- Altele
- Transport și Logistică

Ce este diurna, cui se achită și cum se calculează
-
2022-04-26
Ai o afacere care presupune ca angajații tăi să aibă frecvent deplasări de serviciu? Vrei să știi cum e corect...
Mai multPandemia COVID-19 a perturbat afaceri și industrii întregi, transformând perspectivele în provocări. În acest sens, industria auto face parte din industriile care au avut de suferit cel mai mult în urma situației pandemice. Strategiile obișnuite de gestiune a riscurilor au devenit ineficiente. S-a dovedit a fi faptul că scenariile tipice de urgență pe care și le-au creat companiile din industrie pot fi eficiente în cazul anumitor perturbații, incidente, dar nu și în cazul unui lockdown. Odată cu întreruperea activităților operaționale, companiile auto s-au confruntat cu un șir de provocări. O mare parte din aceste provocări sunt valabile și în prezent. Astfel, companiile continuă să le depășească și astăzi pentru a supraviețui și pentru a rămâne competitive. În acest articol descriem principalele provocări cu care se confruntă industria auto în perioada pandemică, dar și soluțiile corespunzătoare care sunt aplicate de către companiile din industrie.
Provocările cu care se confruntă în prezent companiile din industria auto sunt determinate, parțial, și de modificarea din ultimii ani a necesităților consumatorilor. Cele mai pronunțate tendințe în acest sens este creșterea cererii la automobilele electrice și creșterea interesului față de automobilele cu un grad înalt de autonomie. Aceste tendințe au determintat producătorii auto să crească valoare investițiilor în tehnologii și dezvoltarea acestora. Este necesar de menționat că acest tip de investiții se caracterizează printr-o perioadă de recuperare relativ lungă. În acest context, lockdown-ul a dat peste cap așteptările producătorilor auto. În continuare, descriem principalele modificări în tendințele consumatorilor:
Pentru a rămâne competitivi producătorii auto și-au orientat investițiile spre satisfacerea noilor necesități pe care le au consumatorii. Totodată, acest factor, în combinație cu provocările descrise în continuare, a creat o situație destul de dificilă pentru companiile din industria auto.
COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra lanțului de aprovizionare a industriei automotive la nivel mondial. Acest lucru este determinat de faptul că pandemia a afectat principalele țări producătoare și furnizoare de echipamente pentru automotive. În acest sens, dat fiind faptul că industria automotivă se bazează în mare măsură pe producția just-in-time, lanțurile de aprovizionare au fost imediat întrerupte. În China, aproape două treimi din producția auto a fost direct afectată de oprirea industrială a țării, care a avut un impact mare și asupra furnizorilor. Mai mult decât atât, lipsa de piese fabricate în China a avut un impact puternic asupra producției mondiale.
Dependența de sursele de aprovizionare dintr-o singură țară, în special China, a devenit mai vizibilă din cauza crizei. Dacă legăturile se rup, crește și numărul întreruperilor în lanțul de aprovizionare. Din cauza perturbațiilor lanțurilor de producție, liderii din industrie se grăbesc să-și remodeleze lanțurile de aprovizionare. În acest sens, mai mulți producători din Europa și Statele Unite iau în considerare posibilitățile alternative de remodelare a lanțurilor de aprovizionare, cum ar fi aprovizionarea locală sau asigurarea aprovizionărilor.
Soluții aplicate:
Conform studiului PwC, 71% din companiile din industrie au menționat drept provocare impactul financiar al pandemiei asupra rezultatelor operațiunilor din perioadele viitoare și asupra lichidităților. În aceste circumstanțe numerarul și lichiditățile imediate devin și mai critice. La moment, majoritatea companiilor din industrie au o lichiditate redusă, iar din cauza fluxurilor de numerar minime, rezervele de numerar se epuizează foarte rapid. Acest lucru determină unii producători să negocieze noi linii de credit. În același timp, scăderea masivă a capitalizării de piață va accelera, cel mai curând, consolidarea industriei.
Soluții aplicate:
Impactul pandemiei COVID-19 asupra industriei auto la nivel mondial a fost și rămâne a fi unul rapid și sever. Principalele provocări sunt determinate de întreruperea sau perturbația parțială a exporturilor de piese chinezești, întreruperi la scară largă de producție și închiderea uzinelor de asamblare din Europa și Statele Unite. Acest lucru pune o presiune semnificativă asupra companiilor din industrie. Acestea sunt nevoite să caute abordări noi, să-și revizuiască procesul operațional și să-și rentabilizeze costurile pentru a rămâne competitive pe piață.