Cum să atragi angajați buni chiar dacă oferi salarii mici
angajați buni cu salarii mici cover

Cum să atragi angajați buni chiar dacă oferi salarii mici

03.08.2022

Vrei să angajezi specialiști buni, dar nu poți să le asiguri o remunerare pe măsură? Într-adevăr, banii joacă un rol important atunci când cineva hotărăște dacă va accepta sau nu un loc de muncă, dar partea financiară nu este unicul aspect ce contează. Poți atrage angajați buni chiar dacă oferi salarii mici. Cum? Să le dai oamenilor ceea ce își doresc mai mult decât banii. Iată câteva lucruri care pot să te ajute să atragi specialiști buni fără prea mulți bani.

Cum să ai angajați buni cu salarii mici

Idei pentru a atrage angajați buni cu salarii mici

Reputația companiei atrage angajați buni chiar dacă dai salarii mici

Uneori, o reputație bună e tot de ce ai nevoie pentru a atrage specialiști calificați, care să accepte să muncească și pentru mai puțini bani, doar ca să aibă ocazia să includă în CV-ul lor faptul că au fost angajați în compania ta.

Dacă ai avea de ales între un specialist IT care a lucrat în trecut la Apple și altul care a activat la o companie oarecare, pe cine ai angaja? Apropo, ambii cer același salariu. Cred că n-o să stai prea mult pe gânduri. În acest caz, reputația companiei se extinde și asupra angajaților săi și îi ajută, pe viitor, să-și găsească joburi cu mai multe oportunități.

Reputația angajaților tăi

Gândește-te la trei oameni care te inspiră și care îți sunt exemplu. Te-ai gândit? Cine sunt? De ce ai vrea să fii ca ei?

Acum imaginează-ți că ți se propune să lucrezi alături de acești oameni. Asta înseamnă să-i întâlnești în fiecare zi, să vezi cum rezolvă problemele, cum vorbesc cu clienții, cum gestionează banii etc. Ce ai face? Noi credem că ai accepta chiar dacă ți se va plăti foarte puțin. De ce? Pentru că ești prea inteligent pentru a rata o astfel de ocazie.

Oamenii vor să învețe de la cei mai buni. Ei înțeleg foarte bine că unele sfaturi și lecții pot aduce în viitor mai multă valoare decât un salariu mare în prezent. Așa că vor fi cu ambele mâini pentru a lucra la tine chiar și dacă le dai mai puțini bani.

Găsește resursele necesare, angajează unul sau câțiva manageri renumiți și apreciați de toată lumea, iar restul vor veni doar pentru a avea oportunitatea de a învăța de la acești manageri.

Important! Soluțiile de mai sus pot fi aplicate pe termen scurt. Pe termen lung, acestea pot provoca o rată înaltă a fluctuației de personal. Pentru că oamenii vor avea tendința să plece atunci când vor obține ceea ce voiau (experiență în compania ta, sfaturi de la specialiști renumiți).

Experiență prețioasă

Ca să fim mai convingători, o să-ți propunem câteva exemple. Cu siguranță, ai auzit de programul Au Pair, unde tinerii merg peste hotare, sunt cazați gratuit în familii de acolo și trebuie să le ajute la lucrurile casnice, iar în schimb, primesc ceva bani de buzunar, posibilitatea de a trăi într-o altă țară, de a cunoaște o nouă cultură și de a învăța o limbă străină. Sau Work and Travel, unde poate se câștigă ceva mai mulți bani, dar principalul motiv pentru care tinerii de la noi merg încolo oricum rămâne anume experiența pe care o acumulează. Să nu ne înțelegi greșit, nu-ți propunem să elaborezi un proiect similar, ci să oferi experiență valoroasă, pentru care oamenii să fie dispuși să muncească chiar și pentru o remunerare mai modestă.

Vrei angajați buni cu salarii mici? Oferă remunerări extrasalariale

Achită mesele, contribuie la procurarea abonamentelor pentru transportul public, oferă foi de odihnă, abonamente la sport, produse la reduceri, participări gratuite la evenimente interesante. Toate acestea pot compensa un salariu relativ modest și pot atrage specialiști buni.

Te întrebi de unde să iei aceste recompense extrasalariale? Până la urmă, toate acestea costă și ele bani. Da, costă, dar poți ajunge la anumite înțelegeri cu partenerii sau furnizorii cu care lucrezi, poți presta anumite servicii în schimbul unor beneficii pe care ulterior să le folosești drept recompense extrasalariale.

Citește și: 7 metode prin care să reduci fluctuația de personal

angajați buni cu salarii mici fotografie simbol

Vrei angajați buni cu salarii mici? Creează posibilități de dezvoltare

Angajații lucrează și pentru salarii mai modeste dacă le oferi oportunități de dezvoltare. Poate fi vorba de anumite deplasări peste hotare sau de stagii în firme cu renume. Totodată, le poți asigura participarea la tot felul de traininguri, conferințe internaționale, seminare, cursuri plătite etc.

Programul de lucru

Potrivit legii, în Republica Moldova, o zi de muncă are 8 ore. Iese că, pe săptămână, un angajat petrece la locul de muncă în jur de 40 de ore. De ce îți spunem toate astea? Pentru că ai putea folosi acest lucru în folosul tău. Poate că nu ai suficiente resurse financiare ca să propui salarii mari, dar ai libertatea de a le crea lucrătorilor tăi un program flexibil și comod. Oamenilor le place confortul și sunt gata să accepte și un salariu ceva mai mic dacă li se oferă altceva în schimb.

Ca să nu fie haos, propune-le sarcini și stabilește termene-limită. Dar dă-le libertatea de a-și organiza singuri ziua. Important e să se încadreze în timp și să îndeplinească task-urile.

Oferte pentru studenți

Nu poți oferi un salariu competitiv? Atunci oferă experiență. Practic în toate anunțurile de angajare, patronii cer ca potențialii candidați să aibă cel puțin 2 ani de experiență. Mergi pe o altă cale. Angajează studenți și absolvenți care abia au ieșit de pe băncile facultății. Astfel, vei obține angajați buni, calificați, cu potențial, dar care sunt gata să lucreze pentru un salariu modest.

Chiar dacă nu au experiență de muncă, acești vor aprecia că le oferi ocazia să acumuleze această experiență și vor depune tot efortul pentru a face față sarcinilor propuse.

Un exemplu bun în acest sens sunt internship-urile. Unele companii acceptă la internship chiar și candidați cu studii în cu totul alte domenii. Până la urmă, dacă un om e dispus să învețe ceva nou, asta contează mai mult decât diploma pe care o are.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de muncă, la sfârșitul lunii iunie a acestui an, existau peste 11 mii de locuri vacante. Asta înseamnă că ne confruntăm cu un deficit mare de lucrători. Drept urmare, merită să încerci să implementezi și soluții alternative de recrutare a personalului.

Acestea sunt doar câteva metode prin care poți să atragi angajați buni chiar dacă oferi salarii mici.  Dacă vrei să afli mai multe informații, ai nevoie de ajutor în recrutarea personalului sau dorești să te consultăm, contactează-ne acum! La DAD Human Capital găsești suportul necesar, îți vom răspunde la toate întrebările și ne vom ocupa de tot procesul, de la publicarea anunțului de angajare, până la organizarea interviului. Mai mult decât atât, oferim și garanții. Profită de ocazie și cere-ne mai multe detalii!