Cum menții angajații în IT? - Servicii de recrutare

Cum menții angajații în IT?

30.09.2020

Potrivit celui mai recent Stack Overflow Developer Survey 2019, doar 6,4% dintre profesioniștii IT din întreaga lume sunt în prezent șomeri și caută un loc de muncă! Studiul este reprezentativ la nivel global și a cuprins părerea a peste 90 000 de profesioniști din domeniul respectiv. Acest lucru denotă cât de apreciați sunt specialiștii IT pe piața muncii și cât de complicat este procesul de recrutare în acest domeniu. Reieșind din aceasta, înțelegem și cât de important este să menținem profesioniștii IT deja angajați.

Banii decid mereu sau nu chiar?

Joburile în domeniul IT fac parte din Top 25 cele mai profitabile domenii la nivel global. Reieșind din aceasta, este răspândită abordarea că cel mai eficient instrument de motivare a specialiștilor IT este motivarea financiară. Totuși, puterea banilor are efecte pe termen scurt. Potrivit studiului efectuat de către compania Quantum Workplace, 82,5% dintre noii angajați în domeniul IT sunt motivați financiar doar în primul an de muncă. Motivația lor financiară scade la 74,8% în al doilea an și 73,3% în următorii 2 ani. Respectiv, eficiența motivării financiare scade treptat în timp. Astfel, este foarte important ca, pe lângă motivarea financiară, angajatorii să găsească instrumente și strategii suplimentare de motivare.

Prin cele menționate mai sus nu încercăm să reducem importanța părții financiare a lucrurilor. Desigur, banii sunt importanți, dar totodată, remunerarea financiară reprezintă o așteptare firească și standartă a angajaților de la orice job. Angajații se așteaptă să fie remunerați pentru valoarea pe care o adaugă unei companii. În acest context, perspectiva de creștere a salariului nu presupune și o creșterea a nivelului de satisfacție a angajatorului, corelat cu motivația lui de a rămâne în companie pentru o perioadă cât mai lungă.

Motivație dincolo de bani…

Specificul domeniului IT permite externalizarea lucrului, de aceea, majoritatea companiilor IT oferă angajaților săi un grafic de muncă flexibil. Acest lucru este demonstrat și de rezultatele unui studiu realizat recent de către Smarter Working Initiative. Conform studiului, 84% dintre angajații din industria IT au opțiunea de lucru flexibil. Atractivitatea acestui instrument pentru angajatori constă în faptul că el nu costă nimic. În cazul în care lucrul remote al angajatului nu influențează nicidecum activitatea și rezultatele companiei, angajatorul îl poate motiva oferindu-i mai multă libertate în ceea ce privește organizarea orarului de lucru.

Flexibilitatea graficului de muncă este un factor puternic în motivarea angajaților, în special ai celor din domeniul IT. Graficul flexibil permite angajaților să păstreze un echilibru armonic dintre viața personală și cea profesională. Datorită acestui echilibru, este considerat că angajații din domeniul IT sunt puțin mai fericiți decât anagajații din alte industrii. Totodată, datorită acestui lucru, conform statisticilor, angajații IT se îmbolnăvesc mai rar și înregistrează un randament mai bun. Astfel, dat fiind faptul că lucrătorii fericiți reprezintă o forță de muncă mai productivă, graficul flexibil reprezintă un instrument gratuit, care poate fi aplicat de către angajatorii IT pentru a-și motiva și menține angajații.

Cultura organizațională atrage și motivează

Motivația corectă și menținerea ulterioară a angajaților IT începe de la etapa recrutării. La această etapă angajatul face cunoștință cu compania și valorile acesteia. Acest factor, ulterior, devine unul dintre factorii cruciali. Angajații care cred în ceea ce fac și se simt o parte importantă a companiei pot fi motivați mult mai ușor. Totodată, ei primesc mai multă satisfacție de la job-ul pe care îl au și se simt mai fericiți. În consecință, angajații unei companiii cu o cultură organizațională puternică sunt mai productivi și mai predispuși să lucreze în companie pe un termen mai lung.

Reieșind din cele menționate, se conturează importanța unei culturi organizaționale puternice. Este necesar de remarcat, că o cultură puternică și un mediu de lucru inspirational vă oferă avantaje nu doar în ceea ce privește menținerea și motivarea angajaților. Acest lucru creează avantaje și la etapa recrutării, deoarece oferă companiei o atractivitate suplimentară. Orice angajat tinde să lucreze din plăcere și să se simtă parte a ceva important și distinct.

