De ce să externalizezi procesul de recrutare? - DAD Human Capital

De ce să externalizezi procesul de recrutare?

11.08.2020

De ce să externalizezi procesul de recrutare?

Piața forței de muncă este în continuă dezvoltare și unele afaceri nu reușesc întotdeauna să țină pasul cu schimbările. Managementul se axează pe dezvoltarea de lungă durată a companiei, pe gestionarea proceselor interne și nu reușesc să ofere suficient timp procesului de recrutare. Una din cele mai des întâlnite dificultăți ale angajatorilor este „identificarea și atragerea noilor talente în companie”.

Actualmente circa 85% din companiile internaționale afirmă că devine din ce în ce mai dificil să recrutezi noi angajați. E nevoie de un proces de recrutare mai complex care întrunește metode inovative, printre care și Headhunting, dar administratorii deseori nu dispun de suficient timp pentru a analiza piața, la fel cum nu dețin expertiză pentru a recruta eficient.

Din acest motiv există companii de recrutare al căror scop prioritar este găsirea noilor ,,talente”, selectarea în conformitate cu necesitățile clientului și prezentarea candidaților care corespund cerințelor de bază ale companiei. Companiile de recrutare se focusează pe analiza detaliată a fiecărui candidat, îl testează pentru a-i studia profilul psihologic, aptitudinile, abilitățile și compatibilitatea acestuia cu valorile și cultura corporativă a companiei.

Când să apelezi la o companie de recrutare?

  • Cînd job-ul are cerințe specifice pentru candidați și intervin probleme în selectarea candidatului potrivit

În unele cazuri angajatorul sau angajații companiei care se ocupă de selectarea candidaturilor nu posedă cunoștințele de specialitate în domeniul postului căutat. Drept exemplu, poate fi o companie de contabilitate care are nevoie de un tehnician sau un specialist IT, prin urmare un contabil nu poate asigura o recrutare eficientă. 

  • Cînd în cadrul companiei nu există un specialist HR sau compania nu are un departament de resurse umane, astfel externalizarea procesului de recrutare este mai rentabilă decât internalizarea

O bună parte din afaceri nu au o diviziune de resurse umane și astfel responsabil de procesul de recrutare poate fi administratorul sau un angajat. Aceștia nu cunosc toate metodele inovative de recrutare, nefiind capabili să suplinească cu succes posturile vacante. Astfel companiile își externalizează atribuțiile de HR pentru a-și diminua cheltuielile și pentru a-și asigura compania cu angajați profesioniști și stabili.

  • Cînd numărul de aplicări la job este din ce în ce mai mic

În trimestrul I al anului 2020 populația activă a Republicii Moldova a constituit 840,5 mii persoane, fiind în descreștere cu 6,5% față de trimestrul I al anului 2019 (898,6 mii), astfel și numărul de aplicări la posturile libere sunt în scădere. Lipsa specialiștilor în diferite ramuri de activitate, ofertele neatractive de angajare sau utilizarea greșită a canalelor de recrutare sunt doar o parte din factorii care reduc numărul CV-urilor recepționate de angajator.

De obicei, companiile de recrutare dispun de specialiști atât în marketing care știu să vândă jobul, cât și de recruiteri care pot să definească clar profilul candidatului solicitat de către client, ca în final numărul de aplicanți să fie suficient de mare.

3 probleme operaționale pe care le rezolvă o companie de recrutare

O companie de recrutare se axează pe prestarea unui serviciu calitativ, dispune de o bază solidă de cunoștințe în recrutare și oferă unei companii oportunitatea de a economisi timp și bani.

1. Calitatea candidaților

Compania de recrutare oferă valoare adăugată deoarece poate identifica și recruta cele mai bune profiluri indiferent de sector. Dețin baze de date, ce pot acoperi cu ușurință un post vacant doar prin potrivirea candidaților existenți cu posturile vacante disponibile. Divizează procesul de selecție în câteva etape, printre care și testarea soft skills și hard skills ale potențialilor angajați. Recruterii cunosc starea actuală a pieței muncii. Prin urmare, companiile de recrutare sunt mai bine poziționate pentru a găsi cel mai bun candidat.

2. Recrutarea necesită timp

Dacă nu aveți o echipă internă dedicată recrutării, va trebui să vă ocupați de toate sarcinile administrative asociate cu recrutarea.

