Raportarea financiară - instrument performant și în 2023

Raportarea financiară – instrument performant și în 2023

29.03.2021

Un studiu elaborat de către McKinsey sugerează că analiza rapoartelor financiare poate crește până și eficiența marketingului cu până la 15-20%. În baza acestui exemplu putem deduce importanța raportării financiare și impactul pe care o poate avea chiar și asupra celorlalte aspecte ale afacerii. Astfel, instrumentele de raportare financiară ar putea genera anumite beneficii pentru afacerea ta, oferindu-ți un suport analitic în procesul decizional și cel de planificare a afacerii.

Raportarea financiară – bază pentru implementarea deciziilor corecte

O raportare financiară constantă și în continuu actualizată ajută managerii de afaceri să ia decizii capabile să:

 • Reducă costurile procesului operațional;
 • Crească vânzările;
 • Crească profitabilitatea afacerii;
 • Faciliteze gestiunea activelor;
 • Identifice cele mai bune surse de finanțare.

Rapoartele financiare pot servi drept bază solidă pentru un proces decizional eficient. Astfel, este crucial ca rapoartele financiare să fie cât mai exacte posibil – în caz contrar, toate rapoartele de management (și deciziile care urmează) nu vor fi obiective.

Raportarea financiară sistematică oferă o imagine clară asupra direcției de dezvoltare a afacerii

În economiile moderne companiile tind să fie cât mai transparente și responsabile din punct de vedere financiar. Raportarea financiară sistematică către administratori oferă afacerii transparență, dar și informații utile pentru procesul de planificare și gestionare a afacerii. Pe baza acestor informații financiare administratorii pot evalua diverse aspecte și implementa decizii în direcțiile descrise în continuare.

Decizii de investiții.
Deciziile de investiții în diferite activități sau bunuri pentru companie, de fapt, depind în mare măsură de datele reflectate în rapoartele financiare, inclusiv bilanțul contabil, situația veniturilor și situația cash-flow-ului. Analizând aceste date, administratorii de afaceri pot decide dacă situația actuală în care se află compania este una favorabilă pentru investiții sau nu.

Decizii de creditare.
Raportarea financiară, de asemenea, reprezintă o bază solidă pentru implementarea deciziilor oportune în ceea ce ține de creditarea afacerii. Rapoartele lunare, trimestriale ajută managerii de afaceri să înțeleagă dacă afacerea pe care o gestionează va avea nevoie de finanțare și la ce etapă. La fel, conform informațiilor care se conțin în rapoartele primite ajută managerii de afaceri să estimeze plafonul de creditare pentru afacere. Astfel, ei pot prognoza valoarea creditului pe care ar putea să-l contracteze, iar ulterior, pe baza acestei prognoze, pot gestiona mai eficient redistribuirea finanțării obținute.

Decizii de lansare produse / servicii noi.
Cu o imagine clară din raportări managerii de afaceri pot urmări volumul de vânzări, profitabilitatea produselor / serviciilor actuale. Astfel, ei pot decide dacă este nevoie lansarea noilor produse, servicii sau direcții business.

Ajustarea strategiilor pentru atingerea scopurilor propuse.
Datele financiare, deseori, pot oferi evidenția anumite tendințe, înțelegerea cărora poate ajuta managerii să-și ajusteze strategiile și să-și atingă scopurile propuse. Totodată, raportările servesc drept sursă veridică de informații cu ajutorul cărora se poate măsura eficiența strategiilor deja implementate. Astfel, raportările din contabilitate pot servi pentru manageri drept reper de orientare cu ajutorul cărora aceștia pot decide dacă afacerea se mișcă în direcția potrivită.

Pe lângă aspectele descrise, raportarea sistematică ajută managerii de afaceri să evalueze, per general, cât de sănătoasă este afacerea pe care o gestionează. Cu ajutorul informațiilor financiare aceștia pot obține o imagine de ansamblu asupra performanței afacerii și a modului în care aceasta poate fi îmbunătățită.

Vezi și: Cele mai utile instrumente pentru evidența banilor din companie

Raportarea financiară permite prevenirea riscurilor

Prin analiza raportărilor managerii de afaceri pot asigura un control intern eficient al proceselor din interiorul companiei. Un control intern bazat pe informații financiare veridice reduce riscul de producere a erorilor și contribuie la gestiunea eficientă a activelor.

Un element important al controlului financiar în acest sens este previziunea și planificarea financiară. Prognoza financiară oferă o percepție clară atât a obiectivelor pe care le-ai setat pentru afacerea ta, cât și a gradului de îndeplinire a acestora. Prognoza financiară, fiind combinată cu controlul financiar pot oferi afacerii tale un șir de avantaje. În continuare descriem pe scurt acest avantaje.

 • Oferă un control mai bun asupra fluxului de numerar.
  Deoarece numerarul este un factor primordial pentru companii, prognoza financiară a cash-flow-ului devine extrem de utilă pentru acestea. O analiză și previziune financiară corectă te ajută să-ți dirijezi cash-flow-ul într-un mod mai eficient și să reduci anumite riscuri legate de acesta;
 • Oferă o percepție asupra fiabilității financiare a noilor proiecte. În cazul în care intenționezi să lansezi un nou produs/serviciu sau o nouă direcție de afaceri, devine pur și simplu vital să analizezi rapoartele și prognozele financiare. O prognoză financiară obiectivă reprezintă, de fapt, cât de viabilă din punct de vedere financiar va fi implementarea noilor proiecte. Estimând venitul și cheltuielile proiectate, vei putea înțelege dacă intențiile tale au potențial financiar sau nu;
 • Măsoară și gestionează performanța financiară. Un aspect crucial al prognozei financiare este că aceasta îți permite să măsori performanța financiară prognozată în raport cu obiectivele afacerii tale. Aceasta acționează ca un punct de referință în raport cu care poți modela performanța afacerii tale;
 • Reduce riscurile financiare. Raportarea financiară te ajută să identifici procesele care consumă resurse financiare în exces. Astfel, poți reduce riscurile financiare revizuind asemenea procese și alocându-i în procese mai fiabile. Per general, raportarea financiară oferă o imagine clară a riscurilor potențiale și te ajută să elaborezi strategiile necesare.

Raportarea financiară reprezintă un instrument eficient de evidență, util atât în procesul analitic, cât și în cel de prognozare. Pe baza datelor prezentate în raportările financiare, managerii de afaceri pot implementa decizii potrivite pentru dezvoltarea continuă a companiilor. Experții DAD Accountant îți oferă raportările lunare pe diferiți indicatori ai afacerii, precum și în interpretarea acestora. Expertiza profundă în domeniu ne permite să oferim soluții eficiente pentru afacere, să ajutăm clienții noștri să crească și să atingă noi nivele de performanță.

Apelează cu încredere la și obține o consultație gratuită chiar acum! Vezi pagina cu contacte.