IMPOZITE – achităm sau le ,,ascundem” - DAD Accountant

IMPOZITE – achităm sau le ,,ascundem”

23.07.2021

Fiecare antreprenor se confruntă cu diferite neclarități privind obligațiunea calculării și achitării impozitelor, fie ele din salariu, fie din activitatea de intreprinzător. Deseori apare momentul cînd antreprenorii indiferent la ce etapă se află în afacere, antreprenori cu experiență, antreprenori care încep calea antreprenorială și au decis să înfiiențeze o afacere și-au pus întrebarea ,,Să achit impozite sau să le ascund?”.  
În acest articol vom încerca să facem claritate în ceea ce reprezintă impozitele și care e semnificația lor funcțională.

Impozite – ce înseamnă și pentru ce se achită

Impozitele reprezintă principala sursă de venit a statului și a municipalităților. Semnificația lor funcțională constă în sprijinul financiar al politicii interne și externe implementate de stat, asigurând viața eficientă a societății.

Cu toții ne dorim drumuri, spitale, școli, păduri și multe altele, pe care le putem avea doar datorită bugetului nostru comun, care este utilizat pentru gestionarea economiei comune. Totodată dacă vorbim despre domeniul de afaceri, când apar situații dificile, statul încearcă să ajute antreprenorii în măsura  impozitelor achitate de către acestea. Deaceea este foarte important ca fiecare activitatea antreprenorială, indiferent de forma juridică pe care o are, indiferent de genul de activitate, ar trebui să contribuie la acumularea bugetului de stat. Aceasta ar fi singura modalitate echitabilă de a dezvolta și asigura un nivel înalt de viață.

Actualmente în Republica Moldova cele mai principale impozite percepute de la mediul antreprenorial sunt:

 • Impozitele salariale (reținute și achitate din partea angajatului – 21%, din partea angajatorului – 24%);
 • Impozitul pe venit reținut si achitat din salariul zilierilor – 12%;
 • Impozitul pe venit din activitate de întreprinzător – 12% din venitul impozabil al companiei;
 • Impozitul pe venit operațional – 4% din venitul operațional al întreprinderii;
 • Alte impozite locale – cotele sunt aprobate de către instituțiile administrative locale unde își are activitatea afacerea.

Modalitatea de calculare și de achitare a impozitelor sunt prevăzute în Codul Fiscal al Republicii Moldova.

Ce primim pentru impozitele achitate?

 • Asistență medicală (fond de asigurări de sănătate, medic de familie, centru de traume, tratament ambulator);
 • Reparația drumurilor și transport rutier;
 • Educație și știință (grădiniță, școală, universitate);
 • Cultura (biblioteci, etc);
 • Protecție socială (alocații pentru copii, pensii, concediu medical, scutirea personală și pentru personele întreținute);
 • Apărare și Securitate Națională (Poliție, Pompieri, Armata);
 • Alte cheltuieli guvernamentale (salariile profesorilor și personalului instituțiilor preșcolare, etc);
 • Eligibilitatea pentru aprobarea creditelor de la instituții financiare (poți lua un credit pentru desfăsurarea afacerii tale, angajații tăi pot lua un credit ipotecar și să iși schimbe condițiile de trai);
 • Relații prietenoase cu Inspectoratul fiscal (nu apare necesitatea controalelor și vizitelor fiscale neplanificate).

În perioada 15 martie 2020 – 28 aprilie 2021 dat fiind faptul instaurării stării exceptionale în sănătate publică legată de COVID-19 Inspectoratul Fiscal a lansat Programul de subvenționare a dobânzilor la creditare și Programul de rambursare a TVA. În cadrul acestora persoanele juridice care au beneficiat de programe de rambursare a TVA, programe de subvenționare a dobînzilor la credite, deciziile de aprobare au depins în mare măsură de mărimea impozitelor achitate din salariu. Deasemenea, companiile care au investit în investit în utilaje, mijloace fixe sau clădiri (utilizate doar în scop de producere) au beneficiat de rambursare de TVA.


Citește și: Ce trebuie să cunoști când externalizezi Contabilitatea?


Ce riscă o afacere dacă ,,ascunde impozitele?

Achitarea salariilor în plicuri duce, pe de o parte, la o scădere a cuantumului impozitelor plătite și, pe de altă parte, la o scădere a cuantumului total al cheltuielilor companiei. Ca urmare, aceasta duce la o creștere a venitului impozabil și la achitarea unui impozit pe venit ridicat. În același timp, afacerea va fi nevoită să intre în afacerea ,,umbră”, iar acesta implică o nesiguranță îndreptată către antreprenor. Ce e mai important că afacerile care nu achită impozite, pot primi sancțiuni fiscale (amenzi și majorări de întirziere achitării, care se calculează pentru fiecare zi de neachitare).

Conform Codului Contravențional sancțiunile se aplică nu numai pentru persoana juridică dar și pentru persoana responsabilă pentru calcularea si achitarea impozitelor (administratorul sau/și contabil-șef). Amenda este o sancţiune bănească, care se aplică în cazurile şi în limitele prevăzute de Codul Convențional. Amenda se stabileşte în unităţi convenţionale. La moment o unitate convenţională este egală cu 50 de lei. Amenda se aplică persoanelor fizice de la una la 500 de unităţi convenţionale, iar persoanelor cu funcţie de răspundere – de la 10 la 1500 de unităţi convenţionale.

Conform Codului Fiscal, eschivarea de la calculul şi de la plata impozitelor, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, stabilite în cotă procentuală, se sancţionează cu o amendă de la 80% la 100% din suma impozitelor, a taxelor, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii nedeclarate, stabilite în cotă procentuală.

Fiecare persoană, fiecare afacere are misiunea să plătească impozite pentru a asigura prosperitatea pe plan social și economic a țării. Numai cu un nivel ridicat de disciplină fiscală, statul își va putea îndeplini funcțiile.


Dacă scopul afacerii este să activeze în liniște și fără dureri de cap, adresează-te la DAD Accountant pentru o evidență contabilă transparentă. Vezi pagina de contacte.