Cunoaște echipa DAD! @Diana, contabil-șef, DAD Accountant - Servicii de contabilitate
contabil-șef DAD Diana

Cunoaște echipa DAD! @Diana, contabil-șef, DAD Accountant

27.02.2024

Și în februarie continuăm să-ți facem cunoștință cu echipa DAD. Astăzi, ți-o prezentăm pe Diana, contabil-șef la DAD Accountant. Diana ne-a povestit de ce a ales contabilitatea, ce-i place cel mai mult la munca sa, ne-a vorbit despre responsabilități și task-uri și a venit și cu niște recomandări pentru antreprenori.

Un interviu cu Diana Goncear, contabil-șef, DAD Accountant

Diana, acum ești contabil-șef la DAD. De ce ai ales contabilitatea?

Cum am început să mă ocup de contabilitate? Cred că la noi se trage mai mult din familie. Bunicul meu era contabil, apoi sora mea a ales să-și facă o carieră în contabilitate. Ulterior eu. Mi-am zis că în altă parte parcă nu m-aș vedea.

Totuși, abia când am început să lucrez, am înțeles că da, contabilitatea este domeniul meu. Până atunci, în perioada de colegiu, universitate, unde totul se rezuma la teorie, contabilitatea nu-mi părea atât de interesantă. Dar iată cum este vorba ceea „Practica bate gramatica”. Asta pare-mi-se că e despre mine. Cum am început să muncesc, cum totul s-a schimbat și am înțeles că da, totuși, contabilitatea este pentru mine.

În ce constă munca ta în calitate de contabil-șef la DAD Accountant?

Task-urile mele zilnice sunt planificate cumva din timp. Doar că nu totul se rezumă la task-urile planificate. De multe ori apar solicitări urgente din partea clienților și trebuie să reacționăm prompt pentru a-i ajuta cu o soluție.  

Dacă e să vorbesc în linii generale, funcția mea de contabil-șef presupune următoarele responsabilități: să verific balanțele contabile, să întocmesc rapoarte financiare lunare, trimestriale, anuale și desigur toate discuțiile cu instituțiile bancare, bugetare, deseori cu furnizorii clienților. Adică, șirul de task-uri cumva e destul de lung.

Care a fost parcursul tău profesional la DAD Accountant?

Am venit încă în anul 2018, când am început stagiul de practică. Ulterior, am avansat în funcția de asistent contabil. Probabil, la un termen de un an, un an și jumătate, am fost promovată în funcția de contabil. Apoi, iarăși cam peste un an de zile, a fost o schimbare majoră în cadrul companiei și am avut oportunitatea să-mi încerc forțele în calitate de contabil-șef.

Pentru mine a fost o adevărată provocare. A fost dificil, a trebuit să învăț foarte mult, să-mi asum noi responsabilități, să mă autoeduc, dar într-un final, mă bucur că am avut această experiență valoroasă.

În calitate de contabil-șef la DAD, cum îi ajuți pe antreprenori?

Ajutăm administratorii prin gestionarea corectă și fluentă a mijloacelor lor bancare. Prin urmărirea și informarea lor despre ceea ce se întâmplă pe balanță, despre mișcările pe care ei le efectuează.

Totodată, monitorizăm cât mai eficient documentația ce ține de contabilitate, astfel încât informația pe care urmează să le-o furnizăm să fie expusă cât mai coerent. Iar ei, la rândul lor, în baza acestor informații livrate de noi, să poată lua cele mai potrivite decizii pentru companie.

De ce clienții noștri au nevoie de tine?

Citisem undeva că un contabil este miezul afacerii, iar în jurul lui se învârte cumva toată conducerea. Eu cred că fără informația furnizată de contabil, administratorul nu ar putea să ia o decizie majoră în dezvoltarea companiei lui. 

Diana, ce îți place cel mai mult la munca ta de contabil-șef la DAD!

Cred că-mi place totul. Nu prea îmi amintesc să se fi întâmplat să nu-mi placă să fac ceva anume. Contabilitatea e un domeniu dinamic, în care mereu ai ceva de învățat și nu prea e timp să te plictisești.

