Contabilitatea outsourcing - schimbă percepția despre afaceri

Contabilitatea outsourcing – schimbă percepția despre afaceri

17.11.2020

În mediul de afaceri contemporan, în care timpul este una dintre cele mai importante și valoroase resurse, outsourcingul contabilității a reușit să devină o soluție eficientă pentru companii, indiferent de dimensiunea acestora și domeniul lor de activitate. Deși până nu demult, această abordare era percepută mai mult ca o opțiune alternativă, în prezent outsourcing-ul contabilității s-a transformat într-un ,,must have” sau un instrument prin care companiile își pot ușura viața.

Conform studiului realizat de către Clutch, 37% din întreprinderile mici și mijlocii apelează la servicii de outsourcing al contabilității. Acest lucru denotă dimensiunile fenomenului – companiile percep outsourcing-ul ca un instrument eficient și potrivit pentru specificul activității sale, ceea ce le determină să utilizeze serviciile respective. Eficiența, de fapt, și este unul dintre factorii cheie care determină companiile să apeleze la servicii de outsourcing (24% din companii consideră că dorința de a-și crește eficiența reprezintă factorul principal care îi motivează să utilizeze servicii contabile). Pe locul 2 după eficiență se află dorința sau necesitatea companiilor de a beneficia de consultanță sau auditul unui specialist sau a unei echipe contabile profesioniste (18%).

Nivelul de satisfacție a companiilor care aleg contabilitate outsourcing

Platforma Bill.com a realizat un studiu în cadrul căruia a cercetat cât de mulțumite de serviciile primite sunt companiile care apelează la outsourcing-ul contabilității. Studiul a livrat date utile care conturează o tendință clară. Atașăm cele mai importante date mai jos:

 • 79% dintre companiile care își externalizează contabilitatea spun că vor recomanda companiile care le prestează servicii contabile;
 • 68% din aceste companii raportează că contabilitatea a devenit mai ușoară și mai eficientă, datorită contabilității outsourcing;
 • 50% dintre utilizatorii contabilității outsourcing spun că își fac mai puține griji cu privire la greșeli.

Se pare că companiile reușesc să valorifice oportunitatea de a-și externaliza contabilitatea, iar majoritatea companiilor care oferă servicii contabile, pe de altă parte, oferă servicii de calitate înaltă. Astfel, beneficiile evidente și imediate pe care le oferă externalizarea contabilității determină răspândirea acestei abordări. În continuare, descriem cele mai importante dintre aceste beneficii. În cazul în care printre aceste beneficii se regăsesc lucruri care crezi că ar avantaja afacerea ta și ar contribui la creșterea acesteia, cel mai curând, outsourcing-ul contabilității este și despre tine.

Ai nevoie de suport în contabilitate? Apelează-ne cu încredere

Contabilitatea outsourcing oferă avantaje și un boost suplimentar afacerii tale

 1. Reduci semnificativ cheltuielile pentru contabilitate, iar banii economisiți îi poți investi în alte aspecte ale afacerii tale.

  Unii antreprenori consideră că externalizarea contabilității, în primul rând, este foarte costisitoare. De fapt, practica demonstrează că prin contabilitatea outsourcing companiile, dimpotrivă, reușesc să-și reducă cheltuielile. Totodată, un aspect important în acest sens constă în faptul că reducerea cheltuielilor are loc fără reducerea calității.
  Economia în acest sens este evidentă. În primul rând, economisești banii din care ar trebui să achiți salariile angajaților din departamentul financiar-contabil. Plus la aceasta, externalizând contabilitatea, reduci și anumite costuri fixe care țin de arenda biroului, energia consumată, birotica utilizată, etc. 
 2. Economisești timp.

