Pandemia de Covid-19 pentru afacerile din industria turismului în Moldova

Pandemia de Covid-19 pentru afacerile din industria turismului în Moldova

10.12.2020

Pe parcursul primelor 9 luni a anului 2020, vânzările agențiilor turistice din Republica Moldova s-au micșorat cu circa 74% comparativ cu anul precedent. Acest lucru a determinat și reducerea esențială a cifrei de afaceri. Conform datelor BNS, cifra de afaceri a companiilor din industria de turism a scăzut cu aproximativ 151,9 milioane lei. Aceste date, de fapt, reprezintă o reflecție la nivel național a impactului pandemic asupra industriei turismului din întreaga lume. Călătoriile și turismul sunt printre cele mai afectate sectoare la nivel mondial, cu o scădere masivă a cererii internaționale pe fundalul restricțiilor globale de călătorie. La nivel mondial, impactul pandemic asupra industriei turismului este de aproximativ 730 miliarde USD, de peste 8 ori mai mare decât pierderea din 2009, sub impactul crizei economice globale.

Pentru agențiile locale de turism impactul pandemic s-a manifestat nu doar prin scăderea bruscă și inevitabilă a volumului de vânzări. Criza pandemică a creat un șir de provocări pentru antreprenorii din industrie, principalele dintre care ar fi:

  • dificultăți în gestionarea cash-flow-ului condiționate de reducerea volumului de vânzări și blocarea banilor alocați pentru rezervări;
  • indisponibilitatea temporară de a-și onora obligațiile contractuale față de clienți și incapacitatea financiară de a restitui banii încasați pentru rezervări;
  • dificultăți în ceea ce privește achitarea plăților fiscale;
  • costuri fixe disproporționale cu nivelul redus al veniturilor.

            Reieșind din aceste provocări, am pregătit câteva recomandări pentru managerii companiilor de turism. Sperăm că aceste recomandări vor fi utile managerilor din industrie și vor servi drept bază pentru implementarea noilor direcții sau a noilor abordări.

Gestioneză-ți cât mai eficient cash-flow-ul și restructurează-ți cheltuielele.

Companiile de turism din sectorul IMM-urilor pot gestiona criza doar prin reducerea cheltuielilor generale. Aceste cheltuieli ar trebui reduse la maxim. Aplică principiul venituri mici – cheltuieli mici.

Reieșind din perioada de incertitudine care afectează într-un mod special industria turismului, ar fi bine să îți creezi câteva scenarii de gestiune a cash-flow-ului. Este recomandat să creezi 3 scenarii, pentru care să ai plan de acțiune în ceea ce privește gestiunea resurselor financiare. Elaborează planuri de acțiune pentru 3 scenarii:

  1. volumul de vânzări scade cu 50%;
  2. volumul de vânzări scade cu 75%;
  3. volumul de vânzări scade cu 100% (ceea ce s-ar echivala cu stagnarea afacerii).

Chiar dacă crezi că ai reușit să gestionezi criza temporar, nu uita că în condiții de incertitudine lucrurile se pot schimba peste noapte. Astfel, o abordare safe ar fi să te asiguri că ai numerar suficient pentru a face față fiecărui din scenariile enumerate. Precum am menționat, este important să-ți restructurezi cheltuielile, minimizandu-le la maxim. Totodată, dacă ai anumite creanțe, este momentul potrivit să soliciți onorarea lor. În condiții de criză, clienții tăi sunt la fel de fragili din punct de vedere financiar.

Renegociază tot, ce ar putea fi negociat.

Crează o listă din 20 cele mai mari cheltuieli pe care le suportă compania ta de turism. Setează-ți drept scop să negociezi aceste cheltuieli în măsura posibilităților. Cel mai curând, ai rapoarte contractuale cu părți terțe pe diverse subiecte (chirie oficiu, livrări, outsourcing, rezervări turistice etc). Dat fiind faptul că pandemia afectează practic toate industriile, părțile terțe cu care lucrezi, în majoritatea cazurilor, ar fi disponibile să negocieze, decât să-și piardă clienții. În acest caz, asupra lor acționează principiul “mai bine mai puțin, decât nimic”, dat fiind faptul că vânzarea repetată a activelor / serviciilor pe care le folosești va fi destul de dificilă în condiții de criză. Astfe, într-o oarecarea măsură, vei avea o anumită prioritate în procesul de negocieri.

Crează parteneriate.

În circumstanțele actuale este binevenit să analizezi oportunitatea de colaborare cu alte companii din industria ta. Drept parteneri ai putea analiza furnizorii de cazare, operatorii turistici locali sau regionali, sau oricine altcineva care oferă o experiență interesantă pe care ai putea să o valorifici. Creând parteneriate, obții colaborări la condiții mai avantajoase și oferi serviciilor tale diversitate. Totodată, lucrând împreună cu alte companii poți face schimb de experiență atât de necesară, în special, în situațiile de criză.

Modifică strategia de marketing și comunicare.

Cheltuielile pentru activitățile de marketing la fel ar trebui revizuite. Este recomandat să renunți la canalele de promovare cu rată mai mică de conversie. Continuă să aloci bugete doar pentru activitățile de marketing care s-au dovedit a fi cele mai eficiente, cu cel mai mare impact și cea mai mare rată de conversie.

Totodată, modificând strategia de marketing și restructurând cheltuielile, este important să te asiguri că și în aceste condiții clienții tăi rămân informați. Păstrează principalele canale de comunicare cu clienții vechi. În cazul în care decizi să modifici anumite proceduri sau să implementezi proceduri noi, informează-i despre aceste schimbări.

Marketingul optimizat din punct de vedere al costurilor și comunicarea eficientă vor deveni piloniii afacerii tale în comunicare cu clienții și operatorii de turism. Orientează-te doar spre canale de promovare cu eficiență dovedită. În ceea ce ține de comunicare, tinde să fii transparent, să ai o comunicare deschisă atât cu proprii clienți, cât și cu operatorii de turism din străinătate. Această abordare te va caracteriza ca un partener de încredere, capabil să-și desfășoare activitatea la un nivel înalt de profesionalism, chiar și în condiții de criză.

Orientează-te spre valorificarea oportunităților pe care le oferă turismul intern.

Chiar dacă nu ai lucrat până acum cu turismul intern, este timpul potrivit să te adaptezi și acestei nișe. În condițiile actuale, turismul intern este cea mai accesibilă și eficientă opțiune pentru compania ta de turism. Spre deosebire de unele țări care nu au deloc piață internă de turism, Republica Moldova dispune de ceva resurse turistice care ar putea fi valorificate. Abordează această direcție și stabilește ce ai putea oferi potențialilor clienți în acest sens. Turismul intern reprezintă o nișă cu potențial valorificat într-o măsură destul de mică, astfel, ai destul de multe aspecte și direcții la care poți lucra pentru a-ți surprinde plăcut actualii și potențialii clienți.

Pandemia a influențat afacerile din industria turismului într-un mod drastic. Companiile turistice sunt nevoite să-și revizuiască în continuu modul de organizarea al afacerilor și să se adapteze la modificările pandemice. În acest context, buna funcționare a proceselor depinde în mod direct gestionarea eficientă a resurselor financiare, combinată modificarea strategiilor și a abordărilor.