Spune-mi un lucru care nu-ți place la munca ta!

După cum am spus, la munca mea îmi place totul. Totuși, nu-mi plac situațiile când actele ajung la noi cu întârziere, uneori chiar din anii precedenți. Acest lucru îngreunează procesele de muncă.

Ce înseamnă să fii contabil-șef în regim outsourcing?

Este o responsabilitate destul de mare. Faptul că lucrăm în regim outsourcing nu afectează calitatea serviciilor noastre. De fapt, zilnic avem interacțiuni cu administratorii atât online, cât și offline. Iar, pentru că lucrăm cu afaceri din diferite domenii, cu diferite genuri de activitate, avem oportunitatea să acumulăm mai multă experiență, avem grijă să fim informați și să fim la curent cu toate modificările legislative care au loc.

De ce ai ales sa lucrezi la DAD, la prestare de servicii contabile?

Am început să lucrez la DAD încă de pe când făcusem stagiul de practică. Anume atunci am înțeles că practica într-o companie de outsourcing este mult mai avansată și că într-o astfel de companie voi învăța mult mai multe lucruri. Asta pentru că lucrăm cu diferite afaceri din diverse domenii.

Referindu-ne la contabilitate, unde greșesc cel mai des antreprenorii?

Cred că cea mai frecventă greșeală pe care o comit mulți antreprenori e că întreprind anumite operațiuni (precum achiziționarea sau reparația unor bunuri ori altceva) fără să se consulte cu contabilul lor. Uneori, în urma efectuării acestor operațiuni, apare necesitatea de a achita anumite impozite sau de a elabora anumite acte. Dacă antreprenorii s-ar consulta cu contabilii, ar fi preîntâmpinați din timp despre eventualele consecințe și ar putea alege scenariul optim pentru companie.

Citește și: Cunoaște contabilii DAD Accountant! @Anastasia

Ce recomandare ai avea pentru ei?

Recomandarea mea pentru administratori ar fi ca înainte de a face anumite operațiuni să se consulte cu contabilul lor. Sunt cazuri când aceștia cer sfatul unui contabil din afara companiei.

Un contabil din exterior te poate sfătui în linii generale. El nu-ți cunoaște amănunțit compania, nu-ți cunoaște genul de activitate exact. El nu știe dacă ești sau nu plătitor de TVA, dacă ai putea aplica la grantul X sau Y etc.

Contabilul tău, în schimb, cunoaște toate informațiile despre finanțele afacerii și poate să vină cu o soluție potrivită anume pentru compania ta. Drept urmare, recomandarea mea e ca administratorii să fie deschiși în comunicarea cu echipa de contabilitate.

Cât de mare e responsabilitatea de pe umerii unui contabil-șef?

Responsabilitatea este mare. Contabilul-șef, cred eu că trebuie să depună tot efortul pentru a construi și a menține cu clientul o relație bazată pe încredere. Totodată, trebuie să fie bine informat, astfel încât să poată veni cu răspunsuri și cu soluții eficiente la solicitările antreprenorilor. 

Întreb pentru un prieten:

Dețin o companie nou creară (SRL). Pe parcursul anului nu a avut nicio activitate. Ce rapoarte fiscale trebuie prezentate?

În cazul în care compania nu a avut nicio mișcare pe parcursul anului. Adică, au fost doar acelea care țin de deschiderea companiei, deschiderea conturilor bancare și reținerea anumitor comisioane și cheltuieli, compania trebuie să prezinte raportul SIMM și situația financiară.

Iar deja în anul viitor, în funcție de mișcările apărute, în cazul angajaților – IPC, dacă devine plătitoare de TVA – raportul TVA etc.

Îți mulțumim, Diana! Spor la muncă în continuare!

Vezi și:  Pentru cine lucrează contabilitatea?

Ai vreo întrebare pentru contabilii DAD Accountant? Nu ezita să le-o adresezi. Contactează-ne! Iar noi vom găsi cea mai bună soluție pentru tine. Urmărește-ne și pe rețelele sociale. Acolo, avem grijă să te ținem la curent cu cele mai importante știri și evenimente din lumea businessului, abordăm subiecte actuale și utile.