În ce mod cultura organizațională influențează profitul
Cultura organizațională cover

În ce mod cultura organizațională influențează profitul

14.07.2020

Cultura organizațională este personalitatea organizației, ea se referă la gândire, atitudini, convingeri și norme care există într-o organizație și care deseori sunt cunoscute și de alți actori din piață.

Ce este cultura organizațională a companiei

Cultura organizațională reprezintă:

  • regulile nescrise ale companiei după care se ghidează angajații zi de zi
  • un sistem complex de valori comune agreate la nivelul companiei
  • un sistem unitar de gândire al membrilor unui grup care îi diferențiază de alte grupuri.

Ce include cultura organizașională a companiei

1. Cultura organizațională include simboluri vizuale

Partea vizibilă a culturii organizaționale cuprinde simboluri și sloganuri, ritualuri și ceremonii, „mituri” și „eroi”.(observate mereu)

Simbolurile și sloganurile tind să exprime, cu ajutorul unor imagini simple și în cuvinte puține, setul de valori fundamentale ale companiei.

Sloganuri:

  • ˝Nokia, connecting people”,
  • ˝Have a break, Have a Kit-Kat”,
  • ˝Philips. Let’s make things better”,
  • ˝LG – Life’s Good˝.

Simboluri:

Pentru a vă convinge cât de mult influențează simbolurile companiei asupra profitului, imaginați-vă cât de mult vor avea de suferit vânzările constructorului auto „Ferrari”, dacă chinezii vor amplasa ,,celebrul cal ridicat în 2 picioare” pe capota unor automobile cu un preț de 3 ori mai mic.

Eroi: Un alt element al părții vizibile a culturii organizaționale sunt ,,eroii”- personajele care se asociază în mod involuntar cu compania. Sunt cei pe care angajații îi cunosc și îi respectă pentru realizările obținute și pentru comportament în interiorul și exteriorul organizației, ei reprezintă adevărate modele pe care membrii echipei îi urmează.

Un exemplu ar fi și Steve Jobs fondatorul companiei Apple, cel care a adoptat o cultură organizațională informală în industria tehnologiei. Steve Jobs, el însuși fiind un tip informal, exemplu în acest sens ar fi faptul că deseori se plimba desculț prin birou, chiar și după ce compania se afla în Top 500 al companiilor de succes.

2. Cultura organizațională include Ritualuri și ceremonii

Ritualurile și ceremoniile au ca scop creșterea coeziunii în interiorul organizației.

Ca exemple, putem menționa petrecerile cu diferite prilejuri (8 Martie, zilele de naștere, Crăciun, Paști, etc.), excursiile sau petrecerea în comun a Revelionul.

De asemenea și acțiunile de promovare, de recunoaștere a meritelor, de integrare a noilor veniți, precum și acțiunile de interes comunitar organizate de către companie.

De exemplu: angajații Coca Cola sunt implicați în acțiunile legate de comunitate, iar intenția companiei pe termen lung este să devină un «society shaper», o companie care schimbă mentalitățile. Pe termen scurt, doresc să implice angajații în  acțiuni de interes comunitar.

Acțiunea numită „Lumina de Crăciun”, în care angajații donează alimentele primite de la  companie celor nevoiași, creează un sentiment  foarte bun în rîndul angajaților și este o modalitate de motivare a acestora.

Iar compania Bosch susţine educaţia, prin acțiuni de responsabilitate socială. Voluntarii Bosch-România au renovat două școli în Romos, județul Hunedoara.

3. Modelul comportamental

Un set de acțiuni repetabile (comportamentale, vestimentare, atitudini fizice, precum și „jargonul” utilizat de membri) intenționate sau nu  pe care le fac angajații, influențând comportamentul celorlați angajați. (observate și mai puțin observate) 

Modul de comportament al angajaților, deseori este influențat și de dress code-ul adoptat de către  companie.

Spre exemplu: stewardesele în companiile aeriene, prin aspectul plăcut, îngrijit și uniforma impecabilă, inspiră încredere pasagerilor. Totodată  atitudinea pozitivă și respectuoasă se reflectă şi în imaginea companiei şi în modul în care o percep pasagerii.

4. Convingere

Viziunile personale ale angajaților, diferite la fiecare angajat. (absolut nevăzute)

Viziunile personale ale angajaților trebuie încurajate, mai ales dacă acestea sunt adepte la misiunea companiei.