Companiile IT din Republica Moldova apreciază și păstrează

Companiile IT locale, la fel ca și majoritatea companiilor IT din lume privesc dincolo de salarii și caută să-și surprindă plăcut angajații prin diverse metode de motivare. Angajații IT locali de obicei sunt motivați prin:

  • compensarea abonamentelor la sport;
  • participarea la diverse traininguri și workshopuri îndreptate spre dezvoltarea skillurilor;
  • săli de recreare amenajate cu console de joc, mese pentru tenis de masă, etc.;
  • acces gratuit la platforme internaționale de e-learning;
  • teambuildinguri regulate în țară sau peste hotare.

Acestea sunt instrumentele de motivație pe care le aplică majoritatea companiilor IT din Republica Moldova. Dacă ar fi să ne referim la particularități, efectiv, companiile permanent tind să-și diversifice metodele de stimulare, încercând prin asta să devină mai atractivi pentru angajații actuali și potențiali, și totodată, să devină mai competitivi pe piața muncii.

Pentru a menține angajații, companiile IT ar trebui să se axeze mai mult pe instrumentele de motivare non-financiară. Mai jos am pregătit câteva recomandări, pe care admnistratorii companiilor IT le pot implementa într-un timp foarte scump și care costă… nimic!

Oferă angajaților posibilitatea de a-și personaliza propriul loc de muncă. Angajații ar trebui să simtă că pot controla locul său de muncă. Oferă posibilitatea să-și personalizeze biroul. Acest lucru îi va motiva să petreacă mai mult timp la oficiu, și totodată, îi va face mai fericiți.

Nu ezitați să-i lăudați. O recomandare importantă pentru angajatorii IT – remunerați angajații oricând aceștia merită și oricând este această posibilitate. Știind că munca lor grea este recompensată, angajații nu vor ezita să o facă și mai bine.

Elimină rutina zilnică. Majoritatea task-urilor pe care le face un angajat IT sunt task-uri zilnice. Reieșind din aceasta, riscul ca angajații să se plictisească și să se demotiveze este destul de real. Acordați angajaților responsabilități captivante. Acest lucru va adăuga varietate rutinei zilnice și, fără îndoială, va crea noi provocări pentru angajați.

Diversitate și toleranță. Elimină prejudecățile și stereotipurile. Conform statisticilor, majoritatea femeilor angajate în domeniul IT au salarii mai mici decât bărbații care au aceeași calificare, funcție sau aceleași abilități. Fii un angajator transparent și echitabil. Asigurăte că compania ta are un sistem de avansare egal pentru toți.
Încurajează concurența sănătoasă și prietenoasă. Concurența sănătoasă este acceleratorul progresului. Un mediu de lucru competitiv încurajează membrii echipei să lucreze mai eficient, să fie orientați spre rezultat și să nu cedeze. Cuvântul cheie în contextul dat este „prietenos”. Este important să nu exerciți presiune asupra angajaților. Organizează concursuri ori alte activități competitive cu ocazii speciale sau în perioade când este nevoie să motivați și să valorificați la maxim potențialul fiecărui angajat.

Permite echipei să investească în companie. Oferind angajaților permisiunea să cumpere acțiuni în companie sau să devină partenerii companiei, obțineți o modalitate eficientă de a ați motiva angajații. Într-un asemenea caz, angajații vor avea cota proprie în companie și vor fi mult mai interesați în succesul companiei.

Denumește mini-CEO noi. Aceasta este o idee împrumutată de la Brian Halligan, Hubspot CEO. Când un angajat vine cu o idee inovatoare, Brian îl concediază ca angajat din poziția actuală și îl denumește CEO noului startup bazat pe ideea angajatului.

Acesta este un mod cu adevărat inovator de a menține structura companiei și de a încuraja liderii din echipă. Precum a spus și Brian: ,,dorim ca deciziile să fie luate de oamenii care înțeleg cu adevărat clienții noștri”.

Aplicând măcar ceva din cele descrise în acest articol faci primul pas spre a avea angajații mai motivați și fericiți. Aprecierea angajaților și a succeselor lor și echilibrul potrivit al vieții profesionale și personale, fiind combinate cu alte instrumente de motivare non-financiară vor permite să menții o echipă IT pozitivă și productivă!