- Consumerism și comerț

Ce să faci după anularea patentei de întreprinzător
-
2023-05-11
Se știe deja că la 1 iulie 2023 va expira termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei....
Mai multConform Statista.com, la începutul lunii aprilie numărul de cumpărături online în Italia a crescut cu aproximativ 150%. Acest lucru demonstrează că pandemia a schimbat rapid unele comportamente ale consumatorilor în ceea ce privește modalitățile și preferințele de cumpărare. Reieșind din aceasta, în timp ce unele companii caută modalități de supraviețuire, altele se simt foarte bine în mediul online.
Pandemia a remodelat viața așa cum o cunoaștem acum și a accelerat mai multe tendințe. Una dintre cele mai mari dintre aceste tendințe este comerțul electronic. Creșterea numărului de comenzi și livrări la domiciliu au dus la o creștere fără precedent a cumpărăturilor online. Potrivit noilor date prezentate de către IBM, pandemia a accelerat cu cinci ani trecerea consumatorilor către comerțul electronic. Pe lângă consumatori, și comercianții online care anticipau o creștere treptată a e-comerțului în următorii 3-5 ani au fost nevoiți să se adapteze la acest boom în doar câteva luni.
În pandemie, comportamentul consumatorului referitor la cumpărăturile online a cunoscut o tendință crucială pentru acest sector. Conform analizei Digital Commerce 360 efectuată de către U.S. Department of Commerce data, în primele 6 luni ale anului 2020 consumatorii au cheltuit online cu 30,1% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Reieșind din aceasta, businessurile au început să se adapteze la noile tendințe prin investiții considerabile și aplicarea noilor soluții. De exemplu, cel mai mare comerciant online – Amazon, în contextul pandemiei, a alocat 4 miliarde de dolari în cheltuieli suplimentare. Aceste cheltuieli sunt predistinate menținerii clienților și angajaților în siguranță și, totodată face față numărului crescut de comenzi.
Conform raportului secretarului de stat de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, comerțul online a înregistrat o creștere cu 30% în Republica Moldova. Este necesar să menționăm că aceasta este o analiză general-preliminară, iar creșterea de facto poate fi și mai mare. Creșterea respectivă reprezintă o corelație dintre tendința consumatorilor locali și adaptarea comercianților locali la tendința respectivă.
Este foarte important ca odată cu dezvoltarea imediată a e-comerțului să se dezvolte și baza informațională aferentă acestuia. De altfel, mediul de afaceri nu poate reacționa eficient la schimbările produse, iar în consecință, nu se poate adapta noilor tendințe. Pentru a asigura această bază informațională, în luna iunie a fost organizat primul eveniment online dedicat comerțului electronic. Evenimentul s-a axat pe familiarizarea mediului de afaceri local cu utilizarea instrumentelor digitale necesare în activitatea de comerț online. Antreprenorii au fost informați despre cum sunt folosite documentele electronice și semnăturile electronice, dar și despre plățile electronice și prestatorii serviciilor de plăți electronice.
Factorul esențial pentru buna funcționare a sistemului de vânzări online este sistemul de plată funcționabil și securizat. În acest sens, o bancă comercială din Republica Moldova a pus la dispoziția clienților săi nu doar un sistem de plăți online, dar un întreg marketplace. Serviciul este îndreptat spre facilitarea operațiunilor online prin simplificarea procesului de recepționare comenzi și plăți. Utilizând această platformă, persoana juridică primește un întreg funcțional a unui magazin online. Plus la aceasta, acțiunile de promovare și atragere a clienților sunt efectuate și de către bancă, inclusiv. Astfel, plasându-și magazinul online pe această platformă, beneficiarul are posibilitatea de a primi și un flux suplimentar de clienți.
Pandemia a afectat preferințele de cumpărare și vânzare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În timp ce magazinele fizice înregistrează pierderi treptate, comerțul online înregistrează o dinamică pozitiv-stabilă. Tendințele mondiale își regăsesc reflecția și la nivel local. În Republica Moldova comerțul online este susținut prin crearea instrumentelor de plată, marketplace-urilor, platformelor de expoziții digitale, etc. Totodată, mediul de afaceri reacționează corespunzător la schimbările globale – se deschid noi magazine online și apar noi marketplace-uri. Toate aceste fenomene, în ansamblu, generează avantaje pentru consumatorii finali. Este vorba despre siguranța și comoditatea cumpărăturilor, rapiditatea livrării și costul mai mic al produselor procurate.