Diversitatea opiniilor fiecărui angajat contribuie la realizarea scopului  comun al companiei.

Spre exemplu:

Inovația –  una dintre valorile companiei Coca Cola , este recompensată, un astfel de sistem prin care angajații vin cu idei referitoare la procesul de producție, la «saving-uri» pentru companie, stimulează creativitatea și motivează angajații. Ideile cele mai bune sunt premiate, iar numele persoanelor câștigătoare sunt publicate în newsletter.

Cum cultura organizațională influențează profitul companiei

Cultura organizațională influențează direct rezultatele financiare ale unei companii! De ce?

  1. Fiindcă o echipă puternică va atinge întotdeauna obiectivele dezvoltării organizației, inclusiv creșterea profitului.
  2. Fiindcă face ca fiecare angajat, să se simtă parte dintr-un tot întreg, acest sentiment face munca mai productivă și mai plăcută.
  3. Fiindcă ajută la stabilirea și menținerea unui climat pozitiv în cadrul echipei.
  4. Fiindcă duce la creșterea vânzărilor și a imaginii companiei.
Cultura organizațională angajații companiei

Motive pentru care cultura corporativă este importantă

Atragerea talentelor valoroase

O cultură puternică a companiei este una dintre cele mai bune modalități de a atrage potențiali angajați. Aceasta oferă organizației un avantaj competitiv, deoarece oamenii își doresc să lucreze pentru companii cu o reputație bună din partea angajaților precedenți și actuali. Dorința manifestată de un candidat în a se angaja în companii unde se pune accent pe o cultură corporativă eficientă – micșorează considerabil costurile de recrutare.

Citește și: Ce beneficii extrasalariale ieftine le poți oferi angajaților

Exemplu: Google primește peste 1 milion de CV-uri în fiecare an și mai puțin de 0,5% din aplicanți sunt angajați. Asta pentru că procesul de recrutare este unul complex: sunt evaluate abilitățile și inteligența tehnică, precum și gândirea creativă și rapidă. Interviurile conțin întrebări de tipul: Câte mingi de golf încap într-un autobuz școlar? Sau: Ești micșorat la înălțimea unei bucăți de nichel și masa se reduce proporțional, astfel încât să-ți menții densitatea originală. Ești apoi aruncat într-un blender. Lamele vor începe să se miște în 60 de secunde. Ce faci? Prin aceste întrebări, Google îți selectează atent oamenii extraordinari care vor contribui la inovație și care vor continua sau chiar vor iniția o cultură mai vibrantă decât pană acum.

Retenția angajaților buni

O cultură pozitivă alimentează sentimentul de loialitate a angajaților. Angajatorul majorează șansele pentru retenția Superstar-lor companiei atunci când aceștia simt că sunt tratați corect și se simt parte dintr-o echipă unită și puternică. Acest aspect reduce cheltuielile angajatorului, fiindcă nu suportă costuri din cauza fluctuației de personal.

Colaborare

Angajații au mai multe șanse să se reunească ca și echipă la companii cu o cultură puternică. O cultură pozitivă facilitează interacțiunea socială, muncă în echipă și comunicarea deschisă. Această colaborare poate duce la rezultate uimitoare, crescând productivitatea muncii și majorând profitul companiei.

De exemplu, la nivel organizațional, compania Kaufland încurajează comunicarea deschisă şi transparentă. Pentru acest lucru, reduce barierele ierarhice, adoptând o politică a ,,ușilor deschise” şi încurajează angajații să ia singuri decizii importante. Și cel mai important lucru, este că toți angajații muncesc pentru același obiectiv, într-o atmosferă plăcută şi apropiată.

Pauzele de volei și plimbările cu bicicleta prin campus fac parte din avantajele oferite de cultura organizațională a companiei Google. De asemenea, nu există mulți manageri de mijloc. Practic sunt managerii mari care sunt și imaginea Google și angajații care se simt mai confortabil într-o atmosfera deschisă, unde își pot exprima opiniile. Astfel se evită așa numitul Monkey-effect, compania oferind oportunități pentru discuții în grup, mereu pline de esență, bazate pe date care aduc cele mai bune idei.

