- Tehnologii informaționale

Rezident IT Park. Care este rolul Moldova IT Park?
-
2022-04-19
Articolul vine să răspundă la întrebarea care sunt avantajele și dejavantajele în a deveni rezident IT Park. Imaginează-ți că în...
Mai multConsecințele pandemiei Covid-19 creează presiuni și tensiune în domeniul tehnologiilor informaționale. Printre cele mai afectate, se numără startup-urile și companiile mici, care furnizează pieței naționale produse inovative.
Restricțiile impuse în perioada de pandemie, au afectat piețele hardware și companiile sunt nevoite să amâne deciziile privind proiectele aflate în aşteptare și încetinește executarea proiectelor în faza de livrare. Piețele software și telecomunicații sunt mai puțin afectate. Companiile IT care oferă servicii B2B au fost cele mai protejate de criza pandemică, fiindcă au avut proiecte stabilite pe termen lung.
Piața tehnologiilor informaționale din Republica Moldova, au avut puțin de suferit de pandemie în comparație cu alte afaceri. Ea este favorabilă pentru atragerea investitorilor străini fiind în dezvoltare accelerată, iar printre avantajele competitive se numără:
Acestea fiind cele mai grave provocări care au impus sectorul tehnologiilor informaționale să-și restructureze afacerea. Totodată alte probleme au fost reducerea veniturilor clienților, incapacitatea tuturor angajaților de a lucra la distanță, lipsa personalului în oficiu, dar și programul redus de muncă sugerat de autorități.
În sectorul IT resursa principală este forța de muncă. Munca la distanță poate crește riscul atacurilor cibernetice, astfel scurgerea de informații poate crea probleme operaționale. Recrutarea online a angajaților a devenit un proces complex provocat de lipsa comunicării față în față dintre recrutor și potențial angajat, deoarece lipsește prezența fizică și contactul creat între recrutor și potențial angajat. Din acest motiv companiile IT întâmpină dificultăți și sunt nevoite să-și restructureze interviurile, pentru a diminua riscul de angajare a unor candidați nepotriviți. Aceste noi provocări stimulează companiile să îmbunătățească procesul de recrutare la distanță, să-și restructureze interviurile și să găsească noi metode de testare, astfel încât să diminueze la maxim riscul de angajare a unei persoane nepotrivite.
Printre problemele care le întâmpină companiile IT, referitoare la partea financiară pot fi: întreruperea bruscă a contractelor între clienți și companie, cauzată de insuficiență de resurse financiare și/sau întârzierea plăților pentru impozite.
Soluțiile la moment ar putea fi:
Companiile mici și startup-urile în IT, colaborează activ cu întreprinderile de pe teritoriul Republicii Moldova, pe când companiile mari în mare măsură își externalizează serviciile. Cererea de servicii în Moldova a înregistrat un declin semnificativ în momentul izbucnirii pandemiei la nivel European, iar drept consecință a fost desigur pierderea clienților.
Astfel, pentru a avea parteneriate de durată cu clienții, urmărește sugestiile:
În perioada de pandemie, serviciile companiilor IT au fost cele mai solicitate, fiindcă procesul de muncă de la distanță include digitalizarea lui.
Odată cu interdicțiile impuse și incapacitatea oamenilor de a se deplasa, companiile din Moldova au fost nevoite să migreze în online. Totodată să opteze pentru crearea platformelor virtuale, iar companiile din domeniul tehnologiilor informaționale au avut posibilitatea să-și mărească portofoliul de clienți și spectrul serviciilor prestate. Ceea ce a făcut ca ulterior să încaseze venituri adiționale din cererea crescută de pe piață.