  Principalul tău scop este ca afacerea să crească. Astfel, odată ce aceasta se va dezvolta, vei fi nevoit să acorzi mai mult timp gestiunii financiar-contabile decât afacerii propriu-zise. Chiar dacă angajezi un departament contabil, acest lucru nu îți poate garanta că nu vei fi nevoit să te implici în anumite procese financiar-contabile. În acest sens, externalizarea sarcinilor contabile îți permite să te concentrezi în special asupra dezvoltării afacerii tale. În consecință, aceasta va genera mai multe venituri și va crește în continuu.
 3. Asistență contabilă profesionistă. Experți contabili.

  Contabilitatea outsourcing îți poate oferi posibilitatea să beneficiezi de serviciile unui expert la prețuri accesibile. Este vorba despre experți scumpi, pe care o mare parte din companii nu și-ar pemite să-i angajeze din considerente financiare. Totodată, companiile de contabilitate oferă experților săi acces la cursuri de formare și training-uri exclusive și costisitoare. Astfel, este vorba despre experți de calitate pe care îi poți contracta exact pentru acel volum, de care ai nevoie. În consecință, obții o posibilitate oportună de a economisi, iar totodată, de a investi în prosperitatea companiei tale prin implicarea unui expert calificat.
 4. Contabilitate fără erori datorită proceselor automatizate.

  Efectiv, puține companii dispun de resursele necesare pentru a investi în softuri contabile. Totodată, majoritatea companiilor contabile folosesc diferite soft-uri automatizate pentru a economisi timp, dar cel mai important, pentru a reduce probabilitatea de producere a erorilor.
 5. Compania de contabilitate la care apelezi devine partenerul și consilierul tău.

  Pe lângă serviciile propriu-zis, companiile de contabilitate oferă și sfaturi cu privire la modul de eficientizare a strategiei financiare. Consultanții acestor companii au experiență diversă, dobândită în urma colaborării cu multe alte companii cu un specific de afaceri diferit.

Acestea sunt principalele avantaje care vin într-un set cu decizia de a externaliza contabilitatea afacerii. Atractivitatea contabilității outsourcing crește și atunci când, pe lângă avantajele abordării, ar fi să analizăm procesul de contractare a unei companii specializate în prestarea serviciilor contabile. Procesul este unul simplu și constă din câteva etape esențiale pe care le descriem în continuare.

Outsourcing-ul contabilității în Republica Moldova – la câteva click-uri distanță!

 • Identifică-ți nevoile.

  Scenariul ideal pentru o externalizare eficientă este scenariul în care externalizezi exact ceea, de ce ai nevoie. Totodată, această abordare ți-ar permite să organizezi outsourcing-ul contabil eficient din punct de vedere financiar. Cu alte cuvinte, vei plăti doar pentru ceea ce ai nevoie cu adevărat.
 • Asigură-te în faptul că compania contabilă pe care ai ales-o corespunde cerințelor de securitate.

  Este recomandat să negociezi cu compania contabilă anumite pârghii prin care ai putea controla securitatea datelor tale, cel puțin în prima perioadă după externalizarea contabilității. Astfel, vei putea fi sigur că partenerii tăi respectă cerințele de securitate.
 • Comunică eficient cu compania care are grijă de contabilitatea ta.

  Comunicarea este factorul indispensabil pentru orice proces și relație de afaceri. Fii la curent cu ceea ce se întâmplă, dar totodată, asigură-te că și compania contabilă cu care lucrezi este pe aceeași undă cu tine. Nu ezita să acorzi întrebări suplimentare în cazul în care ceva nu îți este clar. Totodată, nu uita să anunți compania în cazul în care anticipezi anumite schimbări sau procese legate de contabilitatea afacerii tale.

Externalizarea serviciilor de contabilitate este o modalitate eficientă prin care companiile își pot optimiza procesele. Astfel, datorită avantajelor pe care le presupune, contabilitatea outsourcing, într-adevăr, reprezintă o abordare inteligentă, capabilă să schimbe percepția despre afaceri și în special despre eficiență, automatizare și utilizare eficientă a timpului. Utilizând recomandările menționate vei putea organiza cu ușurință afacerii tale un boost suplimentar și contribuind pe termen lung la prosperitatea acesteia.