- Altele
Ce tipuri de servicii contabile pot fi externalizate
- 2024-10-01
Mulți antreprenori la început de cale aleg să se ocupe de toate procesele ce țin de afacerea lor. Inclusiv de...
Mai multAstăzi la DAD Podcast avem un invitat mai special. E vorba de Petru Rotaru, director la fisc. În mediul de business de la noi există niște prejudecăți legate de fisc. Primele lucruri la care se gândesc majoritatea oamenilor atunci când aud de Serviciul Fiscal sunt controalele fiscale, impozitele și amenzile.
Prin acest episod, ne-am propus să distrugem aceste prejudecăți. Așa că l-am invitat la o discuție pe Petru Rotaru. Chiar dacă a fost instituit în funcție nu de mult, acesta a reușit să-și stabilească niște priorități foarte clar definite.
Petru Rotaru crede cu fermitate în mottoul – „Serviciul fiscal în serviciul contribuabililor”. Iar în calitate de director al Serviciului Fiscal de Stat, își dorește ca fiscul să presteze servicii de calitate. Totodată, să fie o instituție de control de încredere și un partener sigur pentru mediul de business.
Directorul Serviciului Fiscal de Stat spune că unul dintre obiectivele sale primordiale este să îmbunătățească serviciile electronice disponibile în cadrul fisc. Astfel acestea vor fi mai eficiente. Asta i-ar ajuta pe antreprenorii de la noi să realizeze mai multe procese la distanță. Deci – să facă mai puține vizite la fisc. Practic, aproape toate serviciile prestate de fisc vor fi la un click distanță de agenții economici.
Un alt obiectiv al fiscului ține de stimularea contribuabililor onești. Fiscul analizează contribuabilii și va publica o listă cu cele mai responsabile afaceri locale. Iar ulterior, acestea se vor bucura de anumite beneficii.
Fiind întrebat cum afacerile locale simt parteneriatul cu Serviciul Fiscal de Stat, directorul fiscului a spus că instituția pe care o reprezintă își dorește să fie foarte deschisă față de domeniul businessului și a venit și cu niște exemple concrete.
Acesta a menționat că e foarte important ca atât companiile, cât și fiscul să-și cunoască atribuțiile, obligațiile și responsabilitățile și să știe ce așteptări să aibă unii de la alții.
Am mai discutat și despre una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă fiscul de la noi – și anume evaziunea fiscală. Deși majoritatea antreprenorilor sunt responsabili și achită impozitele și taxele la timp, există și cei care nu o fac. Iar asta creează o concurență nesănătoasă. Acum, Serviciul Fiscal de Stat își propune să facă anumite modificări și să educe contribuabilii astfel, încât evaziunea fiscală să nu fie privită ca o oportunitate, ci ca o problemă, care generează și mai multe cheltuieli.
De asemenea, am vorbit și despre controalele fiscale și de ce e nevoie de ele. Acestea se realizează, în primul rând, pentru a asigura un climat de business sănătos, o concurență loială, când toți antreprenorii activează transparent și achită onest toate taxele. Controalele fiscale, în acest caz, sunt folosite ca niște instrumente de disciplinare a contribuabililor care încă nu au conștientizat importanța achitării impozitelor și respectării tuturor prevederilor legii.
Toate eforturile fiscului sunt concentrate în direcția de a crea platforme și condiții pentru a-i motiva pe antreprenori să activeze legal și transparent.
Citește și: Cunoaște contabilii DAD Accountant! Elena, team leader
Petru Rotaru a spus că s-a decis ca în perioada următoare să se renunțe la așa-numitele controale fiscale operative. În schimb, se vor realizeza doar vizite fiscale. Acestea sunt menite să convingă companiile să se conformeze și să-și onoreze obligațiile fiscale.
Un alt subiect abordat în cadrul interviului e legat de metodele prin care companiile ar putea să plătească mai puține impozite. Ești curios să vezi cu ce recomandări a venit Directorul Serviciului Fiscal?
Urmărește interviul integral! La sigur, vei afla o mulțime de lucruri utile.
Pentru mai multe informații, contactează-ne!