Cum motivezi angajații în 2021 pentru a atrage mai multe talente?

Cum motivezi angajații în 2021 pentru a atrage mai multe talente?

08.02.2021

Conform unui studiu realizat recent de către Zenefits, 63,3% dintre companii susțin că le este mai complicat să motiveze angajații, decât să-i recruteze. În condițiile unui ritm sporit de dezvoltare și modificare a afacerilor, atragerea și menținerea talentelor prin instrumente de motivație eficiente devine o provocare de top pentru majoritatea afacerilor. În acest articol descriem principalele metode de motivație a angajaților prin care poți încuraja și atrage talente de top.

Studiul recent realizat de către Glassdoor arată că 80% dintre angajați mai curând ar alege să fie motivați prin anumite beneficii, decât prin creștere salarială. Aceste date justifică și tendința candidaților de a accepta oferta angajatorului care oferă beneficii suplimentare și aplică instrumente de motivare relevante pentru 2021.

Când angajații se simt motivați, implicați și apreciați, aceștia își dezvoltă un sentiment de grijă și loialitate în raport cu firma în care lucrează. Astfel, capacitatea de a atrage, a motiva și a menține talente prin anumite beneficii devine vitală în lupta pentru talente. În acest sens, în continuare descriem câteva idei de motivare și beneficii relevante pentru 2021 pe care le poți aplica și tu în procesul de atragere și motivare a personalului.

Oferă angajaților posibilitatea de a lucra remote

În 2021, companiile ar trebui să aplice cele mai eficiente modalități pentru a sprijini munca la distanță. Deși aceasta nu este o opțiune pentru toate domeniile de activitate, totuși, în condiții de pandemie, flexibilitatea devine un aspect din ce în ce mai important pentru angajați.

Munca la distanță și anume organizarea eficientă a acesteia a devenit treptat o provocare pentru multe companii. În acest sens, Echipa AmTrust a realizat un studiu despre bunele practici de organizare a lucrului la distanță. Acest studiu a identificat câteva aspecte cheie pe care ar trebui să le acopere un angajator care tinde să faciliteze munca la distanță. Astfel, pentru a asigura un proces eficient de remote work, ar fi bine să:

  • implementezi tehnologii eficiente și relevante pentru specificul activității pe care o desfășoară angajatul;
  • asiguri conexiuni securizate de pe dispozitivul angajatului remote;
  • formulezi clar sarcinile delegate către angajatul remote;
  • stabilești canale eficiente de comunicare;
  • stabilești cu angajatul remote o relație de încredere reciprocă;
  • testezi și monitorizezi diferite scenarii de eficiență.

Asigură-te că echipa ta dispune de toate instrumentele necesare pentru a-și îndeplini sarcinile în mod corespunzător

Conform studiului recent realizat de către SnapLogic, până la 90% dintre angajați fac sarcini plictisitoare și repetitive. Îndeplinind în mod continuu aceste tipuri de sarcini, angajații tind să se demotiveze sau riscă să fie afectați de sindromul burnout. Necesitatea de a oferi angajaților tehnologiile necesare se reflectă și în studiul realizat de către CMS Wire. Conform acestui studiu, 95% dintre angajați consideră că tehnologiile reprezintă un aspect important pentru un loc de muncă.

Gestionarea eficientă a sarcinilor repetitive sau automatizarea lor îți permite să crești productivitatea angajaților actuali, dar și să devii mai competitiv în lupta pentru talente. În unul dintre articolele precedente am descris în detaliu cum poți crește performanța angajaților cu ajutorul tehnologiilor.

Vezi și: De ce să contractezi un Expert HR și cum să îl alegi

Asigură echilibrul dintre job și viața personală / păstrează work-life balance

Conform unui studiu realizat de către Statista, 72% din angajați consideră că work-life balance este unul dintre factorii decisivi la alegerea unui loc de muncă. Work-life balance permite angajaților să aibă relații mai bune cu superiorii ierarhici, să delimiteze problemele de la locul de muncă de cele de acasă, și invers. Angajații echilibrați din acest punct de vedere tind să se simtă mai motivați și mai puțin stresați la locul de muncă, ceea ce crește productivitatea companiei și reduce numărul conflictelor dintre colegi și conducere.

