Green HR - Resurse Umane orientate spre sustenabilitate

Green HR – Resurse Umane orientate spre sustenabilitate

20.07.2021

Ce reprezintă Green HR?

Green HR poate fi definit ca un set de politici, practici și sisteme care stimulează comportamentul ecologic al angajaților unei companii. Scopul principal al acestei abordări este de a crea o organizație sensibilă la mediu, eficientă din punct de vedere al resurselor și responsabilă din punct de vedere social. În contextul provocărilor de mediu și luptei de talente cu care se confruntă companiile în prezent, abordarea de Green HR este deosebit de importantă și necesară. În acest articol descriem principalele aspecte a HR-ului “ecologic”, precum importanța acestei abordări și modul în care aceasta deja este implementată de corporațiile mondiale. Totodată, aici vei găsi și un set de recomandări care te vor ajuta să implementezi abordări Green HR chiar în compania ta!

Green HR – Metodă de selecție inovativă

O trăsătură distinctivă a Green Hr-ului constă în faptul că, după screening-ul CV-urilor recepționate, HR se va asigura că următorii pași ai procesului de selecție vor evalua aptitudinea candidaților de a avea comportamente ecologice. O întrebare obișnuită despre schimbările climatice în timpul unui interviu sau un studiu de caz care combină provocările de afaceri cu probleme de durabilitate sunt două modalități ușoare de a înțelege gradul de conștientizare ecologică a unui candidat. Ca alternativă, recrutorul poate solicita dovada unui anumit tip de instruire în materie de sustenabilitate (chiar dacă este online). Da, acesta ar putea fi un filtru primar pentru a selecta candidații potriviți dar, totodată, este important să înțelegi că astfel de cursuri încă nu au reușit să devină suficient de populare. Astfel, nu ar fi suficient de obiectiv să transformi acest aspect într-un filtru de selecție a candidaților. Pentru a măsura gradul în care candidatul se potrivește la capitolul sustenabilității, poate fi acordat un scor “verde” fiecărui candidat. Ulterior, acest scor ar putea fi comasat cu scorul obținut de către candidat la celelalte aspecte. Astfel, vei reuși să identifici cei mai buni candidați care vor manifesta atât aptitudini profesionale, cât și aptitudini de a dezvolta afacere eco friendly și sustenabilă.

Exemple de companii care au adoptat GREEN HRM

Întrucât tehnicile și metodele Green HR reprezintă avantaje atât pentru companii, cât și pentru mediu, inclusiv companiile mari decid să implementeze asemenea abordări. Iată câteva exemple de asemenea companii:

General Electric’s: folosește șase tehnici sigma pentru optimizarea operațiunilor lor pentru a îmbunătăți rezultatele de mediu și sociale într-o manieră care crește performanța generală. La etapa de recrutare și HR Management compania, la fel, pune accent pe sustenabilitate. Acest lucru îi permite să se poziționeze ca o companie eco friendly și cu un grad înalt de responsabilitate socială;

Google: folosește tehnici de recrutare Green HR și consideră că cei mai talentați oameni sunt atrași din cauza ei;

Infosys: utilizează soluții de recrutare care permit recrutare în format complet digital (fără CV-uri printate, etc);

Hewlett Packard: programe de preluare a produselor, ambalare ecologică și design integrat. Ajută companiile să reducă costurile fără a-și pierde talentele.

Vezi și: Aspecte importante din Codul Muncii pentru angajator

Avantajele companiilor care adoptă abordări Green HR

Companiile care decid să urmeze cursul unor abordări bazate pe conceptul de Green HR, de regulă, obțin următoarele avantaje:
● Organizațiile au oportunități uriașe de creștere prin faptul că sunt ecologice și creează un nou mediu prietenos, care ajută la economii operaționale enorme prin reducerea amprentei poluării de mediu;
● Ajută la obținerea unei satisfacții și a unui angajament mai ridicat al angajaților, ceea ce duce la productivitate și indicatori de reținere mai mari;
● Crează o cultură a preocupării pentru bunăstarea și sănătatea nu doar a mediului, dar și a colegilor de muncă;
● Reducerea ratelor de fluctuație a angajaților;
● Imagine publică îmbunătățită. O companie care implementează tehnici eco friendly poate folosi acest aspect pentru a crea relații pozitive cu publicul. Ulterior, acest aspect se poate transforma într-un instrument eficient de promovare;
● Atrage talente care privesc dincolo de motivarea financiară. Promovând tehnici Green HR vei observa că reușești să atragi candidați interesați nu doar de remunerarea financiară. Deseori, talentele de calitate preferă să lucreze în companii responsabile de mediul în care lucrează, chiar dacă aceste companii le oferă o remunerare financiară mai mică în comparație cu concurența;
● Reducerea impactului asupra mediului al companiei;
● Competitivitate îmbunătățită și performanță generală sporită.

Se pare că avantajele descrise mai sus pot oferi companiei avantaje competitive atât pe piața muncii, cât și în raport cu concurenții. În continuare afli cum poți implementa o asemenea abordare și în cadrul propriei companii.

Cum implementezi abordări de Green HR și în compania ta?

Este important să înțelegi că o asemenea implementare, cel mai curând, va dura ceva timp. Totodată, multe companii renunță la această inițiativă deoarece ajung să o privească ca ceva opțional, ceva care nu are aport imediat la performanțele afacerii.
● recrutează și selectează persoane interesate de problemele mediului;
● asigură un proces instruire și evaluare a performanței angajaților pe baza criteriilor de mediu;
● implementarea modalităților de recompensare a performanțelor obținute de angajați în ceea ce privește activități de protecție a mediului și promovare a responsabilității sociale;
● stimularea educației continue în managementul mediului;
● tratarea aspectelor de mediu ca valori ale culturii corporative;
● promovarea interacțiunii eficiente dintre echipe pentru a face față problemelor de mediu și pentru a depune eforturi orientate spre îmbunătățirea continuă a activităților de gestionare și protecție a mediului.

În viitorul apropiat tehnicile Green HR orientate spre sustenabilitate și protecția mediului voi deveni tot mai populare în rândul companiilor. Astfel, este important să începi să dezvolți aceste strategii începând din acest moment, pentru a rămâne competitiv și pe viitor. Pentru a implementa strategii de HR într-un mod inteligent și eficient, apelează la suportul experților DAD Human Capital! Contactează-ne și obține o consultație absolut gratuită!