Impactul pandemiei asupra la industria beauty din Moldova

Impactul pandemiei asupra la industria beauty din Moldova

21.12.2020

Industria beauty generează anual vânzări de, aproximativ, $500 miliarde la nivel mondial (conform studiului Mckinsey). Totodată, din cauza crizei provocate de pandemia COVID-19, conform celor mai optimiste prognoze, industria va înregistra o pierdere de circa 30% din volumul obișnuit de vânzări.

Conform datelor statistice furnizate de către Euromonitor, industria beauty se plasează pe locul 6 în Top 10 industrii, care au fost afectate de criza COVID-19. Efectele la nivel mondial s-au reflectat și asupra afacerilor beauty din Moldova. Activitatea saloanelor de frumusețe, a frizeriilor și barber shopurilor a fost sistată pentru perioada stării de urgențe. În acest sens, principalele provocări pentru industria beauty din Republica Moldova au devenit gestionarea cash-flow-ului și onorarea cheltuielilor imediate. Spre deosebire de alte industrii, activitatea afacerilor beauty poate fi externalizată într-o măsură redusă. În consecință, perioada stării de urgență a însemnat pentru afacerile beauty stagnare și dificultăți financiare imediate, cu influență pe termen lung.

Provocările afacerilor beauty dincolo de restricții

Reducerea unor restricții au permis afacerilor beauty din Republica Moldova să-și relanseze activitatea. Totodată, afacerile din acest sector au rămas obligate să respecte în continuare un șir de reguli stricte. De exemplu, saloanele trebuie să se asigure că există suficiente facilități de igienizare pentru clienți când aceștia intră în încăpere. Totodată, frizerii și stili;tii trebuie să poarte scuturi faciale atunci când își servesc clienții.

De fapt, adevăratele provocări pentru industria frumuseții din Republica Moldova se extind dincolo de simpla respectare a noilor reglementări de siguranță. Deși saloanele de frumusețe și frizeriile sunt pregătite să-și deservească clienții, mulți dintre aceștia ar putea deveni îngrijorați și sceptici în ceea ce privește vizita unui asemenea local. Astfel, scepticismul și îngrijorarea reduc numărul clienților care vizitează saloanele de frumusețe. Ulterior, afacerile din această industrie se confruntă cu micșorarea fluxului de clienți, iar în consecință, devin nevoite să se adapteze acestor circumstanțe.

Factorul reducerii fluxului de clienți este strâns legat de provocarea financiară a industriei. În majoritatea cazurilor, prețul la serviciile de înfrumusețare se formează în modul următor: 50-60% din prețul serviciului revin direct specialistului care deservește clientul, iar cealaltă parte revine salonului. Este necesar de menționat că, acea parte de 40-50% care revine salonului, nu reprezintă profitul propriu-zis al acestuia. Din acești bani salonul își onorează toate cheltuielile (inclusiv fiscale). Astfel, marja reală de profit în acest sector variază, de obicei, între 10-20%. Reieșind din aceasta, devine evident că funcționarea stabilă a afacerilor beauty este direct dependentă de fluxul de clienți. Totodată, fluxul de clienți nu mai este acel de până la pandemie. Acest lucru este determinat de schimbările comportamentale din ultima perioadă prin care au trecut consumatorii serviciilor beauty.

Modificarea comportamentului consumatorului de servicii beauty – provocare complexă pentru afacerile din industrie

Factorul cheie care a determinat modificarea comportamentului consumatorilor din industria beauty este reevaluarea valorilor. În timpul pandemiei, consumatorii au oferit mai multă valoare și și-au concentrat atenția pe igienă, distanțarea socială, economisirea banilor, petrecerea timpului liber acasă cu familia. Această reevaluare a cauzat schimbări de preferințe și priorități pe termen lung. Consumatorii au devenit predispuși să evite la maxim spațiile închise cu risc de infectare și încearcă să-și rezolve necesitățile de consum de sinestătător (în măsura posibilităților).

În pandemie consumatorii se izolează, socializează mai mult virtual decât fizic, nu mai călătoresc la fel de mult precum înainte. Chiar și contactul cu colegii de la serviciu este limitat: o mare parte din angajați lucrează remote sau cât mai izolați unul de celălalt. Astfel, socializarea face to face s-a redus considerabil, fiind înlocuită de socializarea virtuală. În acest context, o mare parte a consumatorilor sunt predispuși să renunțe la anumite servicii beauty, esențiale până la pandemie, dar pe care le consideră opționale în prezent. În mare parte, consumatorii sunt predispuși să apeleze la serviciile saloanelor doar pentru proceduri pe care nu le pot face de sine stătător. Este vorba despre freză și alte servicii elementare și firești, cu preț mai redus și cu o marjă mai mică de profit pentru salon.

