Afacerile din industria medicală și farmaceutică față în față cu pandemia - DAD Accountant

Afacerile din industria medicală și farmaceutică față în față cu pandemia

16.09.2020

Pentru prima dată în istoria contemporană, o criză a sănătății a introdus într-o perioadă de stagnare întreaga economie globală. De fapt, pandemia a demonstrat încă o dată cât de inseparabile sunt asistența medicală și economia.

Conform datelor BNS, industria medicală din Republica Moldova cunoaște o dinamică stabilă pe parcursul ultimilor 5 ani. Acest lucru denotă atractivitatea investițională a acestui sector de afaceri. Cu toate acestea, Criza COVID-19 este necruțătoare și influențează nu doar sistemul public de sănătate, dar și industria medicală reprezentată de instituțiile private.

Starea de urgență anunțată în a doua jumătate a lunii martie 2020 a impus companiile din această industrie să-și sisteze sau reducă la minim activitatea, renunțând temporar la o serie de servicii care, în circumstanțele obișnuite, formau cea mai mare parte a veniturilor obținute în acest sector. Astfel, impactul major al reglementărilor guvernamentale au impus instituțiilor private medicale să amâne pentru o perioadă nedeterminată intervențiile chirurgicale elective și serviciile ambulatorii. În mod firesc, acest lucru a generat efecte similare cu cele din restul industriilor: restructurarea cheltuielilor, managementul corespunzător al resurselor umane, etc.

Este necesar de remarcat că reducerea activităților a afectat nu doar industria medicală din Republica Moldova. Conform studiului PWC COVID-19 US CFO Pulse Survey, stagnarea activității cu efecte ulterioare asupra rezultatelor financiare a influențat 74% din companii. Acest factor a fost urmat de potențiala recesiune mondială (64%) și efectele negative asupra forței de muncă (41%).

Eliminarea treptată a restricțiilor nu a însemnat și o redresare direct proporțională a cererii la serviciile medicale private. Din cauza circumstanțelor de incertitudine, mulți dintre pacienți și eventualii clienți a instituțiilor de sănătate private au renunțat sau au amânat consultațiile și tratamentele planificate, încercând astfel să evite riscurile de contaminare.

Pe de altă parte, dacă tot vorbim despre cerere, s-ar părea că noua realitate ar trebui să genereze cerere la un șir de produse și servicii noi. Un serviciu elementar în acest sens este recoltarea testului pentru COVID, cererea la care, în mod firesc, este generată de circumstanțele actuale. În acest context, în mod normal avantajul ar trebui să fie valorificat anume de centrele și laboratoarele private. În realitate, însă, la începutul lunii aprilie, din cauza procesului complicat de autorizație, doar 2 clinici private aveau autorizația de a recolta testul pentru COVID.

Industria medicală aici și acum.

Desfășurarea activității în perioada pandemică generează costuri noi pentru clinicile private. Este vorba despre costurile suplimentare, suportate în procesul de aprovizionare și utilizare a echipamentelor de protecție. Acest fapt, fiind combinat cu modificarea cererii și perioada recentă de stagnare, impune afacerile din acest sector să-și revizuiască strategiile și abordările cu scopul de a-și eficientiza procesele și a reduce noile costuri.

Totodată, această perioadă mai specifică nu este lipsită de apariția unor exemple și practici bune. Un spital privat din Chișinău a anunțat că va oferi asistență lucrătorilor medicali care au fost infectați de noul coronavirus. Asistența va cuprinde activități de examinare terapeutică, investigare a plămânilor și a funcției hepatice, de investigare cardiologică și consolidare psihologică (în caz de necesitate).

Strâns legată de industria medicală este industria farmaceutică. În timp ce majoritatea industriilor din lume se axează pe încercarea de a minimiza pierderile provocate de situația pandemică, companiile farmaceutice au o misiune la fel de complicată – de a face față cererii și necesităților la nivel mondial.

În circumstanțele actuale, cererea la produsele farmaceutice a crescut la nivel mondial, depășind considerabil capacitatea de producție și ritmul industrializării. Dacă ar fi să vorbim despre industria locală, capacitatea de producție a acesteia acoperă doar în jur de 10% din cererea locală. Cealaltă parte – 90% este acoperită de medicamentele importate. Deși, acesta nu este un fenomen recent apărut, influența lui se simte în mod special în perioada de pandemie.

Pentru a stimula producția farmaceutică locală în contextul pandemiei, Ministerul Economiei a asigurat că va oferi suportul necesar companiilor din acest sector. Este vorba despre reducerea reglementărilor care creează obstacole în desfășurarea activității. Suportul în acest sens este esențial pentru industria farmaceutică locală, deoarece piața este supra reglementată – este foarte dificil de a intra pe piață, și la fel de dificil este de a desfășura activitatea, respectând toate reglementările. Totodată, sectorul este prea liberal și insuficient de reglat în ceea ce privește managementul farmaciilor, evidența de import a medicamentelor și a modului de formare a prețurilor.

 Rolul important al industriei farmaceutice la nivel global este reflectat și în unul dintre rapoartele recente PWC, în care 78% din respondenți consideră că industria are un rol major și că aceasta depune eforturi considerabile în procesul de creare a vaccinului și a medicamentelor aferente. În acest sens, pornind de la conștientizarea rolului propriu în circumstanțele actuale, o companie farmaceutică locală valorifică conceptul de responsabilitate socială, chiar și în perioada pandemiei. Realizează acest lucru prin donații de dezinfectanți, măști și alte echipamente lucrătorilor medicali.

Datorită pandemiei,  economiile globale au acordat mai multă atenție industriilor medicale și farmaceutice, ceea ce crează consecințe atât pe termen scurt (creșterea imediată a cererii și a volumului de producție), cât și pe termen lung (creșterea veniturilor). Pentru industria medicală și farmaceutică, pandemia Covid-19 reprezintă o oportunitate destul de bună de reevaluare, consolidare și planificare pentru viitor. Afacerile din această industrie, momentan, depun eforturi considerabile în ceea ce privește ajustarea sistemelor de comunicare, eficientizarea lanțului de aprovizionare și minimizarea vulnerabilităților tehnologice. Eforturile depuse acum vor fi valorificate în termen lung, vor aduce roade în perspectivă și vor contribui la prosperitatea industriei.