Unele companii afirmă că acoperirea unui post vacant cu forțele proprii poate dura în unele cazuri și peste 6 luni. Pe cînd companiile de recrutare pot suplini același post, în mai puțin de o lună. Metodele de recrutare folosite, existența bazei de date a potențialilor angajați, precum și strategiile de selecție utilizate, le permite agențiilor de recrutare să suplinească posturile vacante în timp rezonabil.

Screeningul și comunicarea cu candidații, programarea interviurilor, furnizarea de feedback – o cantitate imensă de muncă implicată, dar cel mai important e că aceste activități consumă foarte mult timp.

Atunci când aloci această sarcină unei firme de recrutare, aceasta va descoperi talentele potrivite pentru firma ta, în timp ce tu îți concentrezi eforturile în dezvoltarea companiei.

3. Fluctuația angajaților

• Peste 10% dintre angajații recrutați plecă în decurs de 30 de zile de la angajare;
• Aproape 70% dintre companii spun că au dificultăți în a-i înlocui pe angajați;
• Aproximativ 50% dintre companii au probleme constante cu retenția angajaților;

Toate aceste date statistice ne prezintă o importanță a unei recrutări eficiente. Fluctuația angajaților depinde de recrutare, pentru că este primul pas și trebuie de la început corect abordat.

Recrutarea corectă a angajaților scutește compania de cheltuieli adiționale, de înlocuire a angajaților. Un angajat potrivit echipei și culturii companiei va genera rezultate pozitive și va ridica productivitatea muncii. Este important să simțim de la bun început intențiile potențialului angajat pentru a diminua cheltuieli și dificultăți în viitor.

Beneficiile unei companii de recrutare

  • Recruterii au o experiență vastă și o viziune mai largă asupra locurilor de muncă, precum și asupra tendințelor ocupării forței de muncă.
  • Companiile de recrutare prezintă rate mari de retenție a candidaților pe care îi angajează, sporind astfel profitul și cifra de afaceri a companiei.
  • Companiile de recrutare reduc costul per recrutare și fluctuația de personal.

Costurile sunt mai mici decât pentru angajarea unui specialist HR în interiorul companiei. Compania economisește costurile de recrutare și testare a candidatului pentru poziția de HR specialist, precum și taxele la stat pe care le-ar plăti pentru acesta. Plata companiei de recrutare poate fi echivalată cu unul sau mai multe salarii ale angajatului, în dependență de complexitatea postului vacant.

  • Oferă o perioadă de garanție.

O companie de recrutare va oferi o perioadă de garanție în care angajatul selectat va activa eficient, de obicei această perioadă ar putea fi între 2 și 6 luni, iar dacă lucrurile nu funcționează și candidatul pleacă în perioada de garanție, compania de recrutare va prezenta un alt candidat calificat și adecvat pentru a-și asuma rolul.

  • Companiile de recrutare au proceduri bine stabilite, prin care să identifice candidații cu adevărat valoroși.

Reputația și colaborarea cu clienții lor se bazează pe livrarea unor rezultate satisfăcătoare pentru aceștia, folosind metode inovative ce se orientează spre rezultate pozitive, precum:

  1. Interviuri preliminare telefonice;
  2. Interviuri semi-structurate bazate pe competențe;
  3. Metoda STAR și ghidul interviului comportamental;
    Situation – intervievatorul află informaţii despre situaţiile în care candidatul a trebuit să rezolve o anumită problemă;
    Task – sarcina concretă pe care candidatul a avut-o de îndeplinit;
    Action – acţiunile desfăşurate pentru rezolvarea sarcinii;
    Results – rezultatul acţiunilor;
  4. Teste de personalitate;
  5. Soluții și strategii de headhunting;
  6. Teste de abilităţi şi deprinderi necesare postului.

Astfel, atunci când ei recomandă o listă de candidați potriviți pentru anumite posturi, oferă certitudinea faptului că aceștia au abilitățile și experiența profesională necesară pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor alocate.

O agenție de recrutare, oferă soluții eficiente afacerii tale, pentru că te ajută în construirea unei echipe durabile în cadrul companiei. Un talent bine selectat în companie, muncește alături de tine, participând activ la dezvoltatrea afaceri tale. Când apelezi la o companie de recrutare fii sigur că îți vor oferi servicii de calitate și asistență pe tot parcursul perioadei de inducție a noului angajat.