute munca la distanță (la domiciliu) pe durata instalării stării de urgrnță în sanătate publică.
Combinată – când se alternează munca la distanță și munca la birou. De exemplu, un contabil lucrează acasă de luni până miercuri și merge la birou joi și vineri.
Munca la distanță necesită o auto-disciplină ridicată și o responsabilitate personală a fiecărui salariat și, prin urmare, nu este potrivită pentru toată lumea. Deci, înainte de a decide transferarea angajaților la distanță este necesar de a analiza cu atenție argumentele pro și contra.
Pentru evitarea neînțelegerilor cu salatiații, va fi corect de întocmit la unitate un regulament privind munca la distanță unde se fie descrise în detaliu cerințele, obligațiunile și responsabilitățile salariaților si a angajatorului.
La unitate se elaborează Politica de evidență a obligațiilor angajaților referitoare la securitatea datelor atunci când lucrează la distanță.
Politica va informa si reglamenta salariații privind:
Citește și: Concediile de odihnă anuale
Angajatorul este obligat să asigure condiții pentru că salariații să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății muncii, în special sub formă de informații și instrucțiuni specifice locului de desfășurare a activității la distanță și utilizării echipamentelor cu ecran de vizualizare.
Obligațiile angajaților în domeniu securității și sănătății muncii care execută obligațiunile de serviciu la distanță ar fi:
Avantajele lucrului la distanță:
Dezavantajele muncii la distanță:
Avantajele lucrului la distanță:
Dezavantajele muncii la distanță: