- Categorie

De partea cui sunt agențiile de recrutare | DAD Expert
-
2023-05-25
În ultima perioadă, apar tot mai multe companii care prestează servicii în regim outsourcing. Printre acestea sunt și firmele de...
Mai multConform studiului HEC, 81% din candidați mint la interviul de angajare. Totodată, conform studiilor efectuate de către Robert Feldman (psiholog care studiază tendința oamenilor de a minți), într-o conversație de 10 minute un individ este predispus să mintă de 3 ori. Aceste minciuni pot fi nesemnificative și de multe ori pot fi comunicate la nivel de subconștient, fără ca persoana să-și dea seama că minte.
Analizând datele menționate și descrise mai sus devine evident că o bună parte din candidații care trec prin procesul tău de intervievare mint. Astfel, acest risc vizează inclusiv compania ta și procesul de recrutare desfășurat de către aceasta. Acest lucru este determinat de tendința candidaților de a-și înfrumuseța și exagera punctele forte, subestimand și mascând anumite puncte slabe. Un alt factor care determină candidații să mintă este faptul că interviurile sunt stresante chiar și pentru unii candidați cu vastă experiență.
Având în vedere predispunerea candidaților de a minți, recrutorii ar trebui să-și dezvolte anumite abilități și tehnici care le-ar ajuta să identifice candidații care mint în timpul interviului de angajare. Un instrument eficient în acest sens este “citirea” limbajului corpului. Până la urmă, cât de mult nu și-ar dori acest lucru, candidații care mint o să fie deconspirați fiind trădați de anumite acțiuni incontrolabile efectuate de propriul corp. În acest articol descriem 9 limbaje ale corpului, pe care citindu-le vei reuși să identifici candidații care mint în timpul interviului de angajare.
O asemenea postură a candidatului comunică despre poziția defensivă pe care acesta o ocupă chiar de la începutul interviului. Un asemenea candidat nu este încrezut în propriile forțe, tinde să se retragă. În consecință, nu este exclus că acesta ar putea minți pentru a modela anumite aspecte.
Este adevărat, deseori gesturile ajută candidații să se exprime și să plaseze accentul în modul dorit. Totodată, în acest aspect există o linie subtilă dintre expresivitate și nervozitate. Deci, este important să se atragă atenție sporită la intensitatea gesticularii. Deseori, gesticulările intensive și haotice sunt utilizate de candidații care se află în stare de nervozitate, nu sunt încrezuți în ceea ce comunică sau au ceva de ascuns. Atunci când mințim, din punct de vedere fiziologic, suntem predispuși să dispersăm atenția interlocutorului. Gesticulările active reprezintă, de obicei, o primă reacție a corpului uman în asemenea circumstanțe.
Acest limbaj al corpului este determinat nu doar de un fenomen psihologic, dar și unul fiziologic care are loc în corpul omului atunci când acesta minte. Atunci când mințim și ne este frică să fim deconspirați, sistemul nervos reacționează corespunzător și reduce circulația sângelui la extremități, deoarece focalizarea acestuia este distrasă în altă parte. Astfel, atunci când un candidat își mușcă buzele există risc sporit că acesta minte.
Modul în care candidatul își grupează brațele ar putea însemna multe lucruri. Dar, de obicei, candidații care își încrucișează brațele în fața pieptului în timpul unui interviu se simt nesiguri și ocupă din start o poziție defensivă. Astfel, o asemenea poziție a brațelor determină o discuție distantă, o discuție în care candidatul o să fie mai retras și cel mai probabil mai modest în oferirea de descrieri și detalii. Anume acest tip de discuții este convenabil pentru candidații predispuși să mintă sau să ascundă anumite lucruri. Astfel, poziția încrucișată a brațelor ar trebui să trezească anumite suspiciuni din partea recrutorului, determinându-l pe acesta să fie mai atent la restul elementelor al limbajului corpului.
Contactul vizual este adesea văzut ca un semn de onestitate și încredere. Ar fi foarte dificil să ai încredere în cineva care evită contactul vizual în timpul comunicării sau pare să se concentreze întotdeauna pe un obiect misterios deasupra umărului interlocutorului. Totodată, evaluarea contactului vizual poate fi destul de dificilă. Contactul vizual este evitat nu doar de candidații predispuși să mintă, dar și de către candidații timizi. Astfel, ar trebui să faci diferența dintre aceste tipuri de candidați. Este recomandat să utilizezi aspectul contactului vizual în corelație cu alte semne al corpului uman.
Citește și: Recomandări pentru creșterea productivității lucrului în echipă
Unii candidați se agită doar pentru că se simt nervoși. Totodată, este important să urmărești evoluția acestui aspect pentru toată durata interviului. Dacă un candidat a fost liniștit pe tot parcursul interviului, dar la un anumit moment a început să se agite în urma unei întrebări, cel mai curând, acesta a fost plasat într-o zonă de disconfort. În acest caz este recomandat să abordezi mai desfășurat subiectul care a reușit să agite candidatul. Astfel, vei putea înțelege care este motivul adevărat al agitării și dacă candidatul ascunde ceva sau nu.
Orice schimbare substanțială a tonului, de la scăderea bruscă până la încetinirea sau accelerarea nervoasă a vorbirii, induce spre ideea că răspunsul candidatului nu este unul oferit în mod firesc. Astfel, nu este exclus că ai reușit să atingi un subiect sensibil pentru candidat, un subiect la care acesta ar fi predispus să mintă.
Poți urmări acest aspect după modul în care candidatul consumă apă. Efectiv, atunci când minte, candidatul s-ar putea confrunta cu o stare de nervozitate și frică, ceea ce determină la nivel fiziologic uscarea gâtului. În situații de nervozitate sistemul nervos reduce fluxul salivar, ceea ce determină reducerea nivelului de salivă și uscarea gâtului.
Este recomandat ca acest aspect să fie analizat în corelație cu celelalte elemente ale limbajului verbal. Poți compara calitatea și complexitatea răspunsurilor oferite cu limbajul corpului manifestat de către candidați în timp ce răspund. În cazul în care candidatul nu oferă prea multe detalii s-ar putea întâmpla că acesta nu are de facto experiența pe care o descrie. O mare parte din recrutori aplică tehnica de comparare a răspunsurilor oferite de către candidat cu datele prezentate în CV. O asemenea abordare permite identificarea neconcordanțelor, ceea ce ar însemna că persoana a mințit fie în CV, fie în timpul interviului.
Summitul Guvernului Mondial folosește întotdeauna aceeași abordare a interviurilor, întrebând fiecare candidat: „Spune-mi care sunt cele mai dificile probleme pe care le-ai soluționat și relatează în detaliu cum ai reușit să faci acest lucru.”
Musk a explicat această abordare prin faptul că „oamenii care au rezolvat de fapt problema, știu exact cum au rezolvat-o și cunosc chiar și cele mai mici detalii”. Astfel, oamenii care dețin cu adevărat experiență în domeniu vor fi bucuroși să relateze detalii fără a fi trădați de anumite semne a limbajului verbal.
Astfel, dacă dorești să reduci considerabil riscul minciunii la interviu, analizează semnele limbajului corpului descrise mai sus și aplică buna practică utilizată de către cei de la Tesla. Totodată, poți apela la echipa de experți DAD Human Capital – grație expertizei profunde în domeniu îți putem oferi suport profesional în activitatea de recrutare și selecție a candidaților. Apelează cu încredere, iar noi revenim cu o consultație gratuită! Contacte.