Companiile care câștigă reputația de a încuraja echilibrul între viața profesională și viața personală devin tot mai competitive în lupta pentru talente. Acest lucru se reflectă și prin faptul că doar 23% dintre companii consideră că asigură echilibrul dintre muncă și viața personală a angajaților (Conform studiului Delloite). În acest sens, asigurând work-life balance pentru angajații tăi vei reuși să atragi un fond valoros de talente pentru pozițiile din compania ta. Totodată, un asemenea echilibru îți va permite să crești rata de menținere a angajaților și să crești productivitatea acestora.

Acordă angajaților mai multă responsabilitate, nu doar mai multe sarcini de îndeplinit

Atunci când oferi angajaților responsabilități reale, aceștia devin mai motivați și mai productivi datorită sentimentului de importanță. Acest lucru nu trebuie confundat cu delegarea unui volum mai mare de sarcini. Delegarea de responsabilități reale permite și reducerea efectului condiționat de rutina de muncă, pe când delegarea mai multor sarcini poate spori acest efect.

Companiile care deleghează responsabilități reale și oferă angajaților șansa de a-și demonstra potențialul maxim sunt atractive pentru talentele de pe piața muncii. Talentele pe care tinzi să le atragi apreciază provocările și încearcă să reducă rutina zilnică. Acești angajați sunt orientați spre rezultate, iar un mediu cu provocări și responsabilități reale reprezintă un mediu oportun pentru dezvoltarea acestora.

Asigură un proces de învățare și dezvoltare continuă a angajaților

Conform studiului realizat de către ClearCompany, 68% din angajați consideră că învățarea și instruirea continuă reprezintă unul dintre aspectele cheie din politica unei companii. Investind în învățare arăți angajaților că aceștia sunt apreciați. Posibilitatea de învățare crește valoare locului de muncă. Angajații pot avea acces la cursuri de formare pe care altfel nu le-ar fi parcurs. Angajații care se simt apreciați și provocați prin oportunități de formare primesc mai multă satisfacție de la lucrul pe care îl fac.

O trăsătură distinctivă a talentelor de pe piața muncii este tendința acestora de a se dezvolta în continuare. Astfel, conform unui studiu Gallup, 60% din mileniali consideră că oportunitatea de învățare și dezvoltare este vitală pentru locul de muncă pe care l-ar accepta. Conform prognozelor, până în 2025 milenialii vor forma 75% din piața muncii. Astfel, putem deduce importanța acestui segment de angajați.

Un exemplu relevant de facilitare a procesului continuu de învățare și dezvoltare îl prezintă renumitul producător de încălțăminte Buffalo. Compania oferă angajaților cel puțin $20 / lună pe care aceștia îi pot investi în procurarea cursurilor de dezvoltare de pe platforme specializate.

Odată ce obții imaginea de angajator care investește în dezvoltarea angajaților, vei deveni mai atractiv pentru potențialii candidați. Dezvoltarea și instruirea angajaților este un instrument eficient, care acționează în 2 direcții: motivează angajații actuali și atrage talentele.

Metodele de motivare a angajaților descrise mai sus îți permit să crești nivelul de satisfacție a angajaților actuali, dar totodată, să atragi talente orientate spre provocări și rezultate. Datele prezentate în acest articol demonstrează încă odată că talentele nu se orientează doar spre motivarea financiară. Astfel, poți deveni competitiv în lupta pentru talente chiar și cu bugete salariale modeste. Important, însă, este să aplici instrumentele de motivație relevante și să oferi angajaților beneficii care ar corespunde așteptărilor acestora.

Experții Dad Human Capital îți oferă sprijinul necesar în elaborarea celor mai relevante metode de motivare a angajaților și de atragere a noilor talente.

Apelează cu încredere și obține o consultație ajustată la specificul activității tale!