Precum am menționat, consumatorii tind să economisească. Astfel, ei ar prefera să renunțe la serviciile opționale (make-up, manichiură, etc), sau să beneficieze de aceste servicii la profesioniștii individuali. În ultimul caz, motivația principală ar fi prețul redus al serviciilor (de obicei, cu 40%-50% în comparație cu prețul pentru același serviciu într-un salon).

Reieșind din modificările menționate, cel mai curând, chiar și după reducerea tuturor restricțiilor, afacerile beauty vor simți o reducere a fluxului de clienți, comparativ cu cel de până la pandemie. În acest sens, este foarte important cât de eficient va fi gestionată situația de către managerii afacerilor din acest sector. Mai jos găsești câteva recomandări care te vor ajuta să adaptezi procesele din afacerea ta beauty în corespundere cu noul comportament al consumatorilor.

Citește și: Digitalizarea în cadrul departamentului contabil – o necesitate în anul 2020

Cum îți organizezi afacerea din industria beauty în „noua normalitate” – recomandări

Respectă distanța socială și redu la maxim contactul dintre clienți.
În această perioadă, este foarte important ca clienții tăi să perceapă afacerea ta ca un spațiu sigur. Respectă distanța socială și evită aglomerațiile. O abordare eficientă în acest sens este eliminarea sălii de așteptare. Implementează un sistem digital de programări. Organizează lucrul angajaților tăi în așa mod, încât clienții să fie deserviți exact conform graficului de programări. Astfel, vei organiza un proces de lucru sistematizat, datorită căruia vei reduce numărul de clienți în sală și vei obține spațiu suplimentar pe care îl vei putea valorifica.

Implementează un sistem de prerezervare.
Un instrument util pe care îl poți aplica în cazul în care vei fi nevoit să întrerupi activitatea afacerii tale din cauza pandemiei. Ai putea oferi clienților tăi posibilitatea să-și programeze din timp vizita (începând cu data pentru care este preconizată reluarea activității).

Reevaluează-ți taxele de anulare.
În cazul în care practici aplicarea taxelor pentru anularea programărilor, ar fi bine să le reduci sau să le anulezi. O taxă de anulare este o bună practică din industrie în timpul operațiunilor comerciale obișnuite. Însă, în condiții de pandemie, o taxă redusă de anulare ar motiva clienții care nu se simt bine sau au simptome COVID să renunțe la serviciile tale. Astfel, garantezi siguranța celorlalți clienți.

Instruiește-ți angajații. Este important ca angajații tăi să fie instruiți cu privire la orice proceduri și politici de siguranță. Dacă ai lucrători care nu sunt angajații tăi (angajații companiilor prin care faci outsourcing), ar trebuie să te asiguri că aceștia, la fel, sunt instruiți corespunzător. Până la urmă, clienții tăi nu fac diferența dintre persoanele care lucrează în localul tău și cei outsourcing. În viziunea clientului, orice persoană care efectuează lucrări în salonul tău, este angajatul tău. În consecință, tu devii responsabil de instruirea corectă a acestora.

Ajustează-ți strategia de preț.
Reieșind din modificările comportamentale prin care a trecut consumatorul serviciilor beauty, este important să înțelegi că acesta nu mai are puterea de cumpărare de până acum. Astfel, este recomandat să-ți optimizezi prețurile prin optimizarea costurilor fixe și cheltuielelor de remunerare a specialiștilor beauty. Întrucât se află în contact direct cu clienții, personalul tău ar trebui să simtă cel mai bine schimbările comportamentale al consumatorilor. Astfel, efectiv, nu ar trebui să întâmpini dificultăți în procesul de negociere cu angajații. Chiar și o micșorare cu 5-10% a comisionului pe care îl achiți specialistului din salonul tău poate contribui la sănătatea financiară a afacerii tale.

Având în vedere situația actuală, cel mai probabil, industria frumuseții va trebui să analizeze noi modalități de a atrage clienți și de a-i păstra pe cei existenți. Este posibil ca întreprinderile să fie nevoite să-și reconsidere strategiile de marketing în lumina restricțiilor actuale. Totodată, restricțiile actuale provoacă anumite schimbări și la nivel de organizare a proceselor de lucru. Este important ca managerii afacerilor beauty să se adapteze la modificările comportamentului consumatorului. Doar în acest mod companiile din industrie își pot asigura un flux stabil de clienți.