Mai puțin stres

Menținerea unei culturi corporative eficiente a companiei va ajuta la reducerea semnificativă a stresului la locul de muncă. Companiile cu o cultură corporativă puternică tind să vadă angajați mai puțin stresați, ceea ce contribuie la creșterea sănătății angajaților și a performanței muncii.

De exemplu: Recunoștința pentru angajați, chiar și pentru greșelile lor Google recunoaște că aprecierea este cel mai bun mod de a mulțumi angajaților pentru contribuțiile lor. Sunt oferite premii precum: The Founders’ Award pentru candidații care se remarcă prin ceea ce fac. Dar chiar și greșelile sunt premiate. Bineînțeles pentru cei care le descoperă în forma Beta a produselor Google.

Înainte de a fi COO la Facebook, Sheryl Sandberg a fost vice-președinte la Google responsabilă de automatizarea sistemului de publicitate. Când a făcut o greșeală care a costat Google câteva milioane de dolari, Sheryl și-a recunoscut greșeala în fața lui Larry Page care i-a spus: Mă bucur pentru că ai făcut această greșeală. Pentru că îmi doresc o companie unde lucrurile să se miște atât de repede și să se facă atât de multe lucruri și nu o companie unde să fim foarte precauți și să facem puțin. Dacă nu avem aceste greșeli, nu știm ce înseamnă riscul.

Performanța muncii

Culturile puternice ale companiilor au demonstrat mai multă productivitate. Acest lucru se datorează faptului că angajații tind să fie mai motivați și dedicați angajatorilor care investesc în bunăstarea și fericirea lor. Motivarea angajaților este esențială în cadrul companiei, fiindcă alimentează dorința angajaților de a lucra și a investi în afacere, astfel majorând profitabilitatea.

Cultura organizațională fotografie simbol

Cum să creezi o cultură corporativă eficientă

Creați spiritul de echipă

Majoritatea angajaților își doresc semnificație și scop în activitatea lor. O bună metodă de cultivare a muncii eficiente în echipă este recunoașterea meritelor angajaților care fac performanță, ca grup. Această practică alimentează productivitatea muncii, ajutând angajații să ofere rezultate remarcabile și totodată mărește profiturile companiei.

Încurajați pozitivitatea

Pentru a construi o cultură sănătoasă, trebuie să încurajați pozitivismul la locul de muncă, este esențial să îl promovați zilnic. Spre exemplu prin exprimarea recunoștinței, zâmbind des și rămânând optimiști în situații dificile.

Recrutați doar oameni pozitivi și optimiști, pentru că aceste emoții sunt transmisibile. Pozitivismul angajaților va influiența atmosfera din echipă, dar totodată și rezultatele muncii.

Determinați valorile companiei

Când valorile companiei sunt orientate către echipă, fiecare persoană este motivată și așteaptă cu nerăbdare să înceapă munca în fiecare dimineață. Valorile companiei nu trebuie să fie aceleași de la începutul companiei, ci trebuie revizuite în timp. Începeți noul an cu un brainstorming  despre valorile și obiectivele companiei ca echipă și implicați toți angajații.

Flexibilitatea

Atunci când o companie oferă flexibilitate angajaților, ei tind să fie mai dedicați muncii lor.Uneori, oferirea libertății angajaților de a explora diferite metode permite minții lor să fie mai creative și inovatoare în furnizarea de idei noi sau a mai multor soluții la o problemă.

Pentru a sistematiza cultura companiei apare necesitatea creării unui manual de cultură organizațională, care ar conține cel puțin următoarele aspecte:

  • istoria companiei
  • simboluri
  • valori
  • norme comportamentale
  • ritualuri, ceremonii
  • istorii de succes, eroi

Orice companie și-ar dori să reușească și să performeze semnificativ de la an de an. Însă pentru a atinge succesul și a avea angajați motivați, loiali și eficienți, e nevoie de o cultură corporativă solidă și un climat organizațional pozitiv.

Google, Facebook, Apple, McDonald’s, Coca Cola atrag și mențin angajați de cea mai bună calitate, tocmai datorită a ceea ce știu oamenii despre aceste companii. Sunt companii cu o cultură organizațională foarte bună. Cu lideri care au viziune pe termen lung, cu programe puternice de dezvoltare personală și profesională a angajaților.

Pentru mai multe informații despre importanța culturii organizaționale, contactează-ne!

Cultura